Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

11. februar 2002


Iran lukker krigsherres kontorer
*De iranske myndigheder har lukket den afghanske krigsherre Gulbuddin Hekmatyars kontorer angiveligt i et forsøg på at forbedre forholdet til Afghanistans overgangsregering.
Iranske aviser skrev i går, at den stærkt anti-amerikanske Hekmatyar, der for nylig luftede sin modstand mod tilstedeværelsen af udenlandske fredsbevarende soldater i Afghanistan, har handlet i strid med Irans nationale sikkerhed.
Iran afviser på det kraftigste USA’s beskyldninger om, at Iran forsøger at destabilisere den skrøbelige fred i Afghanistan ved at bevæbne grupper, der er fjendtlige mod den afghanske leder Hamid Karzais overgangsregering.

Nye anholdelser i bortførelsessag
*Pakistansk politi har gennemført yderligere to anholdelser under jagten på den bortførte amerikanske journalist Daniel Pearl, men den hovedmistænkte er fortsat på fri fod.
I alt 16 personer sidder nu fængslet mistænkt for at have noget med journalistens bortførelse at gøre. Daniel Pearl forsvandt den 23. januar.
Politiet fremlagde de første anklageskrifter i sagen fredag mod tre mænd, der har tilstået, at de har sendt e-mails med trusler om at dræbe Pearl og fotografier, der viser Pearl i lænker med en pistol mod ansigtet. Men det er ikke lykkedes for politiet at lokalisere fire hovedmistænkte.

Norge vil stoppe tvangsægteskaber
*Norges regering håber inden sommer at have indgået en aftale med Pakistan om at sætte en stopper for tvangsægteskaber.
Forhandlingerne mellem de to lande har stået på i et år, men aftalen er endnu ikke på plads. Laila Dåvøy, Norges børne- og familieminister, siger, at hun håber og tror på en aftale inden sommer.
»Vi har som mål at få en aftale mellem Pakistan og Norge i stand. Hensigten er at forhindre tvangsægteskaber og få en fælles forståelse for problemet,« siger hun til det norske nyhedsbureau NTB.

Haarder sætter finner på plads
*Integrationsminister, Bertel Haarder, mener ikke, at Finland kan tillade sig at kritisere Danmarks skærpelse af udlændingepolitikken.
I et interview med den finske avis Helsingin Sanomat søndag siger Haarder, at Finland burde tie i sagen.
»Finland er nok det sidste land, som kan kritisere vores udlændingepolitik. Finland har jo i praksis ingen udlændinge,« siger Haarder, der såvel i Finland som i en lang række andre lande har måttet stå for skud på grund af den nye borgerlige regerings udlændingepolitik.
Haarder henviser til ny statistik, der viser, at Finland i fjor modtog 1.493 asylansøgere. Samme år modtog Danmark 11.554. Ifølge statistikken blev 15,2 procent af asylansøgerne godkendt som flygtninge i Danmark, mens Finlands godkendelsesprocent var nede på 1,6.

Drab på islamisk leder gav nye drab
*Formodede islamiske oprørere har dræbt seks civile og såret yderligere én ved et angreb nær Algeriets hovedstad, Algier, rapporterede det algeriske nyhedsbureau, APS, i går.
Angrebet fandt sted i Bougara området 30 kilometer syd for Algier. Det blev udført få timer efter, at det lørdag blev meddelt, at landets mest eftersøgte militante leder Antar Zouabri var blevet dræbt under en skudveksling med de algeriske sikkerhedsstyrker.
Ifølge APS var syv ofre for angrebet alle medlemmer af den samme familie.

Nej til lavere brotakster
*Trafikminister Flemming Hansen (K) afviser Socialdemokratiets forslag om væsentligt lavere brotakster på Storebælt og Øresund som »økonomisk uansvarlige«. Samtidig tvivler ministeren på Socialdemokratiets lyst til at overholde forliget om de faste forbindelser.
Socialdemokratiet foreslår at sætte taksterne ned på Storebælt med mellem 30 og 40 procent, mens prisen på Øresund bør sænkes med 25 pct.
Socialdemokratiets tidligere trafikminister, Jakob Buksti, siger, at det er helt ude af proportioner at tale om forligsbrud.
»Hvis der ikke bliver gjort noget, så lider projektet rentedøden,« siger han og peger på, at man allerede i ministeriet har diskuteret en løsning om at slå økonomien i de to broer sammen og genfinansiere projekterne, så lånene løber over længere tid.

Karzai løslader 350 Taleban-soldater
*Afghanistans overgangsleder, Hamid Karzai, har givet amnesti til 350 tilfangetagne soldater fra Taliban-bevægelsen.
Karzai sagde, at de 350 mænd er »uskyldige«, og at de er omfattet af en generel amnesti, der tillader almindelige fodsoldater at gå fri.
Soldaterne, der alle er afghanere, blev stillet op til parade under en ceremoni uden for præsidentpaladset i Kabul, og her advarede Karzai dem imod at gribe til våben. Han opfordrede dem i stedet til at »finde et arbejde«.

DSU: regeringen snyder studerende
*Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) beskylder regeringen for at have snydt de uddannelsessøgende, selv om den har ædt sine sparekrav i sig i finanslovforliget med Dansk Folkeparti.
DSU påpeger, at VK kun har droppet sine egne ekstrabesparelser i forhold til det finanslovsforslag, Nyrup-regeringen fremsatte i august. Så der spares i år 1,2 pct. på uddannelserne men uden de godbidder, som var indeholdt i SR-regeringens forslag – bl.a. en flerårig aftale for erhversuddannelserne.
Ungsocialdemokraterne beklager også regeringens 84 mio. kr. store besparelse på ordningen for voksenlærlinge, der ifølge DSU betyder, at mindst 2.000 personer mister den mulighed i år.

Nyt forretningskoncept for narko
*Flere narkohandlere i København har oprettet særlige budcentraler med fast telefontid og bude, der ligesom cykelkurérerne De Grønne Bude leverer til døren.
»De brune bude,« som de kendes i miljøet, leverer hash ud, mens »de hvide« leverer stoffer som heroin, kokain, amfetamin og ecstasy.
Vicekriminalkommissær Christian Ehlert Jensen fra Frederiksberg Politi har netop været med til at optrevle to budcentraler med et omfattende kundekartotek i København. I den ene sag havde en narkohandler fra Kastrup to hvide bude ansat til på skift at bringe stoffer ud til sine kunder. Hver dag mellem 18 og 02 var telefonen åben for bestilling.
»Der blev leveret stoffer til helt almindelige mennesker, for eksempel var én af kunderne en kvindelig sygeplejerske. En masse mennesker med fast arbejde bestiller stoffer hos den slags centraler«, siger Ehlert Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her