Læsetid: 1 min.

Hva’ var det han ku’?

8. februar 2002

(2. sektion)

Hvis nu Arne Jacobsen var blevet 100 for 20 år siden havde sagerne stillet sig anderledes. Dengang var der kommet en række artikler, og måske nok et par monografier, der gennemgik værket kritisk, og som især fremdrog Jacobsens klassicistiske rødder. For arkitekturskribenter i 80’erne havde der måske været en særlig pervers pointe i at studere forholdet til Vilhelm Wanscher, den gamle nazist, der foredrog om den store stil på Kunstakademiet. Eller Jacobsens forhold til magten og borgerskabet, der var glimrende.
Og dengang Jacobsen døde, i 1971, stod han som selve sindbilledet på den overlegne, arrogante arkitekt. Dengang var det progressivt at tage afstand fra ham.

Men de tider er forbi. Netop nu er Arne Jacobsen et af de varmeste navne i arkitektur- og designkredse. I de sidste ti år har hans møbler været fast inventar i trendy byggerier over hele verden, og især japanske, britiske og spanske arkitekter er valfartet til Danmark for at besøge arkitekturværkerne.
Dette i2 går tæt på, hvad der er sket, og hvorfor. Hvad er det Jacobsen kunne, som vi har brug for nu?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her