Læsetid: 3 min.

Hoffmeyer: Stop for øststøtte skader Danmark

Regeringens stop for miljøbistand i Østeruopa – og usikkerheden om, hvor længe det varer, og hvad størrelsen bliver, har allerede skadet troværdigheden
8. februar 2002

»Det er ikke klogt at skære drastisk ned på den danske miljøbistand til Østeuropa. Det vil kraftigt reducere den goodwill, Danmark har opnået. Og det vil reducere danske virksomheders muligheder på et marked, hvor der er planlagt enorme investeringer i de kommende år.«
Det sagde forhenværende nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer på en høring i Ingeniørforeningen i går.
»Hvor længe skal stoppet vare, før regeringen beslutter sig,« spurgte han. »For et lille land som Danmark er troværdigheden meget væsentlig. Der skal ikke meget til, før folk siger: Dem kan vi ikke regne med.«
Direktør Søren Johnsen fra rådgivningsfirmaet Carl Bro spurgte: »Kan regeringen ikke i det mindste afsætte nogle penge til at fortsætte de ting, der er i gang, så vi ikke taber troværdighed. Det er ret skadeligt, at man bremser helt op.«

Venstre ved ikke
Professor Mikael Skov Andersen påpegede, at det nuværende stop skaber stor usikkerhed om projekter, som netop nu er nået til det punkt, hvor tilsagn skulle gives.
»Kunne man ikke frigive f.eks. 100 eller 200 millioner, mens regeringen overvejer hvor stor rammen skal være,« spurgte han.
Men formanden for Folketingets Miljøudvalg, Eyvind Vesselbo fra Venstre, kunne ikke sige noget om regeringens planer.
Han ville heller ikke sige, hvad han selv mener.
»Det diskuterer jeg ikke her,« sagde han. »Jeg vil ikke kaste løse tanker ud, så længe regeringen ikke er færdig med at udforme sin strategi. Når regeringens plan er færdig, skal der nok komme en debat,« sagde han.
Direktør Gunver Bennekou, Danmarks Naturfredningsforening, spurgte en anelse spydigt, om regeringens kommende plan da er et debatoplæg.
Nej, det er en færdig plan, svarede Eyvind Vesselbo.
»Det er en ny stil, at en politiker ikke vil fortælle, hvad hans politik går ud på, før regeringens ministre er færdige med at lave deres aftaler,« konstaterede Jørn Jespersen, SF.

Ubestemt tid
Regeringen har lagt øststøtten på is og parkeret pengene på ubestemt tid på finanslovens reservekonto. Fire ministre skal overveje en ny strategi. Ingen af de firmaer, der arbejder med øststøtte, kan få at vide, hvor længe pausen vil vare, eller hvad regeringens hensigter er.
Eyvind Vesselbo sagde dog, at man ikke vil smække kassen helt i.
»Det er ikke et gravkammer, vi lukker ikke biksen. Jeg er her for at lytte til argumenter for at redde penge til miljøet,« sagde han.
Øststøtten er en særdeles god forretning for Danmark. Hver gang Danmark har givet en krone ud, er der kommet op mod to kroner tilbage i form af ordrer til danske virksomheder. Ved evalueringen for tre år siden viste det forsigtigste skøn en returprocent på 130, påpegede Mikael Skov Andersen. Støtten fra Danmark har udløst store investeringer i modtagerlandene, og miljøgevinsten i form af mindre forurening og bedre vandkvalitet er i størrelsesordenen ti milliarder kroner, udløst af tilskud på 1,16 milliarder til 496 projekter.

Vellykket ordning
I de lande, der nu er på vej ind i EU, er der investeringsplaner for mange, mange milliarder for at opfylde EU-direktivernes krav, påpegede Erik Hoffmeyer. Men dette store marked for blandt andet dansk miljøudstyr er en sidegevinst, understregede han.
De tre vedtagne formål med øststøtten var at forbedre vores eget miljø ved at bekæmpe den grænseoverskridende forurening af luften og Østersøens vand, at styrke de tidligere østbloklandes mulighed for en »ordentlig« økonomisk vækst og at bane vej for landenes optagelse i EU.
»Selvfølgelig kan noget gøres endnu bedre, men det kan dokumenteres, at ordningen har fungeret rimelig godt,« sagde han.
En stor del af projekterne har drejet sig om vandrensning og vandforsyning. Men der har også været fokus på at sænke energiforbruget.
De største involverede virksomheder er Danfoss, Grundfoss, Cowi, Carl Bro, Krüger og Aarsleff.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her