Læsetid: 4 min.

Arafat kommer næppe til Beirut

Hans deltagelse gør hverken fra eller til, mener palæstinensisk analytiker, men den vestlige accept spiller udviklingen i Sharons hænder
26. marts 2002

TEL AVIV – Det israelske sikkerhedskabinet tager i dag stilling til, om det vil tillade Yasser Arafat at deltage i det arabiske topmøde, som starter i Beirut i morgen. Den palæstinensiske selvstyreformand har siden midten af december siddet i husarrest i sit hovedkvarter i Ramallah, og selv om israelerne tidligere på måneden løftede denne delvist ved at give ham lov til at rejse på Vestbredden og Gazastriben, står det fortsat klart, at hans bevægelsesfrihed er helt i Ariel Sharons hænder.
Formelt er den israelske beslutning udskudt til i dag ,fordi Sharon ønsker at afvente udenrigsminister Shimon Peres’ hjemkomst fra Kina, men reelt er det et udtryk for den nervekrig, som udspiller sig sideløbende med konfliktens voldelige udvikling.

To betingelser
Sandsynligheden taler for, at den israelske leder vender tommelfingeren nedad, for efter Sharons opfattelse opfylder Arafat ikke hans to betingelser. Den ene er, at den amerikanske mellemøstudsending, Anthony Zinni, formår at bøje palæstinensiske holdninger i retning af Sharon og den anden at volden ophører.
»Han afviser af al kraft at samarbejde med Zinni, han afviser at tage skridt i retning af en våbenhvile, og derfor forekommer det mig, at tendensen i regeringen er ikke at lade Arafat rejse,« sagde viceforsvarsminister Dalia Rabin-Pelosof i går til israelsk radio.
Rabin-Pelosof, der er datter af den myrdede ministerpræsident Yitzhak Rabin, hentydede blandt andet til de fortsatte skudangreb på israelere. En bosætter mistede sent søndag aften livet, da hans bil kom under beskydning på vejen syd for Hebron, hvor en anden bosætter få timer forinden var blevet dræbt. Israelske kampvogne rykkede i går atter ind på Gazastriben, og en 19årig palæstinenser fra byen Rafah blev dræbt under de efterfølgende kampe.
»Vi kan umuligt lade Arafat rejse. Lad os føre total krig i en måned og få løst problemet en gang for alle,« sagde Likud-partiets justitsminister Meir Shitreet, da han i går drak et glas med ministeriets medarbejdere i anledning af den tilstundende jødiske påske. Avigdor Lieberman fra den stærkt højrenationalistiske Nationale Union, som for blot en uge siden forlod samlingsregeringen i protest mod Sharons ’bløde’ linje, gav sit bidrag til helligdagsstemningen ved at kalde grønt lys for Arafats udrejse for »en belønning for terror«.

Skillevej?
Generalsekretæren for Den Arabiske Liga, Amr Moussa, sagde i går, at »Mellemøsten står over for retfærdighed og fred eller anarki og konfrontationer«. Den tidligere egyptiske udenrigsminister bliver sekunderet af stemmer fra den arabiske verden, som alle taler om Arafats afgørende betydning for mødet.
»Det arabiske topmøde vil være nytteløst hvis den palæstinensiske præsident, Yasser Arafat, ikke deltager,« siger således kongen af Bahrain, Hamad bin Isa al Khalifa, ifølge Gulf News Agency.
Kongen mener ikke, der findes nogen erstatning for »vor broder Yasser Arafat til at forklare det palæstinensiske synspunkt«.
»Det har ingen afgørende betydning for konflikten om Arafat kan tage til Beirut eller ej. Der er ikke tale om nogen skillevej, således som mange siger. Hvis Arafat ikke kommer afsted, vil det naturligvis forværre krisen, men omvendt vil det ikke bringe os tættere på nogen løsning, hvis han får lov til at deltage i topmødet,« siger imidlertid den palæstinensiske analytiker Khaled Amayreh.
»Så længe Sharon har magten i Israel, vil intet bevæge sig i fredelig retning. Hele hans raison d’etre er at undgå en fredelig løsning. Det blev han valgt på, og jeg tror ikke, vi skal forvente, at han optræder som tese og anti-tese på samme tid.«
Herudover beskriver Khaled Amayreh en dyb palæstinensisk skepsis over for arabiske topmøder. På det folkelige plan mener han ikke, der er nogen større forventninger til mødet i Beirut, hvad enten Arafat deltager eller ej.
»Vi er altid blevet skuffede over de arabiske lederes beslutninger, som mest af alt tager hensyn til forholdet til USA,« siger han.

Ingen enkle løsninger
Khaled Amayreh opfatter det saudi-arabiske forslag til ,fred i Mellemøsten, som vil blive drøftet i Beirut, som aflivet før det overhovedet er kommet til verden.
»Der er da ingen udsigt til at Sharon skulle acceptere at trække sig tilbage til 67-grænserne, således som det er kernen i forslaget,« siger han og ler lidt af tankens absurditet. »USA og Europa har det med at falde for tilsyneladende enkle løsninger, men den slags findes ikke i Mellemøsten.«
At USA og Vesten tilsyneladende tager Sharons beslutninger om Arafats bevægelsesfrihed alvorligt, ser han som typisk udtryk for dette, som vil skubbe udviklingen i negativ retning, selv om topmødet i sig selv er af mindre betydning.
»Arafat er den mest moderate palæstinensiske leder, og hverken israelerne eller Vesten forstår, hvad de gør ved at behandle ham, som de gør,« tilføjer han.
»Det islamiske element bliver mere og mere tydeligt i hele den arabiske verden, og Sharon hjælper denne tendens godt på vej. De seneste dage har der været store demonstrationer i Egypten, Yemen, Sudan og flere andre steder, hvor folket afkræver deres ledere en betydeligt mere aktiv støtte til intifadaen end at deltage i topmøder. Der bliver råbt på jihad, og det kan den arabiske verdens ledere ikke blive ved med at overhøre!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her