Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

15. februar 2002


USA vil øge CO2- udledning
*USA’s præsident George W. Bush’ nye forslag til, hvordan den globale opvarmning og udledningen af drivhusgasser skal håndteres indebærer, at i modsætning til Kyoto-aftalen vil den amerikanske indsats mod den globale opvarmning være frivillig og afhængig af den økonomiske udvikling i USA. Desuden ventes Bush at tillade en forøgelse af CO2-udslip på mellem 25 og 30 procent frem til år 2010.
Der er ingen planer om at indføre kontrol med energiforbruget eller indføre nye energiskatter for at mindske forbruget.
»Den er skrevet, betalt og udarbejdet af Esso,« siger Steve Sawyer, miljøtalsmand for miljøgruppen Greenpeace, om planen.
Artikel på forsiden

Bagmandspolitiet overtager Farumsag
*Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet –også kaldet SØK eller bagmandspolitiet – overtager nu Farum-sagen.
Det sker, fordi omfanget af det beslaglagte materiale rækker langt ud over, hvad Hillerød Politi har ressourcer til at behandle.
Hillerød Politi vil stadig være involveret i efterforskningen, men i stedet for at sidde med hovedansvaret skal det nu yde bistand til SØK, oplyser politimester Jørgen Skat-Rørdam fra Hillerød Politi.
Han begrunder blandt andet overdragelsen af sagen med, at efterforskningen »vedrører muligheden for økonomisk forbrydelse af særligt betydeligt omfang«.
Artikel og leder på forsiden
Artikler side 4 og 5

Ingen dansk hjælp til vinbønder
*Når EU’s fødevareministre på mandag skal tage stilling til, om Frankrig og Italien må give statsstøtte til at destillere 950 millioner liter usælgelig vin til spiritus, må Danmark sige nej. Dermed må de to lande droppe støtten.
Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, de Radikale og Enhedslisten vil ikke længere tillade, at EU’s vinproducerende lande holder hånden under vinbønderne ved at give statsstøtte til at destillere bordvin til alkohol til industribrug. Støtten skal holde prisen på vin oppe.

Flere USA-soldater til Filippinerne
*Flere end 400 amerikanske soldater kommer i næste uge til byen Zamboanga i det sydlige Filippinerne for at deltage i en styrke på i alt 660 soldater, der skal bekæmpe terrorisme. Det sagde en filippinsk officer torsdag.
De fleste amerikanske soldater ankommer mandag, og tirsdag skal nogle af dem besøge øen Basilan, der er den muslimske oprørsbevægelse Abu Sayyafs højborg, oplyste generalløjtnant Roy Cimatu.
Abu Sayyaf holder i øjeblikket to amerikanske missionærer som gidsler.
Omkrig 200 amerikanske soldater med speciale i logistik og kommunikation befinder sig allerede i Zamboanga.

Lex Enron klarede første forhindring
*I skyggen af Enron-skandalen vedtog Repræsentanternes Hus i USA tidligt torsdag dansk tid med 240 stemmer mod 189 en større reform, der skal gøre pengestrømmen i amerikansk politik mere synlig for vælgerne. Det er dog endnu for tidligt at sige, om ændringerne udmøntes i praksis, idet loven skal vedtages i Senatet og underskrives af præsident George W. Bush for at træde i kraft.

Venstre: S svækker kampen mod terror
*Venstre beskylder Socialdemokratiet og SF for at svække den internationale kamp mod terrorisme, fordi oppositionspartierne efterlyser en skærpet dansk tone over over for USA. De to partier er bekymrede over den hårde retorik fra præsident Bush mod Iran, Irak og Nordkorea og opfordrer VK-regeringen til at nuancere sine proamerikanske synspunkter.
»Det er typisk dansk, at når man kommer lidt på afstand af en begivenhed, så skal man være i-og-åh så kritiske. Nu er der brug for sammenhold,« siger Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har tidligere erklæret sig åben for, at USA udvider krigen mod terror til andre lande end Afghanistan - herunder specielt Irak. En ændret dansk politik, idet daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) før folketingsvalget udtrykte bekymring for, at USA skulle overveje at slå til mod Irak.

Lærerne er blevet dårligere til dansk
*De lærerstuderende klarer sig klart dårligere i skriftlig dansk end tidligere. En af årsagerne er færre dansktimer på seminariet, skriver Kristeligt Dagblad.
Under den gamle læreruddannelseslov fra 1991 var de lærerstuderendes gennemsnitskarakter i skriftlig dansk 8,6. Efter at en ny lov trådte i kraft i 1997 er gennemsnitskarakteren faldet til 7,7, viser en censorberetning.
Hver fjerde dansktime blev skåret væk med den nye lov, og undervisningen i dansk er blevet valgfri.
»De nye lærere er i dag bedre til at gøre undervisningen sjov, spændende og alsidig, men til gengæld bliver de dårligere til at lære eleverne at skrive et korrekt dansk,« siger Jørgen Knudsen, næstformand for danskcensorerne.

Kina vil knuse religiøse grupper
*Hemmelige dokumenter smuglet ud af Kina afslører for første gang i detaljer, hvordan den kinesiske regering er i færd med at knuse såkaldt ulovlige religiøse grupper.
Afsløringen kommer kort tid før USA’s præsident, George W. Bush’ besøg i Kina.
I alt 14 religiøse grupper betegnes i et af dokumenterne som »onde kulter«.
Den åndelige bevægelse Falungong, der er offer for voldsom undertrykkelse, bliver beskyldt for at konspirere med fremmede magter.
Et dokument advarer om, at visse religiøse grupper har forgrenet sig og dannet politiske organisationer og nye grupper med det formål at undgå regeringens indgreb.
»Find dem hurtigt, slå ned på dem, når de opstår, og straf dem med beslutsomhed for at tilintetgøre dem i vuggen,« lød rådet i dokumentet.

Dårlig lugt på landet kan undgås
*Man behøver ikke at lugte grimt, selv om man er et svin – en ordentlig omgang deodorant klarer paragrafferne.
Det fortæller svineproducent Kent Skaaning til Landsbladet.
De sidste fem måneder har han sprøjtet sine grise med duftevand, når de har benyttet staldens brusebad.
Idéen kommer fra et medicinalfirma, der sidste sommer fik Kent Skaaning med på at afprøve deodoranten i sin svinestald:
»Efter at have brugt det i fem måneder må vi sige, det har haft en utrolig effekt. Uden for stalden kan man faktisk ikke lugte, at grisene er der, og der er også blevet en meget bedre luft inde i stalden,« siger Kent Skaaning til Landsbladet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her