Læsetid: 2 min.

Aktiveredes rettigheder forbedres

Ny dom fastslår, at aktiverede har krav på et ansættelsesbevis. To kontanthjælpsmodtagere har fået 5.000 kr. i erstatning, og kommuner kan nu imødese millionregninger. En sejr for aktiveredes rettigheder, siger borgerretsforening
14. marts 2002

To kontanthjælpsmodtagere har vundet en sag mod Køge Kommune om mangelfulde ansættelsesbeviser for den periode, de har været i aktivering. Begge får nu hver 5.000 kr. i erstatning.
Sagen er principiel og kan få betydning for de cirka 50.000 aktiverede kontanthjælpsmodtagere, der ifølge loven om ansættelsesbeviser, har ret til skriftlig at blive informerede om vilkårene for deres ansættelse på linje med lønmodtagere i ordinære job.
»Dommen har betydning, fordi vi bevæger os hen imod, at de aktiveredes rettigheder nærmer sig almindelige arbejdstagerrettigheder. Altså skal det forhold, at man modtager sine penge fra en speciel pengekasse, ikke betyde, at man skal have dårligere rettigheder,« siger Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet.
Hun peger på en lignende dom, hvor en person på revalideringsydelse fik medhold i, at vedkommende havde ret til feriegodtgørelse.

En sejr
De to kontanthjælpsmodtageres advokat, Henrik Karl Nielsen, betegner dommen, som en sejr for de aktiveredes rettigheder og mener, det kan blive en slem økonomisk regning, der venter kommunerne.
»Det er mit indtryk, at det er de færreste kommuner, der overholder loven om, at aktiverede kontanthjælpsmodtagere skal have et skriftligt ansættelsesbevis. Skal alle 50.000 aktiverede have 5.000 kr. i godtgørelse, kommer vi op på nogle meget store beløb. Selvfølgelig vil alle ikke komme og kræve godtgørelse, men bare 100 aktiverede i én kommune giver en halv mio. kr., og det er jo alligevel et anseligt beløb,« siger Henrik Karl Nielsen.
I øjeblikket forbereder advokaten lignende sager mod Københavns Kommune, Vallensbæk og Køge Kommune samt Valby Bydelsråd.
De 5.000 kroner i godtgørelse er pr. aktiveringsprojekt – det vil sige, at har en person f.eks været aktiveret i fem forskellige projekter, så er der tale om en godtgørelse på fem gange 5.000 kroner.

Dom som løftestang
Kirsten Ketscher og Henrik Karl Nielsen peger desuden på, at dommen vil tvinge kommunerne til at reflektere over, hvilke rettigheder aktivere egentlig har, når det skal skrives ned i et ansættelsesbevis.
Foreningen Borgerret, der kæmper for bedre rettigheder for aktiverede, står bag de to kontanthjælpsmodtagere fra Køge. Jimmy Nelin fra foreningen mener, at dommen skal bruges som løftestang til at forbedre aktiveredes rettigheder.
»Jeg vil godt se den kommune, der vil have det godt med at skrive på et stykke papir, at den aktiverede skal aflevere en lægeerklæring efter tredje sygedag; at den aktiverede bliver trukket i løn - dvs. kontanthjælp, hvis han eller hun udebliver uden grund, og at den aktiverede ikke har ret til løn under ferie,« siger Jimmy Nelin.
Kommunernes Landsforening (KL) har ligeledes deltaget i sagen fra Køge på grund af sagens principielle karakter. Men det har ikke været muligt, at få en kommentar fra foreningen til denne artikel. Dommen kan ikke ankes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her