Læsetid: 1 min.

BOGKORT

15. marts 2002

(2. sektion)

*Kierkegaard Søren Aabye
Kierkegaard var sokratiker: Han var i konstant samtale med filosoffen Hegel, kinakaptajnen i konditoriet på Gammeltorv og indimellem en vis Regine Olsen. Han har også spadseret både ubekymret og stærkt anfægtet rundt mellem forskellige vidensfelter: teologi, filosofi, poesi, drama etc. Så det er i overensstemmelse med ham selv, når forlaget Philosophia nu udgiver en samlng tekster om Kierkegaard under titlen Kierkegaard og... Bogens bidrag hedder Kierkegaard og, hvorefter et vidensfelt tilføjes: Kierkegaard og det antropologiske. Og det historiske og friheden og det ironiske og det æstetiske og det opbyggelige og så videre.

*Trotski Der bliver ved at komme franske bøger om Trotski og trotskisme efter det sidste år blev afsløret, at den socialistiske præsidentkandidat Lionel Jospin i sin ungdom var trotskist og frem til 1987 medlem af OCI – den internationalistiske kommunistiske organisation. Der er nu udkommet en bog om Trortkister, en anden om den trotskistiske venstrefløj fra 1929 og frem til vore dage og endelig har Daniel Bensaïd begået en lille indføring i trotskismer. Bensaïd forklarer trotskismens aktualitet uden at nævne Jospin: »Trotskismen er en af de få bevægelser, som både har overlevet Murens fald og den liberalistiske bølge.« Med andre ord og sig det ikke til Bent Bludnikow:Trotskismen skulle altså være i live.

*Fri mand Den århusianske professor i klassisk filologi Holger Friis Johansen var frem til sin død i 1996 overordentligt og tilmed internationalt anerkendt for sine oversættelser af og forskning i græske klassikere. Hans oversigtsbog om Græsk litteratur indtil Alexander den store fra 1984 bliver nu genudgivet på Odense Universitetsforlag. Bogen hedder Fri mands tale.

*Islam Hans Christian Neerskov foretager i en ny bog en forbilledlig dobbeltmanøvre: Han stiller et spørgsmål og følger op med et klart og pædagogisk svar på 80 let læste sider: Hvad er Islam.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu