Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

22. februar 2002

(2. sektion)

www.phillytalks.org
*En af de fagreste ting ved den fagre nye verden er muligheden for at være til stede til begivenheder, der foregår på den anden side af jordkloden. Og her tænker jeg ikke bare på muligheden for at se nationens stolthed blive ydmyget den ene gang efter den anden på Salt Lake Citys curlingbaner, men også på muligheden for at deltage i langt mere beskedne arrangementer. Som f.eks. den serie af oplæsninger og diskussioner University of Pennsylvania har været vært for siden 1997. Ideen med Phillytalks er, at to digtere en uge før selve deres fælles oplæsning læser hinandens digte og kommenterer dem i seriens nyhedsbrev. Oplæsning og efterfølgende diskussion bliver sendt live over nettet, og hvis man vil deltage, er der mulighed for at sende spørgsmål pr. email.

www.english.upenn.edu/~wh/ webcasts
*Der findes endnu flere arkiverede webcasts fra samme beundringsværdige institution (måske skulle man her sende en opfordring til de litteraturstuderende på de danske universiteter?) som ikke er en del af Phillytalks-serien. Flere forfatteroplæsninger selvfølgelig, men også forelæsninger af filosoffer som f.eks. den pt. vældig populære eller i hvert fald omdiskuterede og under alle omstændigheder ret underholdende Slavoj Zizek. Han taler med imponerende engagement om politisk korrekthed, dekonstruktion, begær, forførelse og melankoli, og det hele ender ud i en analyse af kapitalismens taoistiske etik.

www.doublechange.com
*Der har i rigtig mange år, ja faktisk lige fra digterne Baudelaire og Mallarmé opdagede og dyrkede Edgar Allan Poe, eksisteret et ganske særligt forhold mellem de litterære miljøer i Frankrig og i USA. I mellemkrigsårene rejste alle og enhver, der ville være noget som forfatter i USA til Paris. Efter krigen blev det mere New York, der var hjemsted for hippe nye impulser i kunstverdenen. Siden 70’erne har der været en ret intens udveksling af ideer og erfaringer mellem franske og amerikanske poeter – ligesom der i øvrigt har blandt filosoffer og teoretikere. Doublechange har til formål at »holde kommunikationslinierne åbne« mellem de to lande og bringer tekster både i original og oversættelser samt arrangerer oplæsninger i Paris.

www.gertrudeandalice.com
*Helt central for den fransk-amerikanske forbindelse var jo Gertrude Stein og Alice B. Toklas, hvis skæbne det er for evigt at blive husket som noget, der hænger og svæver et eller andet sted mellem Frk. Stein og en opskrift på hashkager. Men det skal være løgn skal det, mener folkene bag denne side, der vil forsøge at se de to som ligemænd (eller kvinder?) og studere deres betydning som par. Endnu er der ikke meget nyt på siden andet end en henvisning til de kommende festligheder i anledning af Alice’s 125 års fødselsdag.

www.slope.org
*Et af de foreløbigt 14 numre af tidsskriftet Slope handler også om fransk poesi. Der er også numre om australsk, slovensk, walisisk og afrikansk digtning. Derudover er der en masse amerikanske digte og anmeldelser af nye bøger, samt af og til nogle essays om det ene eller det andet. Slope praler med at være det første online-tidsskrift der har fået digte udvalgt til David Lehmans indflydelsesrige årlige antologi The Best of American Poetry og har planlagt som et af de næste numre at introducere tegnsprogspoesi. Det skal nok blive festligt.

www.live-wirez.com/cyber/ ultimate/index.html
*Byg din egen ultimative forfatter! Det er, hvad denne hjemmesider tilbyder, og meningen er så, at man ovenikøbet kan lære sig selv at skrive digte samtidigt. Det gør man ved at gå gennem en række kedelige øvelser, hvor man først bare skal skrive hvad som helst, man kommer i tanke om (automatskrift), dernæst lærer at lave metaforer ved at hælde adjektiver på en tilfældigt valgt genstand, dernæst lærer at skrive rigtig surrealisme, ægte beatdigte, listedigte og til sidst korrekte haikuer. Alt imens man vælger hvordan ens forfatters øjne, fødder, ben, hår, mund og kropsbygning skal være. Men hvad han eller hun skal skrive, bliver man ikke spurgt om. Er det måske tænkt som en grumt realistisk pointe om dagens bogmarked? Næppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her