Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

15. februar 2002

(2. sektion)

webartery.com/arteroids/
*Prøv engang at se på ordet poesi, jeg mener se på det uden at tænke på, at det betyder noget – ligner det ikke bare en bazooka, sådan med en skulderstøtte i den ene ende og et lille sigtekorn ude for enden af røret? Eller skal man virkelig være en nørd for at drømme om sprængkraft og potens i det ord? Arteroids er et semilitterært skydespil, hvor netop det sker, og man kan skyde sætninger itu, så skjulte betydninger vælter ud af dem. Okay, det er ikke hverken Unreal eller Counterstrike, og der er kun to baner, som det tager (tilsammen) ca. fem minutter at komme igennem – men et eller andet skal man jo foretage sig, når det er februar, og regnen pisker ned udenfor.

www.dichtung-digital.com
*Det er canadieren Jim Andrews, som står bag Arteroids og en del andre webprojekter, og han er en af de webkunstnere, der her på det tyske dichtung-digital forsøger at forklare for sig selv og for andre, hvad det er for æstetiske muligheder, de elektroniske medier rummer. På god germansk vis handler det dog i høj grad også om de praktiske og tekniske udfordringer, de mange forskellige programmer, skærmstørrelser, platforme og alle den slags ting byder på.

tomraworth.com/cover.html
*Tom Raworth, engelsk outsider-poet, har sin egen side, hvor man løbende kan følge med i hans liv og gerninger (og svigtende helbred og problemer med at finde husly). Af og til får han også tid til at lave de her skægge collager, hvor smukke ægtepar og familier ved morgenbordet får en chance for at diskutere poetik og litteraturens politiske potentiale og den slags. At replikkerne er sakset fra kontroversielle anmeldelser og således er ment højst polemisk, er måske nok mest for insidere, men det er under alle omstændigheder absurd morsomt at se en gentleman med te, croissanter og The Times håne avantgarden fra Cambridge: »There’s no terminological umbrella that will keep the critical rain off this bunch of no-hopers.«

www.factoryschool.org
*Tom Raworth er bare en af de mange, mange forfattere, der kan opleves på den her fantastiske side. Nogle tilfældigt valgte højdepunkter er: skrattende ældgamle optagelser af Robert Browning, Walt Whitman, Vladimir Majakovski og Sergej Jesenin, William Faulkner som læser fra As I Lay Dying, Ezra Pound, William Carlos William, Louis Zukofsky og Elizabeth Bishop, som alle er særdeles rigt repræsenteret, Frank o’Hara, som både taler om sig selv og sine venner og læser sine digte (det er ikke helt klart, hvornår han gør hvad) og endelig en anden landflygtig englænder, Steve McCaffery, som opfører noget af sin ulæselige og uoplæselige skrivemaskinekunst.

www.whitehouse.org
*Okay, det har ikke så meget med litteratur at gøre, men det er så gennemført bidsk satire, at jeg ikke kan lade være med at anbefale det hvide hus’ hjemmeside. Det er meget opbyggeligt for gode kristne mennesker. Læs præsidentens tale om nationens tilstand, læs justitsminister Ashcrofts passionerede tale om sin væmmelse ved kønsorganer, læs præsidentfruens dagbog, og glem endelig ikke at lade dig registrere som officiel amerikansk patriot. For de særligt velbjergede (men dem er der formodentlig ingen af denne avis’ læsere, der tilhører) er det også muligt at komme til at sponsere sin helt egen reaktionære højrefløjs-ideolog. Sådan en koster sølle 20.000 dollar.

www.wickedness.net
*Nu taler folk pludselig igen om ondskab uden at blinke, men hvad kan det ord egentlig tænkes at indeholde i en tid, hvor religiøse myter ikke rigtig synes tilstrækkelige til at danne basis for filosofiske begreber? Den 25. januar kom første udgave af et nyt tidsskrift, som forsøger at indkredse svaret på det spørgsmål. Det er især i fiktionernes verden, der søges efter et svar, fra Ringenes Herre over Elementarpartikler til American Psycho. Men naturligvis kommer Deleuze også ind i billedet, ligesom der er en undersøgelse af, hvilken rolle åndelige begreber som skyld og tilgivelse spiller i retssystemet og fængelsvæsenet. Næste nummer kommer ikke overraskende til at handle om terrorisme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her