Læsetid: 3 min.

FN-arbejde obstrueres

Israels politik over for de humanitære organisationer ligner obstruktion, siger Peter Hansen, UNRWA-generalkommisær
1. februar 2002

Chikane
GAZA BY – Selv om FN’s flygtningeorganisation i de besatte palæstinensiske områder, UNRWA, har mere end 50 års erfaring med humanitær bistand, har organisationen aldrig haft sværere ved at udføre sit arbejde, som efter udbruddet af al-Aqsa-intifadaen for 15 måneder siden.
Lukningerne af grænserne mellem selvstyreområderne og Israel samt de 72 permanente checkpoints på Vestbredden og ni i Gazastriben forårsager voldsomme problemer med at få nødhjælpen frem til flygtningene, siger UNRWA’s generalsekretær, Peter Hansen, i et interview med Information i Gaza By.
»Vi har haft ganske mange problemer med at få fødevarer frem og med at transportere medicinalprodukter fra vores lagre i Jerusalem og Vestbredden til Gaza. Somme tider er disse problemer forårsaget af en overordentlig stor bekymring fra israelernes side for palæstinensernes helbred – siger de. Den bekymring ser man ikke så meget, når de bulldozer flygtningelejrene, men da vi fik en stor forsendelse sardiner til nødhjælpsforsyninger, var de israelske myndigheder så bekymrede for, om sardiner kunne være sundhedsfarlige, at de forsinkede transporten og ønskede mange dåser udlevet til test, så de kunne sikre sig, at de var i orden. Vi fik først udleveret dåserne, da vi forsikrede om, at vi godt kunne stå inde for det vestlige land, der havde doneret disse sardindåser,« siger Peter Hansen.

Konsekvenserne
Også for UNRWA’s omkring 10.000 medarbejdere skaber lukningerne store problemer, og i sidste ende går det ud over flygtningene, der blandt andet må undvære lægehjælp og undervisning, når læger og lærere ikke kan nå frem til deres arbejdspladser.
»Konsekvenserne af den israelske politik er betydelige. Nogle gange kan en hel afdeling i vores hovedkontorer ikke fungere, fordi folk simpelthen ikke kan komme på arbejde. De bliver hyppigt standset i timevis ved de interne checkpoints. De er blevet jaget ud af busserne, og man har skudt hen over hovedet på dem. Vi har været ude for, at de er blevet påbudt at klæde sig af ved checkpoints, og selv om der ikke er fundet noget på dem, er de alligevel blevet sendt tilbage. Vi har haft tilfælde, hvor folk har fået bank af israelske soldater, når de har forsøgt at komme på arbejde – og det er selvfølgelig ikke noget, der skaber det allerbedste klima for folk, der har et humanitært arbejde at passe,« siger Peter Hansen.

Obstruktion
Selv om han anerkender, at Israel har nogle legitime sikkerhedsmæssige problemer og er under pres for at indføre restriktioner, der kan beskytte den israelske civilbefolkning, mener han ikke, at foranstaltningerne bliver afvejet imod den belastning, de påfører flygtningene og de humanitære organisationer.
»Hyppigt – som i sardintilfældet – går de israelske foranstaltninger langt ud over, hvad der er behov for sikkerhedsmæssigt. Når det for eksempel tager israelerne otte-ni måneder at indregistrere ambulancer, som er indkøbt efter israelske specifikationer, så mener vi ikke, at det er at lette og fremme vores arbejde, som Israel er forpligtet til ifølge internationale konventioner og aftaler. Hvad man så ellers vil kalde det ... ordet obstruktion kommer let frem på tungen, når man ser på den praksis, hvormed vores ting bliver behandlet af de israelske myndigheder,« siger Peter Hansen.
»Den meget langsommelige fortoldning betyder, at vi hyppigt får øgede havneudgifter, som vi så må betale. Og ikke nok med det – når vi derefter skal have varerne ind i Gaza, skal vi betale afgifter, og det vil faktisk sige, at israelerne tager ressoucer, som donorerne har tiltænkt skulle bruges til flygtningene, og det er heller ikke i overensstemmelse med internationale aftaler og konventioner, som Israel selv har underskrevet.«
Især er han skuffet over, at Israel ikke stoler mere på organisationen, der siden 1950 har arbejdet i området – uden nogensinde at have overtrådt israelske regler.
»Hvis en UNRWA-medarbejder nogensinde var blevet fundet med så meget som en vandpistol på sig, ville det have været en enorm affære i medierne her, men det er ikke sket, og derfor mener vi, at de israelske myndigheder burde udvise os den tillid, som vi føler, vi fortjener. Vi mener, vi bør gives den operationsfrihed, som humanitære institutioner har stort set alle andre steder i verden og i konfliktsituationer, der kan være lige så spændte og farlige, som den vi lever med her,« siger Peter Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her