Læsetid: 3 min.

Heroin-forsøg ind i varmen

Diskussion om uddeling af heroin til tunge narkomaner er på vej i Folketinget. Venstrefolk overvejer at stemme for
23. februar 2002

Speedsamfundet
Fortalerne for forsøg med lægeordineret heroin til de tungeste narkomaner har fået endnu et kort på hånden. En ny og velunderbygget hollandsk undersøgelse viser, at de hårdest ramte misbrugere får det markant bedre både fysisk, psykisk og socialt af at blive behandlet med en kombination af heroin og metadon. En diskussion om muligheden for et lignende forsøg er i forvejen på trapperne i Danmark. Inden for få uger skal Folketinget tage stilling til et forslag fra SF vedrørende lægeordineret heroin.
Det borgerlige flertal, som principielt er imod forslaget, risikerer at blive undermineret af et venstrefløjsflertal støttet af enkelte utøjlede borgerlige.
»Vi mener, at heroin-forsøg ville være at bevæge sig ud på et skråplan. Da man begyndte at give narkomaner metadon, var det jo også kun til de hårdest belastede, men nu bliver det uddelt til en langt større gruppe,« siger de konservatives narkoordfører, Gitte Seeberg.
Også Venstre, Dansk Folkeparti og Kristeligt Folkeparti er imod idéen. Men nogle af de unge nyvalgte Venstrefolk er uenige med deres partis linje og overvejer at stemme for forslaget, hvilket muligvis kan komme til at udgøre tungen på vægtskålen.
En af dem er Rikke Hvilshøj, der før valget udformede et oplæg til en ny narkotikapolitik sammen med andre unge venstrefolk i kaffeklubben Espresso.
»De sidste mange års narkotikapolitik har ikke ført os nogen vegne. Det er på tide at lægge kursen om og hjælpe de hårdest ramte narkomaner, som jo reelt er syge, til at få en så tålelig tilværelse som muligt,« siger Hvilshøj og understreger, at hun ikke taler på partiets vegne.
Socialdemokratiet har tidligere været splittet på spørgsmålet om heroin-forsøg, men ordfører på narkotikaområdet Sophie Hæstorp Andersen har givet udtryk for, at hun tror på, at partifællerne vil støtte hendes egen holdning og stemme ja.
Også Enhedslisten støtter SF’s forslag, mens det Radikale Venstre ikke har lagt sig fast på en entydig holdning til den lægeordinerede heroin. Ifølge socialordfører Margrethe Vestager er folketingsgruppen stærkt splittede og vil prøve at identificere en fælles holdning, inden forslaget diskuteres i Folketinget.

Kun de allersvageste
Gadesygeplejersken Nina Brünés, der som del af Projekt Udenfor kører rundt i Københavnsområdet for at tilbyde sygepleje til hjemløse og misbrugere, er ikke i tvivl om, at forsøg med lægeordineret heroin er en god ide. Hun ser dagligt narkomaner, som lider af sår og skader af at fixe under stærkt uhygiejniske forhold.
»Igennem de sidste mange år er der blevet brugt flere og flere millioner af kroner til den stoffri behandling, men der er ikke flere, der bliver stoffri – tværtimod. Lægeordineret heroin er et lødigt alternativ til den allersvageste gruppe, som ellers er overladt til rendestenen, hvor de fixer i lyske og hals og simpelthen dør på åben gade,« siger Nina Brünés.
Hun understreger, at heroin ikke er en erstatning for stoffri behandling og kun bør gives til dem, som behandlingssystemet ikke længere kan nå. »Det skal ske ud fra en sober og professionel lægelig vurdering. Men når du står på gaden, så er du slet ikke i tvivl om, hvem det er,« siger hun.
Den tidligere regering nedsatte for et år siden en ekspertgruppe til at vurdere mulighederne for en ordning med lægeordineret heroin. Gruppen ventes at komme med sin rapport, inden Folketinget tager stilling til SF’s forslag.

FAKTA
Heroinforsøg
*Det hollandske forsøg varede tre et halvt år og omfattede 750 kroniske narkomaner i seks hollandske byer.
*Konklusionen er, at en kombination af metadon og heroin er betydelig mere effektiv end metadon alene. Allerede efter to måneder var narkomanerne sundere, bedre socialt integrerede og mindre kriminelle.
*Det regeringsnedsatte udvalg bag undersøgelsen har nu anbefalet den hollandske regering at fortsætte ordningen.
Kilde: www.ccbh.nl

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her