Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

12. februar 2002


Zimbabwe afviser svensk observatør
*Zimbabwe meddelte i går, at man ikke vil akkreditere Sveriges FN-ambassadør,
Pierre Schori, som valgobservatør til præsidentvalget den 9. og den 10. marts, rapporterede Zimbabwes statslige tv-station.
»Udenrigsminister Stan Mudenge siger, at Sveriges FN-ambassadør, der befinder sig i landet som leder af en EU-delegation, er en turist på besøg i landet,« rapporterede tv-stationen.
Mudenge sagde, at kun personer, der har modtaget invitationsbreve fra Zimbabwes regering, vil blive akkrediteret. Det indebærer også, at Zimbabwe afviser at lade EU-observatører akkreditere separat til valget.

Chirac genopstiller til præsidentvalg
*Frankrigs præsident, Jacques Chirac, meddelte mandag, at han genopstiller til præsidentvalget i april-maj.
»Ja, jeg er kandidat,« sagde Chirac på et spørgsmål fra den sydfranske by Avignons borgmester, Marie-Josee Roig.

De unge vender ryggen til a-kasser
*Arbejdsstyrken steg i perioden 1996 til 2000 med 13.000 personer, men antallet af a-kasse-medlemmer faldt i samme periode med 17.000.
Under forudsætning af en uændret tilslutning til a-kassesystemet burde der i 2000 have været 63.000 flere medlemmer, end tilfældet er, viser en analyse udarbejdet af Økonomisk Ugebrev.
Det er specielt de 20-29-årige, der fravælger medlemskabet. Således forsvandt der i femårs-perioden 64.000 medlemmer i denne aldersgruppe, men også gruppen af 30-34-årige viser samme tendens med en manglende tilgang på 21.000 medlemmer.
I den ældre ende af aldersskalaen finder man den stik modsatte tendens. Således er andelen af forsikrede i alderen 55 til 59 år steget fra 87 til 96 procent fra 1996 til 2000. En logisk forklaring er dels øget ledighedsrisiko og dels et ønske om at gå på efterløn inden folkepensionen.

Farum vil tilbage i landsforening
*Farum Kommune vil melde sig ind i Kommunernes Landsforening igen, oplyste fungerende borgmester Henrik Jerger (V) efter et hastemøde i går i økonomiudvalget. Kommunen har været udmeldt af KL siden nytåret.
Samtidig besluttede økonomiudvalget, at der skal iværksættes en uvildig undersøgelse af kommunens økonomi.
Farum Byråd besluttede den 10. oktober 2000 at melde sig ud af Kommunernes Landsforening, efter at borgmester Peter Brixtofte (V) havde kritiseret KL for at medvirke til at indskrænke kommunernes frihed.
Beslutningen blev truffet af et flertal bestående af Venstre og det konservative byrådsmedlem, mens SF og Socialdemokratiet stemte imod.Artikel side 4

Rapport: Regnskove udryddes
*Indonesiens regnskove fældes så hårdt, at verdens største savmølle, som drives af Asia Pacific Resource Holdings Ldt., vil stå uden råstof om fem år. Miljøgrupper frygter, at rovhugsten også betyder tilbagegang eller udryddelse for talrige af verdens truede dyrearter, herunder Sumatra-tigeren.
Det fremgår af en rapport, som i går blev offentliggjort af miljøgruppen Friends of The Earth og viderebragt i det britiske dagblad The Guardian.

Angreb på somalisk radiostation
*En bevæbnet gruppe indtog i aftes Somalias nationale radiostation, der ledes af Somalias overgangsregering, i hovedstaden Mogadishu.
Henved 20 svært bevæbnede mænd ankom til Republikken Somalias Radio ved 21.30-tiden mandag lokal tid i tre pansrede køretøjer og afvæbnede radiostationens syv bevæbnede vagter, sagde et vidne.
Herefter trængte de ind i bygningen og beslaglagde udstyret. Ingen kom til skade ved aktionen.

Amerikansk angreb på allierede
*Det amerikanske militær har indledt efterforskningen af en episode, hvor amerikanske styrker under angreb på en landsby i Afghanistan dræbte 21 mandlige indbyggere og gennembankede og sparkede andre 27.
Beskyldningerne om mishandlingen af de 27 fanger stammer fra fire landsbyboere blandt de 27, der blev taget til fange den 24. januar. De blev først frigivet med en undskyldning 16 dage senere, da de soldater, der afhørte fangerne, konkluderede, at de hverken var Taleban eller al-Qaeda.
Amerikanerne har ifølge landsbyboerne været meget hårdhændede. Mishandlingen blev først indstillet, da de amerikanske styrker indså, at de havde fanget og dræbt venligtsindede styrker.

Planer om terror mod ambassader
*Myndighederne i Indonesien har fundet dokumenter, der angiveligt viser, at militante muslimer planlagde at bombe USA’s ambassader i Singapore, Malaysia og Jakarta i slutningen af 2001, rapporterede avisen Straits Times i går. Avisen baserer sine oplysninger på en kopi af et dokument fra gruppen Jemaah Islamiah, der planlagde at sende hold på tre personer ind på de tre ambassader den 4. december. Målet var at sprænge bomber.
I dokumentet hedder det sig, at »ved at jage Osama bin Laden og al Qaeda retfærdiggør de (USA) drab på uskyldige børn og kvinder i Afghanistan«, hvorfor det er i orden med »hellig krig« mod amerikanske og israelske mål.

DUF-kritik af modersmålsplaner
*Besparelserne på 70 mio. kr. på modersmålsundervisningen vil skade integrationen af børn og unge med anden etnisk baggrund og kan på længere sigt vise sig at blive en kostbar affære for det danske samfund, mener Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), der er paraplyorganisation for ca. 70 landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer med tilsammen knap én mio. medlemmer.
»Det vil kunne få en utilsigtet effekt, at børn og unge med anden etnisk baggrund ikke længere kan blive undervist i deres modersmål. Nemlig at børnenes forældre vælger at tage dem ud af folkeskolen og flytte dem over i muslimske friskoler,« siger DUF’s formand, Rasmus Hylleberg.

Bøsse splitter hellige norske bikere
*Spørgsmålet om homoseksualitet fik i weekenden den kristne norske motorcykelklub Holy Riders til at ekskludere en af sine regionale ledere, Ragnar Ruden. Årsagen er, at Ruden ikke har villet tage afstand fra homoseksualitet.
»Vi har opfordret Ragnar Ruden til at gå af som leder i Indre Østfold og fortsætte som normalt medlem,« siger den kristne klubs præsident, Ole Kristian Kjenes i medlemsbladet Vårt Land.
Klubben har omkring 560 medlemmer, men nogle ventes at melde sig ud i protest.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her