Læsetid: 3 min.

’Elefanten’ er død

Flemming Juncker er død. Den tidligere godsejer og modstandsmand blev 97 år
26. marts 2002

Nekrolog
Det er sigende at Flemming Junckers dæknavn i forbindelse med det illegale arbejde under besættelsen lød ’Elefanten’. Flemming Juncker var i enhver henseende en mægtig mand, som man ikke uden videre gik forbi. Et menneske af format på alle leder og kanter – bogstavelig talt to meter høj og bred over bringen, med en stemme, der lod sig høre og en aldrig svigtende livsappetit. Flemming Juncker gjorde sig bemærket på mange måder: Som godsejer, som skovbruger, som fabrikant og som debattør. Men først og fremmest som en af de mest fremtrædende ledere af den danske modstandsbevægelse under besættelsen.
Juncker kom ind i modstandsarbejdet via sin tilknytning til det højreorienterede nationale parti Dansk Samling. Han blev fra 1942 fortrinsvis knyttet til det organisatoriske arbejde der bestod i at forberede modtagelsen af faldskærmsagenter og våben fra England. Det ordnede han med stort mod og på rekordtid, og blev inden længe den reelle leder af modstandsarbejdet i hele Jylland. Junckers ganske særlige position understregedes af hans direkte kontakter i Stockholm med den engelske ledelse, Turnbull, af SOE (Special Operations Executive). Imidlertid trevlede Gestapo Junckers organisation op, og han måtte selv over hals og hoved flygte til Sverige, derefter videre til England, hvor han med det samme blev leder af nedkastningsarbejdet i de besatte lande for SOE i London og i øvrigt ved siden af det praktiske arbejde øvede stor politisk indflydelse.

Organisator
Også i det civile liv havde Flemming Junckers organisatoriske evner vist sig. Han kom fra en sjællandsk proprietærfamilie, blev i 1929 forstkandidat og herefter skovbestyrer. I 1938 købte han herregården Overgaard ved Havndal nær Hadsund, og havde i mellemtiden haft overskud til at grundlægge det senere så berømte (og berygtede) Junckers Savværk i Køge. Her indførte han nye metoder til at bearbejde bøgetræ. Savværket aftog snart størstedelen af den bøg, danske skove producerede. Junckers bøgeparket blev simpelthen nummer ét på markedet, men værket var mildt sagt ikke populært i lokalmiløjet.
Efter krigen genoptog Juncker sin noget utraditionelle drift af Overgaard. Han inddæmmede uden hjælp fra det offentlige dele af Mariager Fjord til kornavl og var pioner på kunstgødningsområdet. Overgaard blev et af landets største og bedst drevne landbrug.
Flemming Juncker fik dog store økonomiske problemer under landbrugskrisen i 1970'erne, og i 1981 måtte han sælge Overgaard.

Offentlig debattør
Under hele sin karriere deltog Juncker i den offentlige debat, mest inden for skov- og landbrugsfaglige emner, økonomi og miljø.
Flemming Juncker, hvis type og facon i nogen grad hørte til i et andet århundrede, så i 1968-generationen og de venstreorienterede biologer og andre roden til meget ondt. Også eller især i miljøpolitikken. I 1990 udsendte han således et skrift, hvori han på denne baggrund på det heftigste kritiserede vandmiljøplanen. Juncker skrev desuden de personlige erindringsbøger En gård skifter hænder og Men morsomt har det været.
I 1995 gjorde ’Elefanten’ sig endnu engang offentligt bemærket ved i spidsen for gamle modstandskolleger at vende sig mod Elle-Mie Ejdrup Hansens laserlys-skulptur langs den jyske vestkyst. Juncker og hans meningsfæller fandt laserlyset stødende for frihedskæmpernes følelser og gik i den anledning vanen tro ikke stille med dørene, men truede med at gribe sagen drastisk an. Det blev ved truslen.
Flemming Juncker var en betydelig personlighed, man ikke glemmer med det første, som på mange måder nød offentlig opmærksomhed, som gerne provokerede for at opnå den, og som i det hele taget holdt af de store udfordringer i tilværelsen.
Hvis man ikke vidste, hvad en aristokrat i positiv forstand er for en størrelse, hjalp det at træffe Flemming Juncker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her