Læsetid: 4 min.

’Folk har stadig brug for tryghed’

Vi skal respektere, at de fleste ikke kan forholde sig til globale problemer, siger socialdemokraten Villy Sørensen, der trods alle odds har etableret et økologisk vaskeri i Valby
26. marts 2002

Lokalt
Til et beboermøde i Fagforeningernes Boligforening i Valby kom der 900 mennesker ud af de 1.600, der bor i området. De fleste var vrede, fordi de troede, at boligforeningens forslag til et byggeprojekt ville betyde, at der kom narkomaner og psykisk syge ind i boligforeningen. Det handlede om deres egen hverdag, deres lokalområde og deres børns sikkerhed. Derfor dukkede de op.
Hvis boligforeningen lavede en studiekreds om det ny Europa, EU og de danske forbehold, ville der højst kunne samles 10-12 interesserede. Sådan er det, vurderer Villy Sørensen, der har været medlem af Socialdemokratiet i 30 år og er formand for boligforeningen.
»Der er ikke noget galt med, at Socialdemokratiet beskæftiger sig med EU og globale problemstillinger, men eftersom Socialdemokratiet ikke har nogen klar holdning til de problemstillinger, sådan som f.eks Venstre har, er det urealistisk at forvente, at den slags diskussioner får almindelige vælgere til at engagere sig,« siger han.

Fortærskede floskler
»Venstre går jo ind for EU og union uanset hvad. For os er det lidt mere indviklet, og det skal det også være. Men det betyder bare, at vi også skal fortælle folk de andre ting, som vi har klare holdninger til, og hvor vi kan tilbyde noget enkelt og forståeligt.«
– Hvad er det for nogle ting?
»Ja, nu kommer jeg til at lyde gammeldags og bruge fortærskede floskler, men det er der ikke noget at gøre ved. For mig er Socialdemokratiet stadigvæk fællesskab, solidaritet og nærvær. De ord er folk måske trætte af, og de virker også tomme, fordi de er blevet brugt i så mange forskellige sammenhænge. Så vi skal nok have nogle folk til at finde på nogle andre ord i stedet for...det er jeg ikke den, der sådan lige kan gøre.«
Villy Sørensen griner og forklarer, at han er håndværkeruddannet og stadig først og fremmest opfatter sig selv som håndværker, selv om det er 25 år siden, at han havde sin faste gang på en arbejdsplads. De seneste mange år er gået med forskelligt administrativt arbejde, de seneste 17 år bl.a. i bestyrelsen i Fagforeningernes Boligforening i Valby.
– Hvad er det for et konkret indhold bag de fortærskede floskler, Socialdemokratiet kan give folk? Det må vel være noget, de fleste ikke kunne få øje på ved sidste folketingsvalg?
»Det handler meget om de lokale ting, om fællesskabet i de lokale foreningsaktiviteter. Det er nærvær, og det har folk stadig brug for. Problemet er bare, at de fleste mennesker ikke forbinder den slags med politik. De kan ikke se, at de små ting, der betyder noget i hverdagen, også har noget med partipolitik at gøre. Vi har været vant til, at folk vidste, hvad Socialdemokratiet stod for, og hvilke lokale tiltag der var socialdemokratiske projekter. Men for de fleste mennesker i dag er politik det, som Nyrup og Fogh står og siger på tv. Og i valgkampen var det Fogh, der først tog fat på de ting, der er tættest på folk. Da Nyrup så syntes, at han var nødt til at følge efter, blev han som et ekko af Venstre, fordi vi ikke har turdet tale om integrationsproblemer og den dårlige kvalitet i ældreomsorgen. Han havde ikke nogen klar politik, han kunne redegøre for. Det er for dårligt. Det burde vi have gjort noget ved noget før.«
– Så det var rimeligt nok, at højrefløjen vandt valgkampen?
»Hmm, nej jeg synes også, det var en smule uretfærdigt, at valgkampen kom til at handle om de her få konkrete ting, hvor man godt kan sige, at vi skulle have gjort det bedre. Der burde have været mere fokus på de ting, som vitterlig sker i lokalområderne, og som folk selv sætter deres præg på.«
– Hvad er det for ting?
»Det er oplagt for mig at nævne det økologiske vaskeri, vi har fået op at stå herude. Det var da en sej kamp, og det tog tid at komme i dialog med folk herude om, hvad ideen med det egentlig var. Men det var også et dejligt konkret projekt, som gav krop til de abstrakte begreber inden for miljøpolitikken, og nu er de fleste herude ret stolte af vaskeriet.«

Lokale fællesskaber
– Skulle Nyrup have indledt valgkampen med at tale om økologiske vaskerier?
»Helt sådan kan man nok ikke sige. Jeg ved ikke, hvordan man gør folk opmærksomme på kvaliteterne i det lokale arbejde. Men det må der være nogle mediefolk, der kan hjælpe med. Det vigtige er, at lokale projekter giver folk en oplevelse af, at individuelle behov og fællesskab kan kombineres. Jeg tror ikke, at folk har stemt på Venstre, fordi de virkelig ønsker liberalisme, men fordi de ikke er blevet gjort opmærksomme på, hvordan de kan præge deres egen hverdag under en socialdemokratisk ledet regering. Folk gider jo godt fællesskab, hvis de har indflydelse på, hvad fællesskabet skal give igen. Der er masser af folk her i Valby, der går sammen om at lave haver og dæmpe trafikken gennem området. Det er jo på en måde også miljøpolitik på lavt plan. Men de kalder det ikke selv sådan.«
– Skal Socialdemokratiet da satse på lokalpolitik i stedet for landspolitik?
»Nej, sådan kan man ikke stille det op. Men vi skal erkende, at kun en brøkdel af dem, der kan engageres lokalt, kan engageres på et højere plan også. Derfor skal vi koble tingene sammen. Hvis der kommer et dåseforbud i Danmark, vil der måske komme til at ligge dåser og flyde over det hele. Det vil de fleste gerne gøre noget for at forhindre i deres lokalområde, men de gider ikke at forholde sig til EU-direktiver og forordninger. Så der kan sagtens laves en kobling mellem det europæiske eller globale og så det lokale.«

SERIE
Den ny dagsorden
Artiklerne indgår i serien ’Den ny dagsorden,’ der sætter fokus på selvransagelsen på venstrefløjen oven på valgnederlaget i november. De foregående artikler kan læses på http://tema.information.dk/nydagsorden
Serien fortsætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her