Læsetid: 2 min.

Travlhed på fødegangen koster liv

I en række tilfælde er børn døde under fødslen, fordi jordemødrene havde for travlt – i Kolding siger jordemødrene op i protest
6. februar 2002

I mindst syv tilfælde siden 1995 er børn døde under fødslen, fordi jordemødrene på fødeafdelingen har haft for travlt.
Det skriver forbrugerbladet tænk+test i dag. Og læger og jordemødre siger til bladet, at det formodentlig kun er toppen af isbjerget.
I langt flere tilfælde oplever kvinder på grund af travlhed på fødegangen at være
alene under store dele af fødslen, at fødslen bliver mere langvarig eller kompliceret end nødvendigt, eller at der kommer fysiske eller psykiske eftervirkninger, fordi der ikke har tilstrækkeligt opsyn, lyder vurderingerne.
»Nogle fødeafdelinger har en bemanding, som gør, at man ikke kan garantere en sikker fødsel,« siger Jordmoderforeningens formand, Lillian Bondo. Tænk+test har ved en gennemgang af journaler og indberetninger altså foreløbig fundet syv tilfælde.
I HS, Hovedstadens Sygehusfællesskab var der mellem 1997 og 1999 fire sager, hvor travlhed bliver angivet som en af årsagerne til, at barnet døde under fødslen. Og på Kolding Sygehus har der siden 1995 været to tilfælde af dødfødsler.
I et par sager har forældrene efterfølgende klaget til Patientklagenævnet, og det har ført til påtale over for de involverede jordemødre for ikke at have udvist tilstrækkelig omhu.
Det bliver de enkelte jordemødre, der får det personlige ansvar, selv om det er normeringerne på fødeafdelingerne, der halter.

Opsigelser i protest
Nogle steder har situationen gennem længere tid været så graverende, at jordemødrene siger op i protest. Siden sommerferien har seks ud af 15 jordemødre på Kolding Sygehus sagt op i protest, og ved årsskiftet forlod både chefjordemoderen og souschefen deres stillinger, fordi de ikke kan stå inde for den faglige standard og de fødendes sikkerhed.
Ifølge Lillian Bondo er det ikke unormalt, at fødende kvinder på grund af normeringerne er alene under dele af selve fødslen. Men man ved ikke, hvor mange det drejer sig om.
»Det er en del af hverdagen, at man krydser fingre. Slår korsets tegn. Håber, at det går,« siger Lillian Bondo til, der som Jordemoderforeningens formand kan ikke se andre udveje end bedre normeringer.
Ifølge loven skal amterne blot ansætte jordemødre i nødvendigt omfang. Det er det enkelte sygehus, der afgør, hvor mange jordemødre, der skal være på den enkelte fødeafdeling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her