Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

20. februar 2002


Royal Greenland fyrer Ellemann
*Forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen blev i går fyret som formand for Royal Greenlands bestyrelse.
Også de tidligere ministre Knud Heinesen og Nils Wilhjelm røg ud af bestyrelsen.
Det kom som en overraskelse for alle, at Grønlands Landsstyre besluttede at skifte de danske medlemmer af Royal Greenlands bestyrelse ud med grønlandske.

Fem israelere dræbt på Vestbredden
*Fem israelere blev i går dræbt af skud i et palæstinensisk angreb på Vestbredden, sagde israelske sikkerhedskilder. Drabet skete ved en israelsk kontrolpost nær landsbyen Ein Arik, som ligger vest for Ramallah på Vestbredden.
Kilder blandt jødiske bosættere sagde, at de fem tilsyneladende var israelske soldater. Den israelske hærs radio oplyste, at der var fire dødsofre som følge af angrebet. Det palæstinensiske dødstal det seneste døgn nåede 11.Artikel side 5

Uvist om Tvind-leder kommer hjem
*Det var ved redaktionens slutning i aftes stadig uvist, om Tvind-leder Mogens Amdi Petersen, der er anholdt i USA, vil lade sig udlevere til retsforfølgelse i Danmark. Hans sag skulle i går aftes behandles på et retsmøde i Los Angeles.
Artikel side 4 og leder på forsiden

1.500 fyres fra hjemmeservice
*Regeringens beslutning om at halvere tilskuddet til hjemmeservice kommer til at koste 1.500 fuldtidsarbejdspladser eller mellem 1.800 og 2.100 deltidsbeskæftigede personer deres stillinger.
Det oplyser fungerende økonomiminister Flemming Hansen (K) i et svar til Socialdemokratiets næstformand, Lene Jensen. Beskæftigelsen inden for hjemmeserviceerhvervet skønnes i dag at udgøre 3.700 fuldtidsbeskæftigede, eller hvad der svarer til 4.800 personer i alt.

Nyt stød til Venezuelas præsident
*Omkring to tusinde demonstranter viste deres støtte ved mandag lokal tid at gå på gaden kun få timer efter, at den venezuelanske kontreadmiral Carlos Tamayo offentligt havde bedt præsident Hugo Chavez om at træde tilbage. Det var den hidtil højest rangerende militærperson, der blandede sig i koret af regeringskritikere.
Demonstrationen følger uroen tidligere på måneden, hvor en oberst i flyvevåbnet førte an i protesterne mod regeringen. Utilfredsheden med den venstrepopulistiske Hugo Chavez og hans erklærede ’revolution’ i Venezuela er vokset i de seneste måneder, hvor landets økonomiske problemer synes at være ved at løbe løbsk blandt andet som følge af faldende olieindtægter.

New York Times kritiserer Danmark
*Det indflydelsesrige amerikanske dagblad New York Times beklagede i går i en ledende artikel, at Danmark sammen med bl.a. Australien og USA lukker dørene for flygtninge ved at stramme udlændingepolitikken.
New York Times forklarer den indskrænkede danske gæstfrihed med, at Danmark har fået en centrum-højre- regering, der presses af det »fremmedfjendtlige« Dansk Folkeparti, som har fordoblet sit mandattal i Folketinget.
Den danske kursændring er ifølge avisen særlig beklagelig, fordi Danmark overtager EU-formandskabet i andet halvår og dermed får stor indflydelse på europæisk flygtningepolitik.
»At tage imod flygtninge er måske ikke populært i økonomiske nedgangstider, men det er det rigtige at gøre,« lyder New York Times’ generelle kommentar, som altså også er rettet mod USA’s egne stramninger efter terrorangrebene i New York og Washington den 11. september i sidste år.

Løfte om fritagelse for APV brudt
*For kort tid siden lovede regeringen landets små virksomheder, at de ville blive fritaget for at lave skriftlige arbejdspladsvurderinger (APV), men det løfte trækker beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu tilbage.
Løftet, som omfattede virksomheder med under 10 ansatte, blev afgivet som et led i regeringens konkurrenceevnepakke i starten af året.
Men da EU’s regler for APV siger, at der skal laves APV for alle virksomheder – små som store – måtte beskæftigelsesministeren i går trække de bebudede lettelser for de små virksomheder tilbage.

Upopulært lovforslag om deltid
*Regeringen fremsætter i dag sit bebudede forslag til lov om deltid, og umiddelbart kommer det ikke til at gå stille for sig.
Både arbejdsgiverne og fagbevægelsen er nemlig rasende over, at regeringen går ind og lovgiver på et område, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere pr. tradition laver frivillige aftaler – også kaldet den danske model.
Derfor har LO allerede før fremsættelsen af lovforslaget bebudet, at hovedorganisationen overvejer at indbringe regeringens forslag for ILO (FN’s organisation for arbejderes rettigheder) for brud på FN’s menneskerettighedskonventioner. Samtidig har SiD for flere uger siden sat sine jurister til at se på, om regeringen kan slæbes for EF-domstolen for brud på EU’s regler.

HK: Arbejdsløshed vil stige i 2002
*For første gang i mange år vil arbejdsløsheden stige i 2002. Når året er omme vil over 150.000 mennesker være arbejdsløse, og tallet vil fortsætte med at stige næste år.
Det er ifølge HK/Stat i København konsekvenserne af regeringens finanslovforslag om at slanke den statslige sektor. Analyseinstituttet CASA har lavet analysen for HK/Stat og blandt andet set på, hvad lovforslaget kommer til at betyde for HK’erne i staten.
Ifølge analysen betyder lovforslaget mindst 8.000 færre fuldtidsstillinger i staten over en fireårig periode. Det svarer til ca. 11.000 flere arbejdsløse i forhold til 2001. Godt halvdelen af fyringerne skal være sket inden 2003. For HK’erne betyder det alene i Københavnsområdet mindst 1.121 færre fuldtidsstillinger i 2005 i forhold til 2001.

Den gule førertrøje afvist af regeringen
*En gruppe borgere forsøgte i går at aflevere Den Gule Førertrøje til regeringspartiernes finanspolitiske ordførere, Gitte Seeberg (K) og Kristian Jensen (V). Ingen af de to ordførere ønskede dog at mødes med gruppen og modtage førertrøjen.
De seneste to uger har hundreder af danskere sendt gule førertrøjer til de to finanspolitiske ordførere som et symbol på, at Danmark med finanslovens besparelser på 1,5 mia. kroner på ulands- og miljøbistanden ikke længere indtager en global førerposition på dette område.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her