Læsetid: 3 min.

Målet er et alternativt Europa

Den norske EU-holdning viser, at man ikke kan skabe et alternativ ved at stå uden for
16. februar 2002

Den norske EU-holdning viser, at man ikke kan skabe et alternativ ved
at stå uden for

Med sit udspil om EU-politikken, har Enhedslistens EU-ordfører, Keld Albrechtsen, ønsket at sætte eftertrykkelige rød- grønne fingeraftryk på en eventuelt kommende fælles europæisk forfatning.
Ifølge oplægget Venstrefløjen og EU skal medlemslandene forpligte sig til at bekæmpe arbejdsløshed og fattigdom på lige fod med de nuværende finanspolitiske konvergenskrav, et charter om grundlæggende rettigheder skal indskrives i den næste traktat, der skrives i 2004, og i det hele taget ønsker Keld Albrechtsen et mere offensivt venstrefløjsudspil på EU-området.
– Hvorfor vil du bruge EU som platform til at føre venstrefløjspolitik ?
»I mit oplæg har jeg faktisk kun sat det, vi altid har gjort, i begreb og måske også konkretiseret det. Men det er der måske ikke så mange, der har opdaget. Selve den måde lovgivningsapparatet i EU er bygget op på, er udemokratisk. Det er fortsat min holdning. Men vi har altid kæmpet konkret inden for det apparat, hvor magten ligger. Indtil vi kan få et alternativt europæisk samarbejde. «
– Men har det ikke også været i en erkendelse af, at netop alternativet mangler?
»Jo. Det, jeg prøver i min kritik af den nuværende union, er allerede at indbygge principperne til det, der skulle være alternativet. F.eks et solidarisk princip om mindste-rettigheder, konvergenskrav om fuld beskæftigelse og bekæmpelse af fattigdom osv.«
»Så visionen om et andet Europa ligger som et sigtepunkt i forhold til de konkrete krav, jeg har stillet. Derfor ser jeg ingen modsætning til vores principelle parole om en opløsning af den europæiske union til fordel for et andet samarbejde, der er bygget demokratisk op.«
»Det norske eksempel viser blot, at udmeldelse ikke er med til at skabe et europæisk alternativ. Det kræver mere end blot at stå uden for EU.«
– Derfor vil du i stedet samle den europæiske venstrefløj og stille krav til den kommende traktat, der skal skrives i 2004. Hvem vil du samarbejde med?
»Der er en del partier i Europa, der vil kunne tilslutte sig mit oplæg. Mange vil være uenige i Enhedslistens grundsyn på den europæiske union, men f.eks. med hensyn til euro-kriterierne er der fuldstændig konsensus om en kritisk holdning. Også i kritikken af landbrugspolitikkens usolidariske støtteordninger, er der stor enighed. Så vi kan sagtens blive enige om meget.«
»Vi kan bare ikke sidde og se på, at andre kræfter er ved at lave en traktat, der vil få stor indflydelse på alle i Europa i det næste årti. Hvad enten vi er med i unionen eller ej.«
– Men hvis I er med til at udforme traktaten, er I vel også med til at sælge den til befolkningerne ?
»Jeg kan risikere, at den bliver vanskeligere at argumentere imod. Men det kunne også tænkes, at unionen bliver mindre slem. For der er faktisk mange positive elementer i oplægget, der ikke er til at komme uden om. F.eks. menneskerettigheder. Men der er også negative elementer, hvor man vil udbygge kommisionens magt. Det trækker i en anden retning.«
»Hvis vi får en dårlig traktat og kriterierne for østudvidelsen bliver så dårlige, at de nye lande stemmer nej, så bør vi stå af. Også selv om vi ikke står uden for EU’s indflydelse. Så kunne vi lave aftaler med de nordiske lande og østlandene, der måske ville blive skridt på vej mod et alternativt Europa.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her