Læsetid: 2 min.

’Hjerteløst og luset’

Regeringen i krydsild om bistand
20. februar 2002


»Luset«, »hjerteløst« og »gnieri«. Margrete Auken (SF) lagde ikke fingrene imellem, da hun i går førte an i oppositionens angreb på regeringens nedskæringer i miljø- og u-landsbistanden under en forespørgselsdebat i Folketinget. Danmark risikerer ifølge Auken at sætte sin førerrolle over styr og sætte sig i en penibel situation op til EU-formandsskabet.
»At påstå at vi er med til pace de andre lande, det er simpelthen ikke rigtigt. Det signal, vi sender er, at man roligt kan skære ned, og at det ikke gør noget, når man ligger nogenlunde i forhold til en snæver ramme. At de andre lande ikke overholder rammen, er ikke et argument for at vi skal skære yderligere. Slet ikke hvis vi vil ligne nogle, der har politisk lederskab,« sagde Margrete Auken med henvisning til internationale rammeaftaler om støtte til u-lande.
Både statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller afviste angrebene.

Fornuftig politik
Regeringen har skåret ned, blandt andet fordi modtagerlandene med Foghs ord skal blive bedre til at føre en »fornuftig politik«, før de kan gøre sig håb om støtte.
»For regeringen handler det dog ikke blot om, at vi skal være nummer ét med pengene. Vi skal være med i toppen, ja, men det vigtigste er at være førende med kvalitet og effektivitet,« lød det.
Han lagde især op til, at der stilles større krav til regeringerne i u-landene om at vise respekt for menneskerettigheder og demokrati. Samtidig skal der arbejdes kraftigt på, at u-landene skal sikres fri adgang til verdensmarkedet.
»Hjælpen skal fordeles ud fra princippet hjælp til selvhjælp, ellers hjælper hjælpen ikke længe,« fulgte Per Stig Møller op.
De to ministre overlod herefter scenen til Venstres udenrigspolitiske ordfører, Pia Larsen. Og hun fik nok at se til med at forklare oppositionen om baggrunden for regeringens dispositioner, der betyder nedskæringer på i alt 1,5 mia. kroner på miljø- og u-landsbistanden i 2002. Halvdelen af disse nedskæringer rammer miljøet.
Tre gange spurgte Pernille Blach Hansen (S) hende, om nedskæringerne skal tages som et tegn på, at Venstre mener, at forureningen i u-landene er forsvundet. Men trods de talrige besøg på talerstolen, så faldt svaret aldrig. Andre store tabere i regeringens bistandsomlægning bliver Zimbabwe, Malawi og Eritrea, der på grund af problemer med menneskerettigheder og pressefrihed henholdsvis droppes øjeblikkeligt og udfases over en årrække.
»Systematiske og vedvarende krænkelser af menneskerettigheder og de demokratiske spilleregler vil vi ikke længere acceptere. Derfor afskriver Danmark programsamarbejdet med Malawi, Eritrea og Zimbabwe. De tre lande er blevet vurderet til ikke at opfylde danske minimumkrav for god regeringsførelse,« sagde Pia Larsen. Den argumentation holder ikke ifølge Margrete Auken.
»Det har aldrig før været betingelsen for dansk bistand, at der skulle være orden i tingene inden. Det har været betingelsen, at der er blevet arbejdet med det. Hvis det skal være i orden på forhånd, så ryger stort set alle de lande, vi samarbejder med,« sagde SF’eren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her