Læsetid: 1 min.

Fagforening udfordrer Mugabe

Zimbabwisk fagforening opfordrer til generalstrejke
19. marts 2002

Zimbabwes største fagforening, ZCTU, opfordrede i går til en tre dage lang generalstrejke. Opfordringen kommer, efter at zimbabwisk politi i sidste uge forsøgte at overvåge et lukket møde i foreningen, hvor man ville diskutere resultatet efter forrige weekends præsidentvalg.
»ZCTU opfordrer derfor alle arbejdere til at blive hjemme fra arbejde fra onsdag til fredag i protest mod statens disrespekt for fagbevægelsens frihed, mod chikanen, gennemtævningerne og fordrivelsen af arbejdere i kølvandet på præsidentvalget,« hed det i en erklæring udsendt af ZCTU, der tidligere blev ledet af oppositionsleder Morgan Tsvangirai.
Nye strenge sikkerhedslove indført af Mugabe har lagt betydelige forhindringer i vejen for muligheden for at protestere i Zimbabwe, og politiske iagttagere kan ikke umiddelbart afgøre, hvorvidt den bebudede generalstrejke vil være lovlig eller ej.
Generalstrejken er den første direkte udfordring af den 78-årige præsident, Robert Mugabe, siden valget. Men presset mod ham voksede i går yderligere, da præsident Thabo Mbeki fra Sydafrika og præsident Olusegun Obasanjo fra Nigeria kom til Zimbabwe for at overtale Mugabe til at dele magten med sin rival, Morgan
Tsvangirai. Efter et fire timer langt møde med Mugabe mødtes de to med Tsvangirai, men der kom efter møderne intet frem om detaljerne i samtalerne, der foregik kun få timer efter drabet på en hvid farmer.
Analytikere vurderer dog, at der kun er en ringe chance for, at Mugabe vil dele magten med Tsvangirai, der har fordømt valgresultatet som »tyveri ved højlys dag«.
Samtidig meddelte det danske udenrigsministerium i aftes, at Danmark vil nedlægge ambassaden i Harare. Lukningen sker på baggrund af det kritisable valg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu