Læsetid: 2 min.

Firdobbelt Laugesen

Forlagene hylder to fødselarer med nye udgivelser. I den ene afsløres, hvad der egentlig skete i Erhard Jakobsens sofa Forårsbøger
19. februar 2002

Digteren Peter Laugesen fylder 60 år til marts. Det agter Borgens Forlag at fejre behørigt med to udgivelser på dagen – 5. marts. Den ene består af to bøger, henholdsvis digte og prosa, der begynder i hver sin ende af bogen og mødes på midten. Den hedder Grassinan Cantos/Radio Fiesole og er skrevet under et ophold i Firenze med et dobbeltgreb dag for dag under indtryk af nutidens Firenze, men med tanke tilbage til byen i Dantes tid. Den anden bog består ligeledes af to bøger – vi nærmer os det firdobbelte – og er en genudgivelse af Skrift fra 1969 samt hans efterfølgende bog, som var helt uden titel!
Af andet nyt fra tre-i-en-forlaget, Borgen, Hekla & Vindrose, kan nævnes en ny digtsamling af Per Kirkeby, Baglæns, der dog starter forlæns.

I svampens hede
Grete Roulund har skrevet en ny roman, Professor Sterns kontor, om en kvindelig forsker, der i Stockholm skal modtage Nobelprisen og udsættes for en ufrivillig indespærring sammen med to andre kvinder. Anne Strandvad har skrevet romanen En stor dag, hvori borgerskabet spiddes ved et bryllup, mens Janina Katz med Det syvende barn har begået en digtsamling om kærligheden og døden.
Fra Ebbe Kløvedal Reichs hånd kommer I svampens hede, som er en krønike mod tidsånden. Her er tale om udvalgte kronikker, kommentarer, taler og foredrag. Det nye er, at der er indledninger og forbindende tekster, som skulle gøre helheden klar.
Sarkasme er drivkraften i William Sutcliffes 6 x kærlighed om seks unge i London på jagt efter kærlighed og lykke.

Rejseholdet og PET
Rejseholdets popularitet i tv smitter også af. Kriminalkommissær Kurt Vang Pedersen gennemgår en række tyveri- og smuglerisager. Bogen forventes at udkomme – i modsætning til Eigil V. Knudsens, som Gyldendal for nyligt valgte at stoppe umiddelbart før udgivelsen af juridiske årsager.
Ib S. Norgaard ser tilbage på et langt liv som spionjæger for PET, mens Bernard Litaer analyserer de udfordringer, vores pengesystem står over for. Gorm Bagger Andersen giver i oversigtsform besked om 11. september og andre terrorangreb siden 1983.

Villys eventyr
Det store slagnummer hos Aschehoug er Erhards Sofa – politiske erindringer, som udkommer på Erhard Jakobsens 85-års fødselsdag 25. februar. (Jakobsen med k, kære forlag). Han regerede i sin tid Danmark fra sin sofa i Gladsaxe, hvis nogen skulle have glemt det.
På H.C. Andersens fødselsdag, 2. april, udkommer en række eventyr, bearbejdet af netop afdøde Villy Sørensen. Maria Helleberg fortæller Danmarkshistorier for børn, og fra Flemming Quist Møller kommer Jungledyret Hugo i nordlysets land.
Torben Weirup, der tidligere har portrætteret Bjørn Nørgaard, ser i ny bog på Thomas Kluges billedkunst.
Dr. jur. Jytte Thorbek gør op med vore forestillinger om retssamfundet i Strejftog på juraens slagmark.

Gammel splittelse
Bøger om kristendom er forlaget Aros’ speciale. En nyhed er Helhed og splittelse, som udkommer til april. Henning Thomsen har redigeret bogen, hvori Hans Jørgen Schanz, Peter Wichmann, Jørgen Jensen og andre skribenter er inde på, om oplevelsen af verden som splittet (i modsætning til holistisk) nu er så ny og modernistisk endda, og om den ikke netop er kristendommens forudsætning og udfordring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her