Læsetid: 2 min.

Åndelig lyseslukker

Internettet påvirker de daglige samtaler, der ender som en søgen efter ’det korrekte svar’
18. marts 2002

Internet
Steven Jones, der arbejder for the Pew Internet and American Life Project, rejste på et tidspunkt i tog med en kollega fra Irland. De to kom til at diskutere irsk og engelsk fodbold. Hvem var bedst, hvordan var chancerne for VM-deltagelse og så videre. På et tidspunkt kom de to til at diskutere en bestemt fodboldkamp, som havde fundet sted for adskillige år siden. De var uenige om det endelige resultat. Den ene mente, at et bestemt hold havde vundet stort – og vice versa.
Diskussionen standsede pludseligt, da den ene professor tog sin håndholdte, internet-forbundne mobiltelefon frem. Han trykkede på en række knapper og frem kom forskellige Web-sider, hvoraf det korrekte svar fremgik.
»Det hele gik i stå. Det var som om dette faktuelle svar lammede al yderlig konversation. Der opstod en stemning af ’nå, nu ved vi det – hvad skal vi så tale om...?’« husker Steven Jones.
»Min kollega var stolt af, at han vidste, hvor han skulle finde den pågældende information og at han rent faktisk kunne gøre det midt under en togrejse. Det var ikke en stolthed, der kom, fordi han personligt vidste noget. Denne udvikling ses overalt i det moderne informationssamfund. Der er ingen stolthed forbundet med vores egen personlige hukommelse, men derimod alene i muligheden for at skaffe sig adgang til informationer,« siger Jones til the New York Times.

Smalltalk
Mange ser internettet som en teknologi, der ofte fungerer som åndelig lyseslukker for de dagligdags konversationer og small-talks, som mennesker fører med hinanden.
Debatter bliver i stigende grad et spørgsmål om at få ret – med internettet som den tilsyneladende neutrale ringleder.
Hvor gammel er Julia Roberts? Har Ole Ernst siddet i fængsel? Og hvor meget kostede det at lave filmen The Blair Witch Project?
I dagens samfund kaster debattørerne sig over computeren for at finde det ’korrekte svar’.
»En af samtalens fornemmeste egenskaber er, at den ikke fungerer som en resultattavle. Men internettet har ændret denne opfattelse og gjort hele diskussionsformen til et stort ’Trivial Game’,« siger professor i kommunikation ved Texas Universitet, Mark L. Knapp.
Professor John L. Locke fra New York Universitet er enig: »Small talk er vigtig, fordi det binder folk sammen. Men konstant fact-tjekking kan ødelægge enhver intim konversation.«
Ikke alle er dog enige i, at internettet kun er en samtale-ødelæggende faktor.
Yobie Benjamin, der lever i Silicon Valley i Californien, gør overfor New York Times opmærksom på, at han flere gange har fået en ny og spændende diskussion ud af at inddrage internettet som ’medspiller’. En samtale om en rejse til Filippinerne endte således – på grund af internettets rolle – i en ophidset diskussion om børne-prostitution i samme land.
Ingen synes således at have ’det korrekte svar’ på, hvorvidt internettet afslutter eller forlænger diskussioner mellem mennesker.
Dét svar synes at blæse i vinden...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her