Læsetid: 1 min.

Moldova kan blive nyt Serbien

Weekendens anti-kommunistiske protester vil blive fulgt op af daglige demonstrationer i Moldovas hovedstad efter samme mønster som studenter-protesterne mod Milosevic
26. februar 2002

Et nyt studenteroprør tegner sig i Østeuropa, når weekendens store demonstrationer i Moldova i den kommende tid bliver fulgt op af mindre, men daglige protester i hovedstaden Chisinau.
»Demonstranternes taktik mod den kommunistiske regering kommer til at minde om den taktik, oppositionen i Serbien brugte i forsøget på at vælte Milosevic,« siger Dimitrij Ciubasenco, redaktør på avisen Moldavskie Vedomosti til Information.
Mens 70.000 demonstrerede i weekenden i den lille tidligere sovjetrepublik, der er klemt inde mellem Ukraine og Rumænien, var mandag en stille dag med blot et par tusinde demonstranter. Imidlertid har oppostionen, ledet af nationalisten Jurij Rosca, fået iværksat et system af daglige protester, hovedsageligt anført af studerende.
»De satser på at samle 5.-10.000 dagligt frem til 31. marts, hvor det skal kulminere i en kæmpedemonstration,« erfarer Ciubasenco.
Når oppostionen vælger denne taktik skyldes det, at modstanden mod kommunisterne først og fremmest er et storbyfænomen.
»Kommunisterne er fortsat populære på landet. Dertil kommer, at oppositionen ikke er enig. Arrangørerne af disse demonstrationer ønsker Moldova forenet med Rumænien i sidste ende, og det måske kun ti procent af befolkningen enige i, og det sætter en naturlig grænse for opbakningen, selv om de fleste nok er enige i det anti-kommunistiske komponent i modstanden,« siger den moldoviske redaktør.
Demonstrationerne finder sted i et Europas fattigste land, hvis økonomiske situation er blevet forværret af, at Den Internationale Valutafond (IMF) fastfrøs sine udbetalinger af likvider til det hårdttrængte land, da kommunisterne genvandt magten med en jordskredssejr sidste år ved det, der af mange blev betegnet som et protestvalg. En delegation fra IMF kom i går til Chisinau for at forhandle om at påbegynde udbetalingerne igen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu