Læsetid: 3 min.

Lykkepille-brugere får abstinenser

Flere og flere forskere sætter spørgsmålstegn ved lykkepiller. Forbrugerne klager over ubehagelige bivirkninger og afhængighed
22. februar 2002

Prozac, Seroxat og Cipramil. 90’ernes vidunderpiller mod lettere depressioner står nu i medicinskabet hos dobbelt så mange mennesker som for ti år siden. Imens er flere og flere forskere begyndt at tvivle på pille-miraklet. Hver tredje, der stopper med lykkepiller, får abstinenser, er den nye holdning fra The Royal College of Psychiatrists, som er en sammenslutning af 10.000 engelske psykiatere.
Tidligere har de ikke ment, der var beviser for, at lykkepiller er vanedannende, men ifølge den engelske avis The Guardian har de nu skiftet mening i en endnu ikke offentliggjort rapport.
Flere steder i USA og Europa klager brugere af lykkepiller over kvalme, angstanfald, hedeture og influenza-lignende symptomer, når de prøver at stoppe deres forbrug.
Omkring 60 mennesker i England, som siger de er blevet afhængige af lykkepillen Seroxat, undersøger i øjeblikket muligheden for at lægge sag an mod det engelske medicinalfirma GlaxoSmithKline, for ikke at advare mod afhængighed. I USA blev der i september ført en retssag mod firmaet, efter at 35 mennesker påstod, de led af smertefulde rystelser, svimmelhed og mangel på koordinationsevne efter de havde forsøgt at stoppe med pillerne. Efter retssagen har advokatfirmaet Baum, Hedlund, Aristei, Guilford and Schiavo modtaget over 2.000 henvendelser fra folk, der påstår at være blevet afhængige af lykkepillerne. Advokaterne mener, der er flere hundrede tusinder, der er blevet afhængige.
The World Health Organisation har modtaget klager fra 60 lande om uheldige bivirkninger af lykkepillerne.

Ikke troværdige beviser
GlaxoSmithKline afviser anklagerne, fordi de ikke mener der er nogle troværdige videnskabelige beviser. Men det engelske medicinalfirma blev i slutningen af januar fundet skyldig i at overtræde industriens forretningsmoral ved at lede offentligheden bag lyset, da en af firmaets ledere udtalte i fjernsynet at abstinenser »var meget sjældne«.
Desuden er producenten af den kendte lykkepille Prozac for nylig blevet tvunget til at udsende en advarsel til pa-
tienter og læger om, at man kan blive afhængig af pillerne og få alvorlige bivirkninger, når man stopper forbruget.

Ringe effekt
I den nye rapport giver The Royal College of Psychiatrists udtryk for, at lykkepiller heller ikke er nær så effektive, som de regnede med. Deres seneste forskning viser, at kun hver anden patient oplever en virkelig forbedring af deres situation.
»Troen på lykkepillerne har været alt for overdrevet,« siger lektor Thomas Nielsen, fra Århus Universitet, som har beskæftiget sig med området i 15 år.
Han og en kollega har lavet en gennemgang af de solide videnskabelige undersøgelser, der er lavet om effekten af lykkepiller.
»Det er faktisk kun 10-20 procent af de patienter, der tager lykkepiller, der får egentlig gavn af dem,« siger han.
Der er større sandsynlighed for, at man får tilbagefald til depressioner, hvis man har taget lykkepiller, viser en række undersøgelser, som Thomas Nielsen har kigget på.
»Derfor anbefaler mange læger deres patienter at blive ved med at tage lykkepiller,« siger han.
Desuden har pillerne ikke nogen særlig god effekt på lang sigt i forhold til for eksempel terapi. Der er lavet flere store undersøgelser af langtidsvirkninger.
»Det viser sig, at når man undersøger folk et år efter deres behandling, virker terapi 50 procent bedre end lykkepiller,« siger Thomas Nielsen, som både har en klinisk og en psykologisk uddannelse.

Danskere på toppen
Det danske medicinalfirma H. Lundbeck A/S er en af de største producenter af lykkepiller, og de regner med at blive den førende virksomhed i verden.
»Vores mål er at blive de største i verden, men vi ved endnu ikke, om det bliver i år eller i 2003,« siger Erik Sprunk-Jansen, som er direktør i Lundbeck til Dagbladet Børsen.
I USA har de i øjeblikket næsten 17 procent af markedsandelen. Firmaet får 80 procent af deres indkomst fra deres lykkepille Cipramil (i USA kaldet Celexa). I 2000 tjente firmaet 5,6 milliarder på lykkepillerne og de forventer en stigning på 35 procent i 2001.

FAKTA
En deprimeret verden
*WHO anslår, at 340 millioner i hele verden lider af depression.
*19 millioner amerikanere bliver deprimeret hvert år. Andelen af dem, der er på lykkepiller, er fra ’87 til ’97 steget fra 37,3 procent til 74 procent. Samtidig er antallet af folk, der bruger psykoterapi, faldet fra 71,1 procent til 60,2 procent.
*I England blev der i 1991 udskrevet ni millioner recepter på lykkepiller. I 2000 var antallet vokset til 22 millioner.
*I 1996 spiste 185.950 danskere lykkepiller. I 2000 steg tallet til 264.984 ifølge lægemiddelstyrelsen.
*I 2000 brugte danskerne til sammen 682 millioner kroner på antidepressiv medicin.
*Det amerikanske firma Eli Lilly, som producerer Prozac, tjente i 1999 2,6 milliard dollars på deres salg af lykkepillen verden over.
mcb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her