Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

25. februar 2002


Avis: Blair og Bush lægger krigsplaner
*Den britiske premierminister, Tony Blair, tager i april til Washington for sammen med den amerikanske præsident, George W. Bush, at lægge en plan for krig mod Irak, skriver The Observer.
Blairs kontor afviser at bekræfte meldingen, men en talsmand siger, at Storbritannien fortsat er urokkelig i sin støtte til USA i den såkaldte krig mod terror, selv om denne måtte blive udvidet til at gælde Irak.
The Observer citerer en højtstående regeringsembedsmand for, at de to ledere vil lægge sidste hånd på anden fase, hvor krigen mod terror i Irak er øverst på dagsordenen. Det hedder videre, at den britiske regering snart vil offentliggøre detaljer om
Iraks påståede mulighed for at fremstille atombomber.

Sri Lanka beder om hjælp til fredsproces
*Sri Lanka anmoder om international økonomisk og politisk bistand til at understøtte den våbenhvile og den fredsproces, som ledes af Norge.
Mens regeringshæren og de tamilske oprørere begyndte at respektere våbenhvilen, sagde ministerpræsident Ranil Wickremesinghe i går, at han allerede har talt med flere regeringer om at øge den økonomiske bistand for sikre, at våbenhvilen bliver forvandlet til fred.
»Vi ønsker politisk støtte i form af pres på De Tamilske Tigre,« så de fortsætter fredsdialogen, sagde Wickremesinghe.
»Vi har brug for økonomisk bistand og investeringer. Det store antal soldater kan ikke bare sendes hjem uden job,« sagde ministerpræsidenten.

Svensk miljøparti i krise
*Miljöpartiet i Sverige er i krise, efter at det er mislykkedes at finde en ny formand. Alt var kørt i stilling til, at det åbenlyse politiske talent Åse Domeij skulle overtage lederposten på årsmødet i maj. Men da det gjaldt, takkede Åse Domeij nej. Hun ønsker kun at være næstformand.
Heller ikke andre oplagte kandidater til formandsposten i Miljöpartiet vil stille op. Krisen opstår på et tidspunkt, da Miljöpartiet rutsjer ned i meningsmålingerne, og der er risiko for en katastrofe ved næste valg til Riksdagen.
»Miljöpartiets fremtid som riksdagsparti er blevet mere usikker efter denne weekend,« hedder det i en analyse i Dagens Nyheter.
Miljöpartiet råder over 16 af de 349 pladser i Riksdagen.

DF sikrer flertal for penge til pasning
*Dansk Folkeparti sikrer nu regeringen flertal for dens forslag om, at forældre med lyst til at blive hjemme for at passe deres egne børn skal have penge fra det offentlige for indsatsen.
Til gengæld kritiserer Socialdemokratiet forslaget for at være være spild at penge og en stopklods i forsøget på at få indvandrerbørn til at lære dansk. Pædagogernes fagforbund, BUPL, påpeger samtidig, at forslaget også vil være socialt og kønspolitisk skævvridende.
Socialminister Henriette Kjær (K) vil således gøre det lovligt for kommunerne at yde et tilskud på omkring 3.400 kroner om måneden pr. barn til de forældre, der selv vil passe deres børn derhjemme i stedet for at sende dem i vuggestue eller børnehave. Betalingen kan dog kun finde sted i højst et år. Det skyldes især integrationsmæssige hensyn.

Udlændingepakke rammer indlændinge
*Udlændingepakken, som regeringen fremlagde 17. januar, vil i sin nuværende form koste mange danskere rettigheder, som de hidtil har haft, skriver Berlingske Tidende.
»Det er virkelig barske ændringer på retsforholdet for danske statsborgere. Derfor skal udlændingepakken ikke bare luskes igennem,« siger Torben Wilken, der sammen med Landsforeningen af Dansk-Udenlandske Ægtepar og Foreningen uden Grænser har taget initiativ til et seminar om udlændingeloven og den nye udlændingepakke. Ifølge Torben Wilken vil udlændingeloven i sin nuværende form fratage danske statsborgere retten til fuld kontanthjælp, koste dem retten til at vælge ægtefælle og fratage dem retten til at gifte sig, sig hvis det passer dem.
Artikel side 4

Pendlere samler underskrifter
*Pendlerklubberne vil nu samle underskrifter blandt togpassagerer i Midt- og Vestjylland i protest mod de forringelser, som vil være konsekvensen, når Arriva fra næste år overtager togbetjeningen af seks jyske togstrækninger.
Pendlerne ønsker, at trafikminister Flemming Hansen (K) »påtager sig ansvaret for«, at det nuværende serviceniveau opretholdes, dvs, samme antal togafgange inklusiv myldretidstog.

50.000 protesterede i Bilbao mod vold
*Omkring 50.000 mennesker gik lørdag aften i demonstrationstog gennem Bilbao, den største by i Baskerlandet i Spanien. Det skete for at fordømme den baskiske separatistbevægelse ETA’s voldelige angreb – senest et bilbombeattentat i den forløbne uge mod en ung lokal socialistleder, Eduardo Madina. Han blev såret og måtte have et ben amputeret.
Otte ungdomsgrupper førte an i optoget, der også var til støtte for den lemlæstede Madina fra det socialistiske oppositionspartis ungdomsafdeling. ETA har siden 1968 med skud- og bombeattentater presset på for et uafhængigt Baskerland i det nordlige Spanien og sydvestlige Frankrig.

Præsidentkandidat bortført i Colombia
*Ingrid Betancourt, som er præsidentkandidat ved det kommende valg i Colombia, er blevet bortført af væbnede oprørere i et område, som hidtil har været et fristed for partisanerne i den sydlige del af landet.
Den 40-årige Betancourt insisterede på at tage ind i området trods advarsler om sikkerhedsrisikoen. Hun var ledsaget af en valgkampchef og tre andre. Disse tre dukkede op søndag for at rapportere om bortførelsen.

Venstre vil klemme Uganda på bistand
*Venstre truer med at stoppe udviklingsbistanden til Uganda, hvis landets parlament vedtager en række kontroversielle love, som blandt andet vil censurere NGO’er (non-governmental organizations).
Den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch har blandt andet advaret mod lovene, som åbner op for, at NGO’erne kan forbydes, hvis de ikke lever op til »regeringens politik eller planer«. Lederne af disse organisationer skal kunne straffes med fængsel, hvis de bryder loven.
»Hvis de nye love vedtages, så bliver vi nødt til at revurdere programsamarbejdet med landet. Det er ikke et argument for helt at afskære samarbejdet, men det bør naturligvis få konsekvenser, hvis det går i den forkerte retning,« siger Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her