Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

15. februar 2002

(2. sektion)

Carrie
*Gyserfilmen Carrie, som nu er udkommet på dvd, er hverken Brian De Palmas første eller bedste film. Men den blev hans gennembrud og rummer alle de stilistiske elementer, som siden er blevet instruktørens varemærke: Slowmotion-sekvenser, som understreger dramatikken i en situation, lange trackingskud og et kamera, som cirkler om personerne og forstærker eller ændrer publikums opfattelse af scenen.
Et godt eksempel er åbningssekvensen, hvor kameraet langsomt bevæger sig gennem pigernes omklædningsrum på det gymnasium, hvor den foregår. Alle de unge og selvbevidste piger snakker, pjatter, smukkeserer og klæder sig på, og De Palma indfanger fermt den stemning af ’uskyldig’ sex, forventninger og humør, som luften er fuld af.
I badet står en nøgen pige, Carrie (Sissy Spacek), og i sensuelle nærbilleder oplever vi, hvordan hun vasker og mærker sig selv og sin krop og tydeligvis nyder det. Men idyllen og det sexede forvandles til et sandt mareridt, da Carrie får blod på fingene efter at have vasket sig mellem benene. Hun panikker, fordi hun tror, der er noget galt, og tigger de andre piger om hjælp. Men de håner hende bare og kaster tamponer efter ’ulækre Carrie’, som de kalder hende.
Med en usvigelig sans for film, billeder og virkemidler har De Palma ført os dybt ind i en verden, som nok er de fleste mænd fremmed – og samtidig opbygger han den konflikt, der er filmens omdrejningspunkt: Carries forvandling fra pige til kvinde. En forvandling, hun slet ikke er forberedt på, fordi hendes voldelige mor har opdraget Carrie strengt religiøst, siden faren »stak den ind« og gjorde moren gravid og forsvandt.
Men Carries første menstruation åbner også op for de evner for at påvirke de fysiske omgivelser og flytte ting alene med tankens kraft, som Carrie er i besiddelse af. I flere klimaktiske scener oplever vi, hvorledes en ellers kuet Carrie ubevidst og i sine sansers vold straffer dem, som piner hende – mest skrækindjagende, da hendes værste plageånder iscenesætter den helt store ydmygelse af Carrie til afgangsballet og bagefter får hendes vrede at føle.
Gysermesteren Stephen King fik også et solidt gennembrud med bogen bag Carrie, der er blevet kaldt en af de bedste skildringer af unge pigers spirende, potentielt farlige seksualitet. Sissy Spacek spiller Carrie med lige dele usikkerhed og lurende dæmoni. Og Piper Laurie er virkelig skræmmende som hendes sindssyge mor.
Dvd-udgaven af Carrie er også udstyret med et par små dokumentarfilm, som ser på filmens tilblivelse – og på musicalversionen af Carrie, som Brian De Palma dog intet har haft med at gøre!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her