Læsetid: 2 min.

Råd til indvandrere: find en lokal

Den britiske indenrigsminister David Blunkett vil have unge med indvandrerbaggrund til at gifte sig med naboen
11. februar 2002

LONDON – Såvel den intense danske debat som det nylige tilfælde med den kurdisk-svenske Fadime Sahindal viser med al ønskelig tydeligehed, at det kan være en eksplosiv – og dødelig – kombination at være ung indvandrer-efterkommer i et vestligt land og så forelske sig i en lokal.
For Fadime Sahindal var det så svært for hendes familie at acceptere en svensk svigersøn, at hendes egen far dræbte hende.
Nu har Storbritannien, som har længere erfaringer med den slags tragiske tilfælde end de fleste lande, taget hul på den ømtålelige debat om, hvordan man forholder sig, når en indvandrerkultur ramler sammen med den lokale.
Indenrigsminister David Blunkett er ikke i tvivl. Unge med indvandrerbaggrund skal efter hans mening helst gifte sig med lokale – hvad enten det er britiske briter eller briter med indvandrerbaggrund. Lige børn leger bedst, mener Blunkett.
Han vil have gjort op med den praksis, som findes i en del indvandrermiljøer, at gifte især de unge kvinder i indvandrerfamilierne bort til en analfabetisk ungersvend fra en fjern landsby i ’hjemlandet’.
»Vi bliver nødt til at opfordre folk til at have et svar til unge kvinder, som faktisk ønsker at være i stand til at gifte sig med nogen, der taler deres eget sprog, nemlig engelsk, som er blevet uddannet på samme måde som de selv, og som har lignende sociale holdninger,« sagde Blunkett i sidste uge i en tale i parlamentet.
»Det forekommer mig, at være et uhyre vigtigt spørgsmål, hvad angår det fremtidige samarbejde og nedbrydningen af de forfærdelige spændinger, som eksisterer, når mennesker føler sig fanget mellem to forskellige kulturer og baggrunde. Jeg synes ikke det er urimeligt. Jeg håber, jeg gør dette her på en følsom måde,« sagde han.

Brud på rettigheder
Men der var mange, som netop ikke syntes, at indenrigsministeren bar sig særlig følsomt ad.
»At fortælle etablerede britiske samfund, hvem de skal eller ikke skal gifte sig med, er fuldstændig oprørende for disse samfund. At foreslå at blande sig i deres private valg af, hvem de vil gifte sig med, er at forbryde sig stort mod deres kulturelle rettigheder,« sagde Milena Buyum fra anti-racisme organisationen National Assembly Against Racism til britiske medier.
Andre indtog dog det stik modsatte synspunkt og understregede de unges individuelle rettigheder.
»Jeg synes, Blunkett har ret,« siger Asaf Hussain fra Center for Religionshistorie og Politisk Pluralisme på Leicester University til Information.
»Jeg synes ikke, at han er ude efter nogens kultur. Sagen er, at når der komme en analfabetisk fyr fra ’derude’ herover, så passer han jo ikke ind her. Det er er problem for dem. Vi lever i dette her land. Vi er nødt til at følge med tiden,« siger han.
»Inde i disse kulturer er der en form for underliggende pression mod især de unge kvinder. Og nogle gange åben pression. Regeringen er nødt til at gøre noget ved det. Når man har en værdikonflikt, må man indgå kompromis. Kan man ikke det, må regeringen tage affære, og det har Blunkett gjort,« mener Asaf Hussain.
I år 2000 kom omkring 38.000 mennesker til Storbritannien og fik lov til at slå sig ned i landet på grund af ægteskab. Tallet inkluderer såvel arrangerede som ikke-arrangerede ægteskaber og gælder for alle mulige kulturer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu