Læsetid: 2 min.

Filmhistoriens panteon

Amerikanske Criterion står bag nogle af de allerbedste og mest udtømmende udgivelser af film på dvd
1. marts 2002

(2. sektion)

Dvd
Er man filmfan, indehaver af en dvd-afspiller og vældig interesseret i at vide mere om, hvad der egentlig foregår bag kameraet på en film og oven i instruktørens hoved, ja, så er det amerikanske dvd-produktionsselskab Criterion ikke til at komme uden om.
Criterion, der har hen ved 20 år på bagen, begyndte med at producere og udgive lukseriøse laserdisk-udgaver af filmhistoriens store klassikere under navnet The Criterion Collection. De restaurerede filmene for at få optimal lyd og billede, og hvor det var muligt, forsynede de deres udgivelser med et væld af ekstramateriale, lige fra audiokommentarer med instruktører, filmhistorikere og skuespillere til dokumentarfilm og gallerier med stills og produktionsfotos.
Jo nyere film, jo bedre var ekstramaterialet som regel også.
Laserdisken led en stille, men hurtig død i sidste fjerdedel af 1990’erne, da dvd-mediet stormede frem. Criterion sadlede fornuftigt om og er nu blevet en af de fremmeste producenter af bemærkelsesværdige dvd-udgivelser, hvor der i lighed med laserdiskene bliver kælet for detaljerne.

Yngre og ældre mestre
Criterion opkøber dvd-rettigheder til de film, de vil udgive, og der er heller ingen anden linje i deres katalog end et stædigt fokus på film, der bliver betragtet som uomgængelige værker i filmhistorien – og på at belyse hvorfor de udvalgte film er så vigtige – det være sig ældre og gamle og helt nye titler.
Det er Criterion, som har udgivet en håndfuld af Carl Th. Dreyers film – en opgave ingen dansk producent skammeligt nok har kunnet løfte – og de har udsendt Lars von Triers Forbrydelsens element og Benjamin Christensens banebrydende stumfilm Häxan. Mestre som Ingmar Bergman, Luis Buñuel, Frederico Fellini, Alfred Hitchcock, Akira Kurosawa, Jacques Tati, Sergei Eisenstein, Jean-Luc Godard og Douglas Sirk er blevet indlemmet i The Criterion Collection, der efterhånden omfatter 150 titler. Men også yngre og unge kræfter som Michael Bay (Armageddon), Terry Gilliam (Brazil), Martin Scorsese (The Last Temptation of Christ), Peter Weir (bl.a. Picnic at Hanging Rock) og John Woo (The Killer) er blevet fundet værdige til en plads i dette filmhistoriens panteon, der hele tiden vokser sig større og mere alsidigt.
Vi har allerede anmeldt flere af Criterions udgivelser i avisen, men der er stadig mange store film at tage af, og det vil vi så gøre i kommende udgaver af filmsidernes dvd-spalte.

*Mere på www.criterionco.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her