Læsetid: 3 min.

Berlins tivoli stjålet

Uden nogen opdagede det, afmonterede Berlins tivolidirektør sit tivoli og smuglede det til Peru. Han efterlod sig en milliongæld
14. marts 2002

BERLIN – Hvordan kunne 30 polske timelønsarbejdere denne vinter afmontere et halvt tivoli og læsse det på lastvogne – uden at nogen opdagede noget?
»Naturligvis så vi de mange lastvogne,« sagde teltholderen Bärbel Deichsel til avisen Der Tagesspiegel i januar, og naturligvis var det pinligt ikke at have opdaget noget, men det er nu engang normalt, at attraktionerne bliver renoveret op til en ny sæson, og Bärbel Deichsel tænkte ikke videre over det med lastvognene.
Nu er en ordentlig bid af Berlins tivoli ’Spreepark’ væk, kun et par falmede forlystelser står tilbage, bl.a. det 45 meter høje pariserhjul. Renovering var nemlig ikke tivolidirektør Norbert Wittes hensigt; han fik kørt sine bedste attraktioner til Bremerhaven ved Nordsøen.
»Hele familen Witte er med mig om bord på et skib, der sejler til Peru. Hvis vi vender tilbage, kommer vi i fængsel,« SMS’ede han til en kammerat. Han ville åbne en ’Luna Park’ i Peru, tilbage i Berlin efterlod han en gæld på 75 millioner kr.

Prins af Albanien
Kuppet var imponerende. Man måtte beundre manden, der havde kørt sit tivoli væk for næsen af en hel by. Berliner Morgenpost sammenlignede Witte med den legendariske Kaptajnen fra Köpenick, der, iført lejet uniform, kunne beslaglægge kommunekassen. Og boulevardavisen BZ fandt ud af, at tivolidirektøren muligvis havde det i generne:
Wittes bedstefar Otto var også teltholder – og dertil kunne han sluge ild og trylle. Før Første Verdenskrig opholdt han sig i Albanien som spion for tyrkerne, og her fik han den idé at udgive sig for kronprins Halim Eddin, der skulle krones i Tirana i 1913.
Som tænkt, så gjort. I en kostumeudlejning fandt Otto Witte en flot uniform med masser af medaljer og kvaster, og så ilede han til Tirana fem dage før prins Halim Eddin.
Indbyggerne i Tirana var imponerede af den falske prins, der foranstaltede store parader og vilde fester. Kongens harem fik Otto naturligvis også fri adgang til, pralede han i sine erindringer fra 1939.
Alt gik over forventning, og Otto så frem til at lade sig krone. Desværre nåede den rigtige prins frem, og Otto tog flugten. Forklædt som bonde.
»Ifølge ubekræftede rygter overvejer barnebarnet Norbert også at skrive bøger,« skæmtede BZ.
De tyske journalister blev så fascinerede af tivolidirektøren, at flere ulejligede sig helt til Lima for at snakke med ham. Og Witte fortalte om Berlins vrangvillige bystyre, der ikke lod ham anlægge parkeringspladser, om dalende besøgstal, om den dyre forpagtningsaftale. Nej, det var virkelig ikke hans skyld, at forretningen gik skævt.
Til sidst så han ikke nogen anden udvej end landflygtighed.

Syv dræbte
Historien om Spreepark begynder i 1969, da DDR ville fejre 20 års jubilæum. I den anledning skænkede regimet sit folk en ’Kulturpark’, der fra starten var en vældig succes. Østberlinerne strømmede til for at more sig – og høre den unge mikrofonsangerinde Nina Hagen. Efter genforeningen turde politikerne ikke »lade endnu et stykke øst-identitet gå til grunde,« og Norbert Witte blev sat til at drive tivoliet videre på markedsvilkår.
Hvordan det lykkedes ham, foran seks andre interesserede at sikre sig Spreepark, lader sig kun forklare med bystyrets notoriske evne til at træffe fatale beslutninger. Netop Witte havde i årene forud vist sig ude af stand til at drive forretning.
I 1981 var han ansvarlig for en karrusel-ulykke, der kostede syv mennesker livet i Hamborg. Herefter gik han fallit og kunne kun arbejde i sin kones navn.
I 1999 meddelte han bystyret, at han ikke mere kunne betale forpagtningsafgiften. Samme år skænkede han omkring 200.000 kr. i partistøtte til CDU, der omgående forstod hans situation.
»Det er da underligt, når en person giver så mange penge og samtidig meddeler, at han ikke kan betale,« kommenterer Jutta Matuschek fra PDS, reformkommunisterne.
Nu forsøger Berlin at finde en ny direktør med et nyt tivoli.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her