Læsetid: 4 min.

Danskerne flirter med kokain

Danskerne sniffer mere og mere kokain. En bane kan være billigere end et par drinks – men kan smadre sidemanden
8. februar 2002

Kokain er ikke længere forbeholdt jetsettet. Det hvide pulver vinder frem som populært rusmiddel i alle befolkningsgrupper, viser Informations rundringning til en række af landets største politikredse og de seneste års statistik fra Sundhedsstyrelsen.
Betjente fra Københavns Politis Narkotika- og Bevillingsafdeling støder oftere og oftere på det hvide pulver på gadeplan og i nattelivet.
»Tendensen er, at der bliver solgt mere kokain. Det blussede op i sommer og er fortsat i løbet af de seneste seks måneder,« siger chefen for afdelingen, Ole Wagner.
Han bladrer i en døgnrapport fra weekenden og siger:
»Det her er meget typisk. Natten mellem lørdag og søndag stødte seks mand fra vores afdeling på i alt syv mænd, der var i besiddelse af narkotika. I fire af sagerne drejede det sig om kokain.«
Meldingen er den samme fra flere af landets øvrige politikredse. Kokainforbruget vokser og har især erstattet amfetamin som in-stof.
»Her er kokain er på vej frem – endda i høj grad. Beslagslæggelserne er blevet flere og større både hos brugerne og forhandlerne,« siger vicepolitikommissær Carl Dissing fra Aalborg Politis narkotikaafdeling.

Ingen tømmermænd
Især unge tager gerne en bane kokain, når der skal
festes igennem i weekenden. Men selv om en stor andel er weekendjunkier, der samtidig passer både skole og arbejde, så er konsekvenserne for andre både mange og store.
»Det interessante og rystende ved kokain er, at det ikke kun florerer i en subkultur på Nørrebro. Det findes nu i alle samfundslag, lige fra de helt unge på 16-17 år til de 40-årige, forretningsmanden og den psykisk syge. Og det store problem ved kokain er, at rusfølelsen er så tæskelækker. Det er det mest afhængighedsskabende stof, vi kender,« siger psykiater og misbrugskonsulent på Hvidovre Hospital Henrik Rindom.
Carl Dissing oplyser, at prisen på et gram kokain er faldet fra 800-1.000 kroner til 400-500 kroner i løbet af de seneste år. Det kan være en af grundene til, at stoffet har spredt sig fra at være et typisk jetset-fænomen, der florerede blandt de rige og de hurtige til ikke længere at være et særsyn blandt studerende og almindelige lønmodtagere.
»En bane kan være billigere for unge end at drikke sig fuld på en bytur,« påpeger Ole Wagner og tilføjer, at kokain modsat alkohol har den fordel, at det ikke giver egentlige tømmermænd.
Når kokain baner sig vej i Danmark, hænger det ifølge Wagner også sammen med en ændret opfattelse af stoffet.
»At sniffe en bane kokain er en helt normal del af gå-i-byen kulturen. Det er blevet acceptabelt. Når man går i byen torsdag, fredag og lørdag, som mange gør, så skal der kul på fyret,« siger Ole Wagner.
Ifølge psykiater Henrik Rindom har konsekvenserne af kokainens fremmarch endnu ikke manifesteret sig.
»Vi har kun set toppen af isbjerget. En lumsk ting ved kokain er, at mange bruger det i ryk. Det giver folk en falsk oplevelse af, at de kan styre det. Det er den samme sang, jeg hører hver gang – de tror et langt stykke hen ad vejen, at de kan styre det, men i virkeligheden er der mange, som bliver afhængige i løbet af kort tid,« siger han.
Ud over afhængigheden risikerer man at få psykoser. De viser sig ved f.eks. forfølgelsesvanvid, at man ser og hører ting, som ikke er der, eller at det er som om, at andre stjæler ens tanker.
Selv om der ikke er registret dødsfald i Danmark som direkte følge af kokainmisbrug, som det er sket med ecstasy, så frifinder det ifølge Henrik Rindom ikke kokain fra potentielt at være livsfarligt.
»Det er mere et spørgsmål om, at dødsfaldene ikke er blevet registreret. Man er ikke opmærksom på, at nogle dødsfald kan skyldes, at folk har haft røret helt nede i posen,« vurderer han.

Vold følger
Både Rindom og Wagner peger på, at rusmidler som kokain, ecstasy, amfetamin og svampe kan kædes sammen med voldelig adfærd.
»En af konsekvenserne af, at kokain og designer-drugs vinder frem, er, at folk i miljøet er mere aggressive. En del umotiveret vold har udspring i misbrug. Folk går amok og mister kontrollen. For eksempel sker det tit, at piger får nogle på skrinet. Det kunne aldrig falde os ind, da jeg var ung. Arten af vold er også blevet mere brutal – man fortsætter gerne med at sparke en mand, selv om han er kommet ned at ligge,« siger Ole Wagner.
Det udbredte weekendmisbrug er dog langt fra ensbetydende med, at hele generationer af narkomaner er under opsejling.
»Mange af de unge er weekendnarkomaner i en periode. Kun nogle af dem bliver hængende i misbruget,« siger Wagner.
I dag offentliggør Sundhedsstyrelsen en rapport om narkotikamisbruget i Danmark i fjor.

www.sundhedsstyrelsen.dk

SERIE
Speedsamfundet
*Mange deltager i tidens store præstationsræs. Det øger efterspørgslen på stimulerende stoffer og bidrager til, at narkoindustrien vedbliver at være en af verdens største industrier. Information indleder i dag en serie af artikler om narkotika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her