Læsetid: 2 min.

Danske ulykker i Berlin

Anette K. Olesens ’Små ulykker’ blev godt modtaget på filmfestivalen i Berlin
11. februar 2002

Filmfestival
Anette K. Olesens debutfilm Små ulykker blev godt modtaget på den prestigefyldte filmfestival i Berlin, da den under sin internationale titel Minor Mishaps havde verdenspremiere søndag morgen for pressen og om eftermiddagen for et festklædt publikum.
Selv var Anette K. Olesen fattet, men nervøs forud for premieren og siden over den gode modtagelse, som uden tvivl har sat forventingerne op i den danske lejr. Der har også været urimeligt meget at leve op til, for dansk films gode ry gør det ikke nemt at være spillefilmdebutant på den internationale scene.
»Filmen er meget ærlig og udviser stor ømhed for sine karakterer,« sagde den anerkendte filmkritiker Leonardo Garcia fra Mexico Citys La Jornada. »Den balancerer drama og humor meget elegant, og jeg synes, at den er bedre end Italiensk for begyndere.«
Garcia blev bakket op af mange andre anmeldere fra hele verden, selv om sammenligningen med sidste års danske Sølvbjørn-vinder, Italiensk for begyndere, delte folk i ’bedre eller ikke’.
»Den er meget fint skruet sammen, og skuespillet er fantastisk,« roser engelske Sheila Johnston fra branchebladet Screen International. »Men filmen minder om mange andre i samme genre. Ikke at det gør den ringere, men det kan begrænse dens festivalpotentiale. Den gamle garde af anmeldere vil sikkert sige, den kunne være mere alvorlig, men det er jo en smagssag, og det er under alle omstændigheder en dybt imponerende debut. Inspirationen fra Mike Leigh er tydelig og meget godt håndteret.«

Hvem vinder
Om Små ulykker har en chance for at vinde en pris i Berlin, er det for tidligt at spå om, men en Sølvbjørn som til Mifunes sidste sang og Italiensk for begyndere er ikke uopnåelig. Det spiller givetvis ind, at den indiske instruktør Mira Nair, der er præsident for festivalens jury, selv fik en førstepris i Venedig sidste år for den beslægtede, bittersøde komedie Monsoon Wedding.
Det tyske publikum plejer også at være på dansk films side, og internationale journalister og filmindkøbere tør ikke længere gå glip af film fra vores lille, men produktive land, så stemningen omkring Små ulykker er vældig god.
På den nye direktør Dieter Kosslicks befaling indeholder hovedkonkurrencen i år flere nationale produktioner end nogensinde før. Men på anmeldernes hitlister er det imidlertid schweiziske Marc Forsters amerikanske drama Monster’s Ball, franske Bertrand Taverniers historiske Safe Conduct og franske Francois Ozons publikumshit 8 Women, der ligger bedst placeret.
Festivalens meget omtalte åbningsfillm, Heaven, instrueret af den talentfulde, tyske instruktør Tom Tykwer efter et manuskript af Krzysztof Kieslowski har dog ikke mange fans blandt de internationale journalister.
Senere på ugen kan Små ulykker også vente sig seriøs konkurrence fra Costa-Gavras’ Amen og Christopher Roths Baader.
I børnefilm-konkurrencen er det derimod dansk film, som dominerer, og selv om både Min søsters børn og Send mere slik er blevet vist, er der ingen tvivl om, at det er Hans Fabian Wullenwebers Klatretøsen, som dén jury har i kikkerten. Festivalen i Berlin slutter på søndag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her