Læsetid: 2 min.

’VK-forslag nærmer sig tortur’

Udlændinge på tålt ophold skal tvinges til at bo i Sandholm og melde sig hos politiet
20. februar 2002

Regeringens forslag om at begrænse bevægelsesfriheden for udlændinge på tålt ophold i Danmark nærmer sig tortur. Det siger advokat, tidligere folketingsmedlem Bjørn Elmquist.
Bjørn Elmquist er advokat for en kurder med rødder i Tyrkiet, som ikke kan udvises, fordi han ifølge Flygtningenævnet risikerer en langvarig fængselsstraf på grund af sin tilknytning til det forbudte Kurdistans Arbejderparti (PKK). På den anden side kan kurderen ikke få opholdstilladelse i Danmark, hvor han er dømt til udvisning. Han blev i 1999 løsladt fra afsoning af ti års narkodom i Danmark. Siden har kurderen, hvis sag var udførligt omtalt i Information i maj 2000, levet i et retligt tomrum uden borgerlige rettigheder.
I alt lever 17 udlændinge på tålt ophold i Danmark, fremgår det af bemærkningerne til regeringens lovforslag om ændring af udlændingeloven, som fremsættes i Folketinget i næste uge.

Tvangsflyttes
Af de 17 har fire deltaget i krigsforbrydelser eller terrorisme: En er dømt for vold med døden til følge som ordensholder i en kroatisk fangelejr, en har ledet drabet på ubevæbnede regeringssoldater i Burundi, en er dømt for flykapring, og den fjerde er den berømte eks-hærchef fra Irak, der antages at have medansvar for giftgasdrab på kurdere i Nordirak.
De øvrige 13 er dømt for alvorlig kriminalitet her i landet. 11 – heriblandt Bjørn Elmquists klient – for narkokriminalitet, en for voldtægt og en for manddrab.
Regeringen foreslår nu, at denne gruppe, som i forvejen lever uden retten til at tage arbejde eller få lægebehandling, på ubestemt tid skal tvinges til at flytte ind på flersengsstuer eller sovesale i Sandholmlejren i Nordsjælland og pålægges meldepligt hos politiet.

Slut med familieliv
De ’tålte’ udlændinge afskæres dermed fra det familieliv, de er i stand til at leve, hvis de som den irakiske eks-hærchef i Sorø har deres nærmeste familie her i landet.
»Den tilværelse, de kan have, minder kolossalt meget om et åbent fængsel. Det svarer ikke til den måde tålt ophold administreres på i andre lande. Der er tale om en dansk nyopfindelse,« siger Bjørn Elmquist.
I bemærkningerne til lovforslaget pointeres, at udlændingene ikke bliver sat i fængsel »idet de kan færdes frit uden for Center Sandholm«.
Regeringen forklarer videre, at de ’tålte’ må acceptere at få deres bevægelsesfrihed begrænset, eftersom de ikke er omfattet af de bestemmelser i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og i FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder, der sikrer borgerne deres bevægelsesfrihed.
Bjørn Elmquist erkender, at den praksis, der er fastlagt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, bekræfter, at den almindelige ret til fri bevægelse ikke gælder for personer på tålt ophold.
»Men hvad er formålet med at tvinge folk til at bo i Sandholm? De kan jo ikke rejse nogen steder hen. Vi nærmer os en form for tortur. I forvejen er de frataget ethvert eksistensgrundlag,« siger Bjørn Elmquist.
I bemærkningerne til lovforslaget lyder forklaringen, at »den foreslåede ordning efter regeringens opfattelse er nødvendig for at sikre, at personer, som befinder sig her på såkaldt tålt ophold, opholder sig på steder, som er myndighederne bekendt. Formålet hermed er bl.a. at sikre, at udlændinge, der
har begået alvorlig kriminalitet, kan udsendes af landet, så snart dette viser sig muligt«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her