Læsetid: 2 min.

EU tiltræder Kyoto-aftale

Det danske problem blev ikke formelt løst, men miljøminister Hans Christian Schmidt kalder resultatet en sejr
5. marts 2002

EU’s miljøministre vedtog i går at ratificere Kyoto-protokollen, så den kan træde i kraft senest 1. september ved topmødet i Sydafrika om bæredygtig udvikling.
»Det er en historisk dag,« sagde EU-kommissionens formand, Romano Prodi.
»Virkelig en god dag for klimaet og den bæredygtige udvikling,« tilføjede miljøkommissær Margot Wallström.
»En stor dag for verdens miljø – efter mange års arbejde. Men nu skylder den danske regering os en ny klimaplan. Virkemidlerne i Danmark er ikke på plads, og hidtil har regeringen gjort det vanskeligere at nå målet,« siger Lars Georg Jensen, Verdensnaturfonden.
Danmark fik ikke løst sit særlige problem. Teksten forpligter Danmark juridisk til at reducere sit udslip med 21 procent af udslippet i 1990, uden at korrigere for den særlige store elimport fra Norge og Sverige, som medførte, at vi brugte mindre kul end vi plejer, netop det år.
Det bliver dog nævnt i den juridiske tekst, at Danmark tog forbehold for dette regnestykke i 1998. Og de andre lande lover i en politisk erklæring at tage hensyn til det danske problem, når de enkelte landes tilladte udslip skal regnes om til ton i år 2006.
Kort efter regeringsskiftet gjorde Hans Christian Schmidt det til en mærkesag at få anerkendt den danske beregningsmetode. Forskellen er, om Danmark skal reducere med 16 eller 21 millioner tons. Og den forskel vil koste Danmark 2,5 milliarder, mente han dengang.
I går sagde han: »Resultatet er klart positivt for Danmark. Alle medlemsstater og Kommissionen har accepteret, at der skal tages hensyn
til Danmarks særlige situation.«
Han forventer ikke, at Danmark bliver imødekommet 100 procent. Hvad det vil koste i ton eller kroner, tør han ikke mere spå om.
»Jeg vil hurtigst muligt indkalde Socialdemokratiet og de radikale til et møde om, hvordan vi kan finde den fornødne finansiering til at efterleve Danmarks klimaforpligtelse. For vi kan kun nå målet, hvis der er bred politisk opbakning,« siger han nu.

Aukens cigarføring
Tidligere miljøminister Svend Auken roser resultatet. Det svarer til det forslag, der lå før regeringsskiftet, siger han.
Socialdemokratiets miljøordfører, Pernille Blach Hansen er også »meget tilfreds«. Hun vil gerne være med til at finde nye løsninger sammen med regeringen, siger hun. Og hvis det ender med, at Danmark skal reducere mere end før antaget, vil hun også gerne være med til at se på køb af kvoter og gennemførelse af projekter i andre lande.
»Men der skal penge på bordet til klimaindsatsen fra regeringen,« tilføjer hun.
Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, kalder forhandlingen en »kæmpe sejr for både Danmark og miljøet«.
»Hvad SR-regeringen og daværende miljøminister Svend Auken ikke formåede i deres ni år lange regeringsperiode, lykkedes ud over al forventning for miljøminister Hans Chr. Schmidt på mindre end 100 dage,« siger han. »Svend Aukens høje cigarføring kunne ikke bruges til noget, da det blev alvor... han svigt kan komme til at koste Danmark dyrt.«
Auken kalder Vesselbos kritik gennemført ubehagelig og utiltalende – og gør opmærksom på, at han deler sit eget ansvar med Per Stig Møller, der var miljøminister da klimatraktaten blev til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her