Læsetid: 2 min.

VK-jagt på studiepenge

Universiteter og erhvervsskoler slipper for den helt store grønthøster, men det er stadig usikkert, hvordan næste års økonomi ser ud
5. februar 2002

I går forhandlede regeringen med Folketingets partier om at finde den pose penge, der skal til, for at de videregående uddannelser samt handelsskoler og tekniske skoler kan slippe for hidtil udmeldte sparekrav på mindst 350 mio. kr.
»Vi er i gang med at lytte til, hvad de forskellige partier vil have med i forhandlingerne. Kernen bliver at finde ud af, hvor der skal spares i stedet, når vi fastholder skattestop og et løft til velfærdssamfundets kerneydelser for svage og syge,« siger Venstres finanspolitiske ordfører, Kristian Jensen.
Flere partier har beskyldt regeringen for løftebrud, fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) under valgkampen lovede 50 mio. kr. til de trængte handelsskoler. Og senere har det vist sig, at Dansk Folkeparti ikke vil være med til at spare på videregående uddannelser og erhvervsskoler.
Partiet foreslår, at pengene i stedet findes ved at spare yderligere på u-landsbistanden. Det afvises imidlertid af regeringen.

Skal stadig skære
Universiteterne drog i går et lettelsens suk, som dog er præget af, at man dagen igennem ikke vidste, hvad det egentlige slutresultat bliver af forhandlingerne. Finansminister Thor Pedersen (V) vil ikke udelukke, at regeringen ender på det niveau, som lå i den tidligere SR-regerings finanslovsforslag.
»Vi er selvsagt glade for, at vi slipper for at skulle spare 100 mio. kr. på budgettet i år for Københavns Universitets (KU) vedkommende,« siger Linda Nielsen, rektor på KU.
»Men på nuværende tidspunkt ved vi ikke, om vi slet ikke skal have nogle besparelser, eller om vi ender med det, den forrige regering fremlagde, hvilket vil betyde, at vi skal finde i omegnen af 40 mio. kr.«
Også formanden for Rektorkollegiet, Hans Toft Jensen, rektor på Roskilde Universitetscenter, er godt tilfreds med regeringens kursændring, som han finder modig.
»Med de besparelser, der er taget af bordet, står universiteterne stadig med nedskæringer fra den forrige regerings finanslovsforslag plus tidligere forlig,« siger han.
Regeringen præsenterede i går ingen forslag til, hvor der skal spares.
»Det afhænger af, hvor meget man lægger sammen, om det er 350 mio. kr. eller et større tal,« sagde finansminister Thor Pedersen ifølge Ritzau.
I denne uge forhandler regeringen om bl.a. satspuljen, som ifølge regeringen skal betale forbedringer til udstødte og en anden model for den kommunale grundtakst. Desuden skal regeringen forhandle med Socialdemokratiet, de radikale og SF om 400 mio. kr. fra salget af UMTS-licenser til mobiltelefoner. Beløbet er afsat til forskning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her