Læsetid: 2 min.

KLIP

15. februar 2002

(2. sektion)

*Oscar I tirsdags blev årets Oscarnomineringer offentliggjort, og det skete uden de store sværdslag eller overraskelser. Lone Scherfigs dogmefilm Italiensk for begyndere blev ikke nomineret som ’Bedste ikke-engelsksprogede Film’ – hvilket producer Ib Tardini angiveligt går rundt og raser over i Berlin – men det blev til gengæld bl.a. Jean-Pierre Jeunets charmerende Den fantastiske Amélie fra Montmartre og Danis Tanovic satiriske krigsfilm Ingenmandsland. Will Smith blev nomineret til en hovedrolleoscar for sin rolle som bokseren Muhammad Ali i Michael Manns biografilm Ali, mens Russell Crowe fortjent blev betænkt med en nominering for rollen som skizofren, nobelprisvindende matematiker i Ron Howards A Beautiful Mind. Judi Dench blev nomineret for sin titelrolle i den biografiske Iris, om den britiske forfatterinde Iris Murdoch, mens Jim Broadbent blev nomineret for rollen som hendes mand. Kadidater til ’Bedste film’-prisen er bl.a. A Beautiful Mind, som snart har dansk premiere, Robert Altmans morsomme Gosford Park, Peter Jacksons eventyrlige Ringenes Herre og Baz Luhrmans forrygende Moulin Rouge. Ron Howard, Altman og Jackson er også, side om side med Ridley Scott (Black Hawk Down) og David Lynch (Mulholland Drive), nomineret som Bedste instruktør. De gyldne statuetter bliver uddelt den 24. marts. Meget mere på www.oscar.com.

*Jarmusch I sin fortsatte Jim Jarmusch-kavalkade har Husets Biograf i København i dag premiere på Sara Drivers Sleepwalk fra 1985, som Jarmusch har fotograferet og med sit band, The Del Byzanteens, leveret en sang til. Driver, der har læst arkæologi og klassisk litteratur, har tidligere været produktionsassistent på et par af Jarmuschs film, Permanent Vacation og Stranger than Paradise, og så har hun instrueret teater og film i sin hjemby New York. Sleepwalk handler om Nicole, som en dag bliver tilbudt penge for at oversætte et mystisk kinesisk manuskript, der efterhånden, som hun arbejder med det, begynder at influere på Nicoles eget liv. Filmen har aldrig tidligere været vist i Danmark og giver altså mulighed for at stifte bekendtskab med en anden side af Jarmuschs talent. Sleepwalk vises i Husets Biograf fra fredag den 15. til torsdag den 28. februar og i Øst for Paradis i Århus fra fredag den 8. til torsdag den 14. marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her