Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

6. februar 2002


Finanslov: Reserver inddrages
*Regeringspartierne og Dansk Folkeparti indgik i går morges en aftale om væsentlige dele af finansloven for 2002.
Aftalen indebærer bl.a., at besparelser i uddannelsessystemet for tilsamnen 650 mio. kr. opgives. Derved friholdes de videregående uddannelser, erhvervsskolerne, efterskoler, daghøjskoler, folkehøjskoler, produktionsskoler, uddannelser under Kulturministeriet og basisforskningen på universiteterne for de besparelser, som finansminister Thor Pedersen lagde op til. Pengene skaffes ved at skære et tilsvarende beløb væk, der var afsat som reserver i finanslovforslaget.

USA parat til våbenaftale med Rusland
*USA er parat til at indgå en ny strategisk våbenaftale med Rusland og vil ikke længere insistere på en uformel aftale, sådan som landet tidligere har krævet. Det sagde den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, i går.
Rusland har krævet, at en aftale indskrives i en traktat. »Vi arbejder hårdt på at nedfælde disse forpligtelser,« sagde Powell til Senatets udenrigsudvalg.
Powell kom med udtalelserne, efter at den amerikanske regering i fjor opsagde den såkaldte ABM-traktat med Moskva, der er fra 1972, og som var grundlaget for senere atomnedrustningsaftaler.

OK-forhandlinger brudt sammen
*Forhandlingerne om en ny overenskomst for sygeplejersker, rengøringsassistenter, lærere og pædagoger i amter og kommuner brød sammen i går aftes. Det skete, efter arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening, KL, Amtsrådsforeningen samt København og Frederiksberg kommuner over for lønmodtagernes forhandlingsfællesskab KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) havde forhandlet i knap syv timer.
Årsagen var uenighed om, hvor stor en andel af de kommende lønstigninger på området, der skulle lægges ud til lokale lønforhandlinger.

Skatteminister åben for mere grøn afgift
*Skatteminister Svend Erik Hovmand (V) er åben over for at ændre registreringsafgiften på biler, så den i højere grad tager hensyn til miljøet. Det oplyser ministeren i et svar til den tidligere skatteminister Jacob Buksti (S).
»Jeg er meget interesseret i at videreføre den tidligere regerings arbejde på dette område – dvs. undersøge, om der inden for de nuværende finansielle rammer kan etableres et afgiftssystem, der i højere grad inddrager miljømæssige påvirkninger, skriver skatteministeren i sit svar.

FN beder om hjælp til Afghanistan
*FN appellerede i går om 285 mio. dollar (2,45 mia. kr) i fødevarehjælp til Afghanistan til brug for mad-for-arbejde programmer, der skal hjælpe til med at genopbygge det krigshærgede land.
I takt med at det er blevet nemmere at få bragt fødevareforsyninger ind i Afghanistan efter, at Taleban-militsen er blevet væltet, har FN’s Verdensfødevareprogram (WFP) besluttet at skifte sin nødhjælpsindsats ud med en mere genopbygningsorienteret indsats. WFP-direktør Catherine Bertini sagde, at der er behov for mere fødevarehjælp til omkring fem millioner afghanske børn, kontorfolk og hospitalsansatte.

Omstridt miljøinstitut får formand
*Regeringen har udnævnt tidligere Falck-direktør Ole P. Kristensen til bestyrelsesformand for det omstridte Institut for Miljøvurdering. Det oplyste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i går. Posten som formand er interessant, fordi den pågældende skal udnævne instituttets første direktør.
Flere kilder vil vide, at direktørstillingen er reserveret til Århus-lektoren Bjørn Lomborg, der er blevet berømt i ind- og udland for at hævde, at miljøproblemerne enten ikke findes eller er stærkt overdrevne. Ole P. Kristensen kender Lomborg fra midt i 1980’erne, da bestyrelsesformanden som daværende lektor og senere professor ved Institut for Statskundskab underviste den da unge stud. scient. pol.

Udlændinge-udgift 190 mio. større
*Udgifterne til asylansøgere og integration af andre udlændinge bliver 190 millioner kroner højere end forventet i forhold til sidste års finanslov. Det oplyser integrationsminister Bertel Haarder (V) til Folketingets Finansudvalg.
Udgifterne til asylansøgere overskred sidste års finanslov med knap 284 millioner kroner til en skønnet udgift på omkring 1,38 milliarder kroner for 2001. Til gengæld blev der brugt 71 millioner kroner færre til integration af flygtninge og indvandrere ude i kommunerne, ligesom en række andre udgifter til flygtninge og indvandrere blev 30 millioner kroner lavere end forventet.
De højere udgifter til asylansøgere skyldes først og fremmest, at flere asylansøgere kom til landet og skulle indkvarteres.

’Danfoss gjorde som alle andre’
*Danfoss havde kun to direkte, men små leveringer til den nazistiske tyske besættelsesmagt under krigen, fremgår det af en undersøgelse, som historikeren Ditlev Tamm fremlagde i går, efter at koncernen har følt sig sat i dårligt lys af journalister, som har skrevet om leverancer til tyskerne. De to leveringerne var endda ikke frivillige, mener historikeren.
Virksomheden på Als indrettede sig under den tyske besættelse som størstedelen af det danske erhvervsliv gjorde det, konkluderer Tamm i sin bog Danfoss under besættelsen. Den er resultatet af en undersøgelse, som blev bestilt af Danfoss.

Æggekastere anholdt
*Politiet på Nørrebro i København har anholdt to mennesker for at have kastet æg mod statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på Nørrebro i slutningen af januar. Det oplyser vicekriminalkommissær Erik Kjærgård fra Bellahøj Politi til Ritzau.
De to – en 19-årig kvinde og en 17-årig mand, begge studerende – har ifølge politiet tilknytning til det autonome miljø. Politiet vil afhøre de to med en sigtelse for vold og risikoen for at få fordoblet en eventuel straf. Straffeloven giver nemlig mulighed for at øge en straf, hvis den angrebne er dronningen eller statsministeren. Angrebet på Anders Fogh Rasmussen skete, da han besøgte Kirkens Korshærs varmestue på Nørrebro.

Information retter
*I weekenden citeredes tre komponistforeninger for konstateringen, at »heller ikke finansloven indeholder den lovede ’beskæring’« for åben adgang til digital kopiering – der skulle have stået ’kompensation’. Yderligere var en opsummering fejlagtigt sat i citationstegn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her