Læsetid: 3 min.

En tilflytters storhed og fald

Den bayersk fødte skiløber, Johann Mühlegg, blev hyldet som en national helt af spaniere efter at have vundet tredobbelt guld til Spanien ved OL. Men han har fået en kold skulder efter at være blevet fradømt en guldmedalje for dopingmisbrug
26. februar 2002

Doping
PALMA – Spanierne var begyndt at holde af den 31-årige bayerskfødte skiløber Johann Mühlegg. De gav ham kælenavnet Juanito, selv om Johann med det blonde hår, de blå øjne og det store, drengede smil slet ikke lignede en spanier. Men da han i lørdags vandt den tredje guldmedalje ved vinter-OL i Salt Lake City iført de spanske farver og jublende med det spanske flag, ville begejstringen ingen ende tage.
For Juanito, der så sent som i 1999 fik spansk statsborgerskab efter en lyngodkendelse i den spanske regering, var med ét slag forvandlet til alletiders mest vindende spanske OL-deltager.
I pressen blev han hyldet som »sneens Messias«, og som »den nye Indurain« – med henvisning til Spaniens femdobbelte Tour de France-helt, Miguel Indurain. Og kong Juan Carlos og den spanske regeringschef José Maria Aznar sendte varme lykønskninger til ham.
For Aznar var Juanitos sejre sikkert med til at bekræfte betydningen af den forfatningspatriotisme, som Aznar havde talt så lidenskabeligt om på det konservativt-liberale partis kongres i januar:
»En spanier er ikke den, der har en etnisk renhed eller har bestemte efternavne. Spaniere er slet og ret alle dem, der ønsker at leve, arbejde og integrere sig i vores samfund og fuldt ud forpligte sig på de demokratiske værdier, der er i vores samfund, og som er fastlagt i den spanske forfatning.«

Malurt
Ikke alle har været lige begejstrede over heltegørelsen af indvandreren Juanito. I den spanske offentlighed har skiløberens nationalitet været udsat for en lidenskabelig debat. Nogle har forsvaret ham, som et eksempel på de mulige fordele i et moderne, multietnisk og multinationalt samfund. Men en radiokommentator har sagt, at Mühlegg slet »ikke er spanier. Det er helt klart med det navn og den accent!«
Og den spanske OL–vinder ved Sapporo-legene i 1972, Francisco Fernández Ochoa har sagt, at han »ikke kan glæde sig over Mühleggs triumfer, uanset hvor meget det spanske flag vajer over podiet.«
Mühlegg er for ham at se en simpel ’kræmmer’, der aldrig burde have stillet op for Spanien. Ifølge Ochoa kan man ikke først forsvare en nation, og så stille op for en anden.
»Det ville jeg aldrig have gjort,« har Ochoa sagt, »for det går imod min moral som sportsmand, og derfor kan jeg heller ikke betragte Mühleggs medalje som spansk.«
Mühlegg har op igennem 90’erne forsvaret de tyske nationalfarver mange gange. Han nåede aldrig at vinde seniormedaljer for Tyskland. Han ragede siden uklar med det tyske skiforbund og anklagede træneren for at udøve sort magi imod ham. Derefter forsøgte han at få italiensk statsborgerskab, men da Rom sagde nej, fik han grønt lys fra højeste sted i Madrid. Også selv om han stadig boede i Bayern, stemte på Edmund Stoibers socialkonservative parti og ikke havde nogle familiære og arbejdsmæssige forbindelser til Spanien.

Forskelle
Juanito føjer sig ind i en række af udenlandske topidrætsudøvere, der har fået tildelt spansk statsborgerskab som bl.a. den gamle fodboldstjerne Alfredo de Stefano, håndboldspilleren Duishebaev og atleten Niurka Montalvo.
Indtil i lørdags var Juanito en sportslig solstrålehistorie. Og han blev udpeget til at bære det spanske flag under vinterlegenes afslutningsceremoni. Men det blev ikke til noget. Lørdag aften i Salt Lake City kom det frem, at Mühlegg før 50 km finalen var afsløret i en dopingtest med for meget darbepoetin i kroppen. Stoffet skal, som EPO, fremme produktionen af røde blodlegemer og styrke personens præstationer. Stoffet står ikke på den sorte liste over forbudte dopingstoffer endnu, men det har samme effekt, og derfor besluttede den olympiske disciplinærkomité at fratage Mühlegg den sidste guldmedalje. Mühlegg har erklæret sig uskyldig. Deri adskiller han sig ikke fra den kendte fodboldspiller på det spanske landshold, Pep Guardiola, der er blevet dømt for dopingmisbrug med nandrolon i den italienske fodboldliga. Men hvor Guardiola i den spanske offentlighed stadig betragtes som et uskyldigt offer, så hører man nu andre ord om Juanito: »Man så det komme. For mig var Mühlegg en dygtig sportsmand, som havde brug for lidt ekstra for at vinde, og det kunne han opnå i et land, der tager afslappet på doping. Og derfor valgte han Spanien,« udtaler således en af OL-deltagerne på det spanske landshold til avisen El Mundos udsendte medarbejder i Salt Lake City.
Vedkommende foretrækker dog stadig at være anonym.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her