Læsetid: 2 min.

Sulten i Afghanistan langt værre

Bush-regeringen hævder at have afværget hungersnød i Afghanistan. Private bistandsorganisationer er uenige. Også FN afviser udlægningen
13. februar 2002

BOSTON – Den amerikanske regering tegner et rosenrødt billede af den vanskelige fødevaresituation i Afghanistan. Det mener den store amerikanske nødhjælpsorganisation International Rescue Committee i New York., hvis 1.000 lokale medarbejdere i Afghanistan bistår med at distribuere mad, telte og andet udstyr til nødlidende overalt i det krigshærgede land.
»Taleban-styret bliver dæmoniseret nu om dage. Man glemmer, at de skabte et mere stabilt Afghanistan. Under Taleban var det lettere for os at udføre opgaverne. Nu er de blevet erstattet af lovløshed på landet og i nogle storbyområder. Det hindrer os i at distribuere fødevarer til alle de nødstedte,« siger Randy Martin, operativ chef for IRC, til Information.
Det billede ønsker Bush-regeringen at mane i jorden. Amerikanske ministre har ofte slået på, at krigen og Taleban-styrets fald afværgede hungersnød og forbedrede den afghanske civilbefolknings levevilkår.
»Alt tyder på, at vi har været i stand til at afværge omfattende hungersnød. Det må siges at være et storslået resultat,« sagde Andrew Natsios, chef for USA’s bistandsorgan USAID, under et pressemøde den 3. januar.
Natsios fortsatte: »Vi føler os sikre på at have løst de humanitære problemer i næsten alle områder af Afghanistan. Kun nogle få steder bliver nødhjælpen hindret af militser.«
Den udlægning kan private nødhjælpsorganisationer i Afghanistan ikke genkende.
»Det er korrekt, at FN’s fødevarebistandsprogram har gjort et fantastisk stykke arbejde og leveret 260.000 ton mad siden 11. september. Men en ting er at lagre op i centrale pakhuse; noget andet at servere mad på en tallerken ude i provinsen,« fremhæver IRC’s Randy Martin.

Udbredt lovløshed
Martin er pessimistisk. Han mener, at den udbredte lovløshed i Afghanistan gør det lige så vanskeligt at uddele fødevarer som under bombardementerne i oktober, november og december.
FN’s World Food Programme er mere forsigtig i sin vurdering: »Man kan ikke sige, at levering af 260.000 ton fødevarer vil afværge hungersnød. Under de sidste tre års tørke er mindst 6-7 millioner afghanere blevet fysisk afkræftet og kan let dø af sygdom og kulde,« sagde WFP’s direktør Catherine Bertini under et møde på Harvard University i sidste uge.
Bertini, som er amerikaner, ville ikke svare direkte på, om bombardementerne forværrede den humanitære situation i Afghanistan.
»Jeg foretrækker at tale om alle de gode resultater, vi har opnået. Ellers får vi ingen bidrag. Men krig er et helvede og kombinationen af krig og hunger har været frygtelig for afghanerne. De håber, det er ovre, men ingen er sikre,« sagde WFP’s direktør.
I de seneste uger har der været megen opmærksomhed om et ukendt antal afghanere, der er afskåret fra omverden i nordlige bjergprovinser. Det er lykkedes at nå frem til nogle landsbyer med æsler eller helikoptere. Den humanitære situation er imidlertid også kritisk i provinser som Kandahar og Nangahar, hvor man levede relativt godt under Taleban-styret. Her trues transport og distribution af landevejsrøvere.
En nylig rapport fra tænketanken Project on Defense Alternatives i Boston vurderer, at bombardementerne afbrudte næsten totalt levering af mad og anden bistand i 2-3 måneder på det lokale niveau.
»Det er rimeligt at antage, at det øgede behov for humanitær bistand under krigen var to gange større end leverancerne til de centrale pakhuse,« hedder det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her