Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

Redaktionen
4. februar 2002

USA: Irakerne fortjener bedre *Det irakiske folk »fortjener bedre« end dets diktators Saddam Hussein. Sådan lyder salven ifølge AFP fra præsident Bushs særlige sikkerhedsrådgiver, Condoleezza Rice, til den saudiske avis, Asharq Al-Awsat, i går. Udtalelsen er en kommentar til USA’s terrorbekæmpelse og amerikanernes planer med Irak, men ifølge avisen har George W. Bush endnu ikke besluttet sig for, om Saddam Hussein skal tackles på samme måde, som USA har gjort det i Afghanistan. »Præsidenten har ikke lagt sig fast på en bestemt måde at håndtere Saddam Hussein og det irakiske regime på, men han har gjort det klart, at dette regime er fast besluttet på at fremskaffe masseødelæggelsesvåben, og det kan vi ikke tillade,« siger Condoleeza Rice. På spørgsmålet om, hvad Saddam Hussein skal gøre for at undgå krig, svarer Rice: »Saddam ved, hvad han skal gøre. Han skal holde op med at true sine naboer, undertrykke sit folk og lade være med at skaffe sig masseødelæggelsesvåben.« Krisemøder i teaterverdenen *Færre teatre. Færre forestillinger. Mindre mod til fornyelse og eksperimenter. Ifølge Lars Seeberg, formand for Teaterrådet, bliver det konsekvenserne af de besparelser inden for teaterområdet, som regeringens finanslov lægger op til. Siden forslaget til finansloven for 2002 blev fremlagt, har der været hektisk aktivitet i teaterverdenen, og det fortsætter i de kommende dage, også i Teaterrådets regi. Branchen skal prøve at finde ud af, hvordan livet går videre, bl.a. i lyset af en besparelse på samtlige tilskudsordninger på 15,5 pct. i ministeriets bevillinger. Lars Seeberg betegner det som »sandsynligt,« at finansloven vil medføre lukning af ét eller flere teatre og ramme over en bred front, således at bl.a. også børneteater, dans og enkeltstående teaterprojekter bliver berørt. »I en sådan situation er Teaterrådet nødt til at gå ind og vurdere selektivt. Vi kan ikke som en minister køre en grønthøster hen over det hele, for det ville betyde meget dårligere vilkår over hele linjen. Efter lang tids rygter om, hvad der var undervejs, står vi nu med noget, jeg vil betegne som ’worst case’, og det er næppe realistisk at forestille sig, at de kommende dages forhandlinger om finansloven vil flytte noget på dette område,« siger formanden for Teaterrådet. Svenskere vil beholde atomkraft *Stadig flere svenskere synes at være imod afviklingen af atomkraft, ifølge en meningsmåling, som det svenske nyhedsbureau TT har ladet instituttet Sifo foretage. Målingen, som blev offentliggjort i går, viser, at 44 procent vil beholde atomkraft, mens 46 procent vil fortsætte afviklingen, og 11 procent er tvivlere. Målingen er lavet på basis af 1.000 interviews i tiden mellem 28. og 31. januar i år. Deltagerne fik spørgsmålet: Synes du, at afviklingen af atomkraft i Sverige skal fortsætte? Spørgsmålet har ikke været stillet på den måde før, og derfor findes der ikke umiddelbart nogen tal at sammenligne med. Men ifølge iagttagere er der sket et skred i retning af to lige store blokke for og imod afvikling af atomkraft i Sverige. Jurister kritiserer Bush *En gruppe jurister og menneskeretseksperter kritiserede fredag præsident George W. Bush, fordi han har givet tilladelse til, at udenlandske statsborgere kan stilles for en militærdomstol i USA. Juristerne siger, at beslutningen er en skamplet på USA og dets overholdelse af menneskerettighederne. »Selv hvis der ikke blive ført en eneste sag ved de militære domstole, er der allerede sket stor skade alene ved, at tilladelse er givet,« siger Elisa Massimino, der er formand for Juristernes Komité for Menneskerettigheder, som holder til i Washington. »Dette er en politisk og opportunistisk beslutning. Der er intet grundlag for, at beslutningen kun gælder ikke-amerikanske statsborgere,« siger David Cole, professor ved Georgetown University og tidligere anklager ved Center for Forfatningsrettigheder. Færøerne tror på EU-formandsskab *Færøerne satser nu på, at det danske EU-formandsskab kan være medvirkende til, at få Færøerne ud af en dyr, handelsmæssig knibe. Som det eneste land i Europa kan Færøerne ikke videresælge udenlandske fisk til EU, der er forarbejdet på færøske filetfabrikker, uden at disse fiskeprodukter betragtes som såkaldte tredielandsfisk. For Færøerne betyder det, at færøske filetfabrikker, der kan øge beskæftigelsen og produktionen via forædling af opkøbte fisk fra andre lande, kun kan sælge disse produkter til EU-markedet meget dyrt. Samtidig kan alle andre lande i Europa – herunder også dem som ikke er medlem af den Europæiske Union – sælge lignende fiskeprodukter betydeligt billigere. »Vi har et tæt samarbejde med Danmark i forbindelse med de tvivlspørgsmål, Færøerne har med EU. Når det gælder problemet med oprindelsesreglerne for den fisk, som forarbejdes på Færøerne, har Danmark hidtil hjulpet os aktivt. Og det er en sådan sag, som det er håbet, at Danmark i kraft af det kommende formandsskab måske kan få en større påvirkning på end normalt,« siger Færøernes lagmand Anfinn Kallsberg. 30-års dag for ’Bloody Sunday’ *Tusinder af mennesker fortsatte i går højtideligholdelsen af 30-årsdagen for den såkaldte blodige søndag i Nordirland. Den gang blev 14 mennesker, der tog del i en borgerretsdemonstration, skudt og dræbt af britiske soldater. Nedskydningerne var som enkeltepisode stærkt medvirkende til den efterfølgende langvarige borgerkrig mellem protestanter og katolikker, som først blev neddæmpet i 1998. Søndagens mindeoptog passerede den snævre gade i Londonderry, hvor 13 blev dræbt på stedet for 30 år siden. Danske aktivister vil boykotte Israel *Israelske varer, rejser, sportsaktiviteter, kultur og andet bliver målet for en forbrugerboykot, som danske Palæstina-aktivister vil sætte i gang i løbet af april måned. Det er palæstinensiske foreninger, der er gået sammen om initiativet. Boykotten er en protest mod den Israels ’besættelse af palæstinensiske områder og den vedvarende israelske terror’. Talskvinde for initiativet, Irene Clausen fra foreningen Internationalt Forum, oplyser, at man håber at kunne samle et par hundrede aktivister til at gå på gaden i sagens tjeneste, og man forventer sig desuden meget af aktioner i forbindelse med det danske fodboldlandsholds træningskamp mod Israel den 17. april i Parken. Journalist fundet dræbt *Den amerikanske journalist Daniel Pearl, der i forrige uge blev bortført i Pakistan, er blevet fundet dræbt, oplyser den amerikanske tv-station ABC.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her