Læsetid: 2 min.

Klip

1. februar 2002

(2. sektion)

*Filmpris
I går blev det offentliggjort, at Carl Th. Dreyers Mindefond har besluttet at give deres årlige pris til to personer, nemlig filminstruktørerne Ole Christian Madsen og Åke Sandgren. Begge modtager 30.000 kr. fra fonden bl.a. i anerkendelse af, at de i 2001 haft succes med hver deres dogmefilm. Ole Christian Madsen med En kærlighedshistorie med Lars Mikkelsen og Stine Stengade i hovedrollerne og Åke Sandgren med Et rigtigt menneske med Nikolaj Lie Kaas i titelrollen.

*Cinematek
Jeg vil tillade mig at undre mig over, at en så hyppig gæst på de landsdækkende tv-stationer som den fjollede amerikanske ungdomsfilm Dirty Dancing har fundet vej til februar måneds program i Cinematekte i København. Til gengæld vil jeg så glæde mig over, at det øvrige program ser ud til at være rigt på gode filmoplevelser. James Stewart har fortjent fået sin egen serie, hvor en række af skuespillerens bedste film vises – bl.a. flere af de film, han lavede sammen med Hitchcock og Frank Capra – og tilsammen burde de give et fint billede af en alsidig kunstner. En anden af månedens store filmserier er helliget den japanske instruktør Mikio Naruse, der aldrig tidligere er blevet vist herhjemme. Ifølge en ledsagende tekst i Cinematekets program er der med serien en »sjælden lejlighed til til at dykke ned i en sælsom og meget smuk verden. En verden fuld af melankoli og betagende billeder.« Det glæder jeg mig til!

*Natfilm
Den østrigske instruktør og skuespiller Eric von Stroheim er coverstjerne for årets udgave af NatFilm Festivalen, der løber af stabelen fra den 5. til den 14. april i København og fra den 17. til den 21. april i Odense, Århus og Aalborg. Festivalen byder indlysende på en række af Stroheims film, ikke mindst mesterværkerne Greed (1924) og The Wedding March (1928), der vises i restaurerede kopier. Også film fra Afrika og Mellemøsten vil figurere prominent på årets festival, ligesom en miniserie er dedikeret til den excentriske, brasilianske horrorfilminstruktør, José Mojica Marins, også kendt under navnet Coffin Joe og beskrevet som »et lykkeligt kryds mellem Russ
Meyer og Luis Buñuel.« I alt vil årets festival byde på mellem 125 og 135 film.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her