Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

21. februar 2002


USA klager over Kina
*USA afleverede i går en officiel protest til Kina over behandlingen af de amerikanske falungong-tilhængere, der i sidste uge blev udvist af Kina. Ifølge udenrigsministeriets talsmand, Richard Boucher, vil ministeriet fortsat følge sagen, der bl.a. handler om fysisk mishandling, som tilhængerne hævder det kinesiske politi udsatte dem for. 36 ud af de i alt 37 amerikanske tilhængere fik heller ikke lov til at kontakte de amerikanske myndigheder i Kina, før de blev udvist, oplyste Boucher.
Protesten blev overrakt til de kinesiske myndigheder kun en dag før, den amerikanske præsident, George W. Bush, ankommer i Kina til officielt besøg.Tema side 3

VK giver S-udspil blandet modtagelse
*Regeringspartierne giver Socialdemokratiets nye integrationsudspil en blandet modtagelse. Venstre skælder ud over, at Socialdemokratiet kun har lanceret et udspil om integration, men ikke kommer med et modsvar til regeringens stramningsforslag til udlændingeloven. De Konservative, derimod, roser det socialdemokratiske oplæg til forhandling.
S-udspillet er en revision af Nyrup-regeringens integrationslov fra 1999 og stiller større krav til både myndigheder og borgere af udenlandsk herkomst. I 40 punkter foreslår partiet ændringer for det offentliges behandling af udlændinge samt for både det private og offentlige arbejdsmarked, uddannelse og for ligestilling.Artikel side 4

Lille sejr til Milosevic
*Jugoslaviens tidligere præsident Slobodan Milosevic udfordrede i går for alvor sine anklagere ved den internationale krigsforbryderdomstol i Haag. Det lykkedes ham at vinde sin første betydelige sejr under retssagen mod ham ved at få dommeren til at kassere anklagernes andet vidne.
Netop som Kevin Curtis, FN-domstolens chef-undersøger i Kosovo, skulle til at gennemgå konklusionerne på sin efterforskning af de krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, som Milosevic er anklaget for at have begået under Balkan-krigene, blev han afbrudt af den tidligere jugoslaviske præsident, der ikke mente, at vidnet ville kunne fremkomme med andet end gentagelser af de samme argumenter, som anklageren allerede var kommet med i de indledende bemærkninger – og heri gav dommeren ham ret.

350 døde i togulykke i Egypten
*Mindst 350 mennesker mistede i går livet i Egypten, da der udbrød brand i et overfyldt nattog på vej fra Kairo mod Luxor og Aswan i den sydlige del af landet. Togulykken er den værste i Egyptens historie. Redningsfolk fortalte til AFP, at der havde været problemer med at åbne dørene, og at det sammen med tremmer for mange af vinduerne havde gjort flere af vognen til »brændende fængsler«. Togets sidste syv vogne udbrændte totalt.
De foreløbige undersøgelser tydede på, at branden opstod, da en passager forsøgte at tænde op i et transportabelt gaskomfur, som egypterne ynder at tage med på togrejser for at kunne lave te og kaffe undervejs.

USA rykker frem på filippinsk ø
*Amerikanske soldater på den filippinske ø Basilan intensiverede i går jagten på muslimske Abu Sayyaf-oprørere, der formodes at have forbindelse til Osama Bin Laden. Der meldes ikke om kontakt med guerrilaerne.
80 amerikanske elitesoldater forlod militærbasen i Tagbiawan og trængte sammen med soldater fra den filippinske hær dybere ind i junglen, hvor oprørerne befinder sig. Planen er, at de amerikanske specialtropper skal fordele sig til de forskellige filippinske enheder, hvor amerikanerne skal fungere som kampkonsulenter.

10.000 elever mod ulandsnedskæringer
*Operation Dagsværks underskriftindsamling mod regeringens besparelser på ulandsbistanden resulterede i 10.000 underskrifter, som er blevet sendt direkte til udenrigsminister Per Stig Møller.
Overskriften på indsamlingen hed »Hvor små sko kan man gå i, når andre må gå uden« og Ida Devald, forkvinde for Operation Dagsværk, er meget tilfreds: »Eleverne har kun haft ganske få dage til at samle underskrifter ind, og det store antal sender et stærkt signal til regeringen om, at dens besparelser på ulandsbistanden er helt forrykte,« siger hun.

Etniske minoriteter mødes med DF
*De etniske minoriteter bliver nødt til at styrke dialogen med de politiske partier i Danmark, ikke mindst med Dansk Folkeparti. Det mener Paraplyorganisationen for de Etniske Mindretal, POEM, og har derfor indbudt partiet til et møde fredag.
På mødet håber POEM’s formand, Muharrem Aydas, blandt andet at få overbevist Dansk Folkeparti om, at det at være dansk ikke udelukker, at man har en anden oprindelse, anden hudfarve eller en anden religion. Om det lykkes, er uvist, men umiddelbart ser Dansk Folkeparti frem til mødet. Næstformand Peter Skaarup kan tænke på i hvert fald to ting, som partiet og POEM er enige om, nemlig at integrationen af indvandrere og flygtninge er uhyre vigtig, og at man bør overveje et forbud mod fætter-kusine ægteskaber.

’Besparelser giver færre tilsyn’
*Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at en række kommende besparelser i Arbejdstilsynet (AT) vil give færre tilsyn. Besparelserne indebærer blandt andet, at antallet af kredse reduceres fra 14 til fire, og at der skal fyres 130 af omkring 700 ansatte.
»Jeg medgiver, at med færre ansatte bliver der færre tilsyn i AT. Men nu er det jo ikke en tankegang, der er de borgerlige fremmed, at der godt kan være gevinst ved at effektivisere,« sagde beskæftigelsesministeren under et samråd i Folketingets arbejdsmarkedsudvalg i går.

Farum søger kommunaldirektør
*I Farum Kommune bliver der snart opslået en udfordrende stilling som kommunaldirektør. Det sker i forbindelse med, at kommunen i kølvandet på den seneste turbulente tid efter al sandsynlighed vender tilbage til en mere traditionel kommunal organisation. Borgmester Peter Brixtoftes hidtidige ’højre hånd’, den nu sygemeldte ordførende direktør Leif Frimand, har ifølge 1. viceborgmester Per Edrén (K) gjort det klart, at han i løbet af få måneder vil lade sig pensionere el. lign. Samtidig har administrerende direktør Jørgen Larsen, valgt at vende tilbage til jobbet som socialchef
»Nu har Leif Frimand ikke været kommunaldirektør i dén forstand. Kommunen har haft en flad organisation med et antal direktører og under dem forvaltningschefer, hvilket borgmesteren foretrak. Men nu vender vi nok tilbage til det »gode gammeldaws«, siger Per Edrén til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her