Læsetid: 1 min.

BOGKORT

1. marts 2002

(2. sektion)

*Den 8. marts udsender forlaget Tiderne skifter De røde sko – feminisme nu , redigeret af Leonora Christina Skov. Antologien er skrevet af 30 yngre kvinder, der giver deres bud på, hvad feminisme betyder i dag. Bogen afdækker, hvordan køn, seksualitet og etnicitet fremstilles netop nu og med hvilke konsekvenser. »Skrevet for at skabe fornyet debat og sætte fokus på de uligheder, der begrænser os alle,« som bagsideteksten fastslår.

*Svovlstikken er et nyt, på én gang litterært og politisk tidsskrift med indtil nu tre numre på bagen. Nummer 2 har tema om ’geografi’, nummer 3 om ’politik’. Ifølge redaktørerne er tidsskriftet et oprør mod litteraturens »indadvendthed, afpolitisering, stagnation og manglende debatvillighed.« Svovlstikken forsøger desuden at sprænge rammerne for, hvordan man kan behandle og diskutere litteratur ved at forholde sig kreativt til sin egen formidling, lover redaktørerne.

*Naturen er et valg. Mens dansk miljøpolitik er i nyt stormvejr med ansættelsen af Bjørn Lomborg som direktør for regeringens nye center for miljøvurdering, gør etnografen, museumsinspektør Søren Byskov i det seneste nummer af Humaniora (1. 17. årg. feb. 2002) opmærksom på, i hvor høj grad naturen er et valg, skabt af mennesker. »Mange års fugletællinger og habitatvurderinger havde bibragt et statistisk billede af, hvor fuglene tilsyneladende foretrak at være, og dette billede blev brugt til at gøre en meget omfattende indsats for at sikre fuglene mod forstyrrelse. Altså en art velfærdsinitiativ for trækfugle,« skriver han blandt andet. Og tilføjer: »Havde det været ynglefugle, man ønskede at tilgodese, skulle arealudnyttelsen tilrettelægges anderledes.« For eksempel.

*I april udkommer Paul Austers Illusionernes bog på dansk. Til at forsøde ventetiden for Auster-fans udsender forlaget Per Kofod nu syv bind af tidligere bøger: Moon Palace, Tilfældets musik, I det sidstes land, Opfindelsen af ensomhed og Leviathan, alle til 99 kr. Den røde notesbog og Timbuktu kan erhverves for 149 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her