Læsetid: 3 min.

Millionudgifter på hotellogi til husvilde

Bolignøden i hovedstaden er nu så stor, at kommunen betaler millioner for at indkvartere husvilde på hotel. Problemet forværres, hvis regeringen gør alvor af forslag om køb af almene boliger, siger borgmester
28. februar 2002

En enlig københavnsk mor eller far med, der står på gaden efter en skilsmisse må vente på, at deres akutte bolignød udvikler sig til sociale problemer. Før kan de ikke gøre sig forhåbninger om, at kommunen kan hjælpe med en billig lejlighed, hvis de ikke selv med deres ene indtægt har råd til at købe sig ind på det hårdtpumpede boligmarked.
Det siger Ellen Hansen, leder af Boligfonden for enlige mødre og fædre, hvor 200 står på venteliste til en nødbolig.
Alene sidste år brugte Københavns Kommune 8,7 mio. kr. på at indkvartere akut boligløse på hotel, fordi kommunen forsøger at undgå, at almindelige borgere skal overnatte på gaden.
Siden kommunens salg af 20.ooo kommunale lejligheder er de boligsociale ventelister steget betydeligt, således at der nu står 750 og venter på hjælp.
»Helt almindelige enlige forsørgere, der er under uddannelse eller har et arbejde, kan sidde med hænderne i skødet, indtil de får det så dårligt, at vi kan indstille dem til kommunens venteliste. Det er spild af velfungerende unge mennesker, der bliver sociale tilfælde, bare fordi de mangler en bolig,« siger Ellen Hansen til Information.

Enlige i klemme
Ifølge Ellen Hansen kan konsekvensen blive, at den enlige forsøger dropper deres uddannelse eller mister arbejdet, mens børnene ligeledes lider under forældrenes situation.
Københavns Kommune har en bestemmelse om først at hjælpe de allersvageste, der ud over bolignød har andre sociale problemer. Og her kommer de enlige forsørgere i klemme, da de ofte ikke har andet problem end deres bolignød.
Samtidig er herberger, forsorgs- og kvindehjem fyldt op, påpeger Ellen Hansen.
»Kvindehjemmet i København har eksempelvis fået besked på, at de ikke må tage almindelige boligløse ind. Det betyder, at de enlige ikke har nogen steder at gå hen. De flakker rundt hos venner og bekendte og overnatter på sofaer forskellige steder. Sådan kan man ikke opretholde et almindeligt liv,« siger Ellen Hansen.
Ud over kommunens frasalg af lejligheder har hovedstaden også det problem, at unge i langt højere grad ønsker at bo i Indre By end tidligere, påpeger seniorforsker Hans Skifter Andersen, Statens Byggeforskningsinstitut.
Familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF), hvis parti i flere år har forsøgt at komme gennem Borger-repræsentationen med forslag om flere almennyttige boliger, frygter, at problemet forværres, hvis VK-regeringens forslag om at give lejere ret til at købe deres almene bolig bliver vedtaget.
»Det grundlæggende problem er, at der mangler almene boliger i København. Derfor er det hovedløst, at regeringen foreslår privatisering af de almene boliger, og at København skal være spydspids. Det betyder jo, at vi får endnu færre boliger til vores boligsociale anvisning,« siger Bo Asmus Kjeldgaard til Information.
Borgmesteren foreslår, at der i stedet skabes bedre muligheder for at finansiere byggeriet af flere almennyttige boliger. Dernæst kunne han godt tænke sig, at kommunen fik anvisningsret til privat boligbyggeri. Københavns Kommune har eksempelvis bidraget med en investering på to mia. kr. til byfornyelsen af private boliger på Vesterbro.
Til at løse det akutte problem med de voksende hotelregninger skal kommunen indgå et samarbejde med de almennyttige boligselskaber om at skaffe flere boliger, som kommunen kan få råderet over. Kommunen kunne f.eks. købe andelslejligheder, som boligselskaberne derefter lejer sig ind i og foretager driften af.
»Det er urimeligt at bruge 8,7 mio. kr. på hotelregninger. De penge kunne vi bruge til at købe andelslejligheder for, når vi nu ikke har et stort anlægsbeløb,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her