Læsetid: 4 min.

Mønsterfangens store dag

I morgen begynder den daglige transport af Slobodan Milosevic fra fængslet til krigsforbryderdomstolen i Haag. Politiet tager ingen chancer med sikkerheden, selv om man har at gøre med en mønsterfange
11. februar 2002

HAAG – Hundreder af stålhegn beregnet til politiafspærringer står klar ovre på den modsatte side af den trafikerede Van Alkemadelaan. Klar til at blive stillet op tidligt tirsdag morgen, når fængselsporten overfor åbnes, og Slobodan Milosevic skal ud på den kun ti minutter lange køretur fra fængslet i Haag-bydelen Scheveningen til retssalen i FN’s krigsforbrydertribunals bygning.
Fra i morgen skal den tidligere serbiske og jugoslaviske præsident, der er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden i Kosovo og Kroatien samt for folkemord i Bosnien, dagligt transporteres frem og tilbage fra fængslet, og det hollandske politi tager ingen chancer med Milosevic’ sikkerhed.
Familier i husene, som ligger helt op til den fem-seks meter høje fængselsmur af mørkerøde mursten, kan se frem til et næsten dagligt postyr i de kommende to år, som retssagen nu vurderes til at ville vare. I tre af husene har beboerne allerede taget konsekvensen og sat til salg-skilte op i ruderne. En sjældenhed i denne attraktive bydel, der ligger lige midt imellem den hollandske regeringsbys ambassadekvarter og en af landets mest populære strande, Scheveningen. Selv om det regner kraftigt, er nogle børn blevet ude for at lege og glide på den røde rutchebane på græsplænen foran dette »forvaringshus for voksne«, som fængslet ifølge skiltet på muren officielt kaldes. Forvaringshuset har ikke tidligere været opfattet som et stort problem for indbyggerne her, men efter at FN nu er oppe på at have 43 krigsforbrydertiltalte i varetægt i en særlig afdeling inden for murene, er det måske på vej til at ændre sig.

Mønsterfange
At dømme efter opførslen hos den største fisk i tribunalets net, Slobodan Milosevic, så er det ikke fra hans side, politiet skal forvente et initiativ, der kan skabe sikkerhedsproblemer.
Den 60-årige Milosevic beskrives af lederen af FN’s afdeling i fængslet, Tim McFadden, som en »perfekt gentleman«.
»Han er en mønsterfange. Der er ikke noget at klage over. Jeg ville ønske nogle af de andre, ville følge hans eksempel,« sagde McFadden i sidste uge til en britisk avis.
I det første stykke tid efter udleveringen til Haag i juni sidste år, blev han holdt i isolation og overvåget af kameraer i sin celle. Men nu er han fri til at gå rundt sammen med de øvrige fanger, og efter sigende hjælper den tidligere statsleder sine medfanger med at opfriske deres engelsk.
Milosevic bliver lukket ud af sin celle, der måler tre gange fem meter og har faciliteter som brusebad, kaffemaskine og satellit-tv, klokken 8.30 om morgenen og låses inde igen ved midnat. Han har mulighed for at lave mad i fælleskøkkenet, spille skak eller kort med sine medfanger eller dyrke sport og gå ud i en lille gård. Fængselsbetjente og kilder tæt på Milosevic siger til nyhedsbureauet Reuters, at Milosevic tilbringer en del tid i cellen, hvor han lytter til cd’er med Frank Sinatra og Celine Dion, tuner ind på BBC
World Service eller læser bøger af Ernest Hemingway og John Updike.
Han modtager også dagligt stakkevis af post, som FN ’filtrerer’, inden brevene udleveres til den tiltalte. Jævnligt får Milosevic besøg af sin kone, Mira Markovic, som loyalt støtter ham under forberedelsen til retssagen. Milosevic har krævet at få lov til at se sin kone privat uden overvågning af FN-personale, og det har han i lighed med de øvrige fængslede lov til at gøre i et særligt såkaldt intimitets-rum, hvor private øjeblikke kan deles.

Fokuseret på sagen
Selv om Milosevic ikke anerkender FN’s krigsforbrydertribunal og på den konto har nægtet at udpege et hold af forsvarere og nægtet at svare på spørgsmålet om, hvorvidt han er skyldig eller ikke-skyldig, vurderes det alligevel, at han er fokuseret på sagens begyndelse i morgen.
Han modtager således jævnligt besøg af venligtsindede advokater fra Serbien, Holland, Frankrig og USA, som giver ham gode råd i forhold til at forsvare sig. Den hollandske advokat Nico Steijnen beskyldte dog i sidste uge tribunalet for ikke ofte nok at lade Milosevic få besøg af juridiske rådgivere. Det blev afvist af en af krigsforbryderdomstolens talsmænd, Jim Landale.
»Han har fået masser af juridisk rådgivning, og tribunalet har været yderst fleksibelt med hensyn til at lade ham få adgang til juridisk rådgivning,« sagde Landale til nyhedsbureauerne.
Samtidig afviste han påstande – fremsat af en gruppe advokater, forfattere og intellektuelle, som fører kampagne for Milosevic’ løsladelse – om, at Milosevic’ helbred skulle være i fare inden for murene i Scheveningen.
»Alle fangers helbred og velbefindende er ekstremt vigtigt for tribunalet,« sagde Landale.
Under de indledende retsmøder, hvor Milosevic har været bragt til retslokalet, har han da heller ikke ligefrem virket skrantende hverken fysisk eller psykisk. Fra i morgen bliver det sidste dog formentlig sat på en hård prøve hos såvel Milosevic som omgivelserne, når slaget flytter fra cellen til domstolens lokale nummer et.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu