Læsetid: 1 min.

Hårde ord fra Balle-Klaus

Det kan være man ikke skal slå andre på glansen når man selv står og er pudset
6. marts 2002

Kommentar
Kære Klaus Rifbjerg – I Information 2.-3. marts kommer du med en opsang til medlemmerne af Danske Skønlitterære Forfattere i lyset af de idiotiske og helbredsskadelige beskæringer, som regeringen foreslår over for kunst og kultur (og som vi let kan være enige om at tage voldelig afstand fra.)
Man forstår at vi – efter din mening – skal droppe det krav, der faktisk har været et af foreningens hovedformål siden stiftelsen for 11 år siden: Vi skal ikke kræve flere bibliotekspenge for skønlitteratur, end der er til rådighed for f.eks. faglitteratur. Og hvis vi tror det, skyldes det, at vi har pudset »vores selvfølelse med højglans.« Det er hårde ord fra Balle-Klaus.
Men det er værd at erindre dig om, at der findes en gammel – en 10 år gammel – tradition for at bøger på biblioteket ikke automatisk udløser samme beløb pr. side i biblioteksafgift.
Faktisk udløser lyrik ca. 6 (seks!) gange flere penge pr. side end andre bøger – f.eks. fagbøger, romaner og novellesamlinger.
Jeg kan se, at du har ca. 25 digtsamlinger stående på landets biblioteker og deres helt særlige vederlag bekymrer dig øjensynlig ikke i denne sammenhæng.
Måske skrives lyrik af folk, der føler sig særligt betydningsfulde eller stærkt skinnende, men jeg vil gøre opmærksom på, at andre typer skønlitteratur også skabes under forhold, hvor lyssætningen kan være problematisk og hvor lys og skygge fordeles meget tilfældigt over udøverne.
Det kan være man ikke skal slå andre på glansen, når man selv står og er pudset.
Med kammeratlig hilsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her