Læsetid: 3 min.

Farcen fortsætter i Zimbabwe

Præsident Mugabe har udviklet sig til en sand kontrol-freak. Oppositionslederen Morgan Tsvangirai beskyldes for at ville dræbe præsidenten
18. februar 2002

LONDON – I dag mødes EU’s udenrigsministre for at tage stilling til, om de skal vedtage sanktioner mod Robert Mugabes regime i Zimbabwe. Det sker på baggrund af en udvikling, der synes mere og mere ude af kontrol, efterhånden som Mugabe netop bestræber sig på at kontrollere den op til valget i næste måned, hvor han er under stigende pres fra den populære leder af oppositionen, Morgan Tsvangirai.
I sidste uge udviste Mugabe således Pierre Schori, den svenske leder af EU-gruppen af observatører, som skal holde opsyn med valget. Med en række nærmest farceagtige beklagelser beskyldte regimet Schori for at have forbrudt sig mod sin visumtilladelse og udvist »politisk arrogance og fornærmelig optræden«.
»Det er klart, at de tvinger skruen rundt endnu en gang,« sagde Schori til britiske medier, da han landede i London efter udvisningen.
»Jeg ved ikke, hvad det er, de forsøger at skjule. Men det er klart, at de ikke bryder sig om, at nogen af os er der.«
Schori efterlader – indtil videre i det mindste – omkring 30 observatører i Zimbabwe.
Udenlandske journalister er forlængst blevet smidt ud, og zimbabwiske kolleger er blevet intimideret så kraftigt, at de i visse tilfælde er flygtet ud af landet.
Samtidig fortsætter terroren mod medlemmer af oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC) og dets støtter. På det seneste er der dog blevet sået tvivl om partiets bekenden sig til demokratiske midler for at få magten i landet.
I sidste uge viste en tv-kanal i Australien således et program med en otte minutters video, som angiveligt beviser, at Tsvangirai i december planlagde at myrde Mugabe og tage magten ved et statskup. Tsvangirai benægter, at han skulle have den slags planer, og kalder videoen for endnu et forsøg på at miskreditere oppositionen. Videoen selv giver ikke noget entydigt svar. Optagelserne er fra et sikkerhedskamera, og man kan ikke genkende de fire personer på filmen.
Mindst to af deltagerne kommer fra et politisk rådgivningsfirma, Dickens and Madson, i Canada, der arbejder for Mugabe. Det er dem, der i deres udtalelser refererer til en af de andre deltagere som »lederen af MDC«.
Denne person synes at bekræfte udtalelser fra de andre om mordplaner ved at sige, at han kan sikre en »blød magtovertagelse«.
Ari Ben-Menashe fra firmaet Dickens and Madson siger til telegrambureauerne, at mødet virkelig fandt sted, men alligevel er der en vis tvivl, som bliver hængende i luften. For det canadiske lobbyfirma er ikke ligefrem noget purt sandhedsvidne.
Ari Ben-Menashe er tidligere agent for den israelske efterretningstjeneste Mossad og kendt for sin hang til konspirationsteorier. Blandt andet mente han, at den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan arrangerede det således, at de amerikanske soldater, som dengang sad som gidsler i Ayatollah Khomeinis Teheran, først blev frigivet efter præsidentvalget i USA, som Reagan vandt.
Det var ikke muligt for de medier, der dengang efterprøvede teorien, at få den bekræftet.
En anden af firmaets topfigurer, amerikaneren Alexander Legault, har en arrestordre hængende over sig fra USA, hvor han mistænkes for at have været bagmand i en svigagtig finansskandale, som gjorde, at 300 mennesker blev flået for i alt 13 mio. dollar – ca. 110 mio. kroner.
Med den type anklagere har Morgan Tsvangirai haft relativt nemt ved at afvise den seneste ’sag’ – videoen om mordtruslerne – som mere mediemanipulation fra Mugabes side.

FAKTA

Zimbabwe trækker i dag tropper hjem fra DR Congo. Det fortalte Peter Williams, chef for FN’s mission i går. En bataljon bestående af 600 zimbabwiske soldater vil forlade provinsen Østkasai.
Tilbagetrækningen af udenlandske tropper fra DRCongo anses for at være et fundamentalt skridt i forsøget på at holde liv i den spinkle fredsproces i det tidligere Zaire, der gennem tre et halvt år har været skueplads for en krig mod oprørsgrupper støttet af nabolandene Rwanda og Uganda. Zimbabwe, Angola og Namibia har alle sendt tropper ind for at støtte den congolesiske regering. Namibia trak sine tropper hjem sidste år, og Angola har lovet at trække de sidste af deres tropper ud i denne måned.
De længe ventede fredsforhandlinger mellem de involverede parter skal begynde i Sydafrika den 25. februar og Williams mener, at den zimbabwiske tilbagetrækning vil betyde, at fokus flyttes til Rwanda. M.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her