Læsetid: 2 min.

CDU: Åbent brud på forfatningen

I går fik Tyskland en ny indvandringslov. Afstemningen endte i tumulter, og de konservative forlod salen i protest. ’Jeg er meget tilfreds,’ siger kansler Schröder
23. marts 2002

BERLIN – Den konservative gruppeformand, Friedrich Merz (CDU-CSU), dirrede af vrede, da han i går skulle kommentere vedtagelsen af Tysklands nye indvandringslov:
»Jeg er så forarget over hændelsesforløbet! Vi bliver regeret af en gruppe mennesker, der ikke har nogen respekt for hverken de folkevalgte forsamlinger, for statens institutioner eller for grundloven. Intet er dem helligt, når det handler om
at sætte deres magtsyge igennem,« sagde Friedrich Merz.
Kort før havde parlamentets andet kammer, Forbundsrådet med repræsentanter for de 16 delstater, godkendt Schröder-regeringens indvandringslov ved hjælp af en hidtil uset fortolkning af grundloven.
Imod lovens bogstav afgav delstaten Brandenburg, der regeres af en socialdemokratisk-konservativ koalition, både et ja og et nej til den nye lov. I denne situation skal en delstat afholde sig fra at stemme, men Brandenburg fastholdt sin dobbelte stemme.
Herpå konkluderede den socialdemokratiske præsident for Forbundsrådet, at ministerpræsident Manfred Stolpes (SPD) ja-stemme måtte være udslaggivende og erklærede indvandringsloven for vedtaget.
»Det er for galt,« råbte vrede CDU-repræsentanter, der snart efter forlod salen og afholdt improviserede pressemøder, hvor de anklagede SPD for brud på forfatningen.
»Jeg mener, at det er en forfatningspolitisk skandale, at en lov med denne betydning bliver sat i kraft ved hjælp af et forfatningsbrud,« sagde den konservative Edmund Stoiber (CSU), der er ministerpræsident i Bayern og forsøger at blive Tysklands næste kansler ved valget den 22. september.
»Vi befinder os i en forfatningskrise, hvis man på denne måde vedtager en lov med sådan et omfang. Jeg er dybt oprørt,« sagde Edmund Stoiber.

Fornuften sejrede
Vedtagelsen af indvandringsloven var på forhånd udnævnt til den første, store styrkeprøve mellem kansler Gerhard Schröder og udfordreren Edmund Stoiber.
Loven har været på vej i månedsvis, og i flere tilfælde har SPD og De Grønne skærpet den for at imødekomme den borgerlige oppositions krav – ikke alene for at sikre loven bred politisk opbakning, men også for at afklare spørgsmålet, så CDU-CSU ikke kan føre valgkamp på indvandring.
Men alle kompromisforsøg mislykkedes, og loven kom kun gennem Forbundsdagen med regeringspartiernes stemmer. Hvordan udfaldet ville blive i Forbundsrådet, hvor regeringspartierne ikke har flertal, var uvist under hele den fem timer lange debat.
»Jeg er meget tilfreds med afstemningen – som De kan tænke Dem,« sagde Schröder på et efterfølgende pressemøde.
»Beskyldningen om forfatningsbrud er absurd. Præsidenten for Forbundsrådet har hele tiden henvist til, at han holder sig til loven, og at det er ham, der træffer afgørelsen,« bedømte Schröder.

’Dårlige tabere’
Han lagde vægt på, at det handlede om sagen – ikke om »en westernagtig high noon-situation eller en afgørelse af valget før tid. Jeg er glad for, at fornuften sejrede.«
Blandt Forbundsrådets socialdemokratiske medlemmer blev CDU-CSU betegnet som »dårlige tabere«.
»Først og fremmest glæder jeg mig over, at loven fik flertal,« sagde indenrigsminister Otto Schily (SPD).
»Vi har skabt en moderne, erhvervsvenlig indvandringslov, som samtidig forhindrer misbrug af asylretten,« mente ministeren.
De konservative er overbeviste om, at forbundspræsident Johannes Rau ikke kan underskrive loven, når den »ikke er vedtaget forfatningsmæssigt korrekt«. Gør Rau det alligevel, vil CDU-CSU indbringe sagen for Forfatningsdomstolen i Karlsruhe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her