Læsetid: 3 min.

Det handler ikke kun om Kjærum

Dansk Folkepartis bestræbelser på at blive accepteret som et parti, man tager alvorligt, holder ikke til, at en konservativ udenrigsminister går til pressen, før han går til DF i en så ømtålelig sag som Center for Menneskerettigheder
1. marts 2002

Analyse
En ny bestyrelse, nye vedtægter og ikke mindst en ny direktør i stedet for smagsdommer number one på udlændingeområdet, Morten Kjærum, Det Danske Center for Menneskerettigheder.
Det er hvad Dansk Folkeparti (DF) mener, det skal have ud af den finanslovsaftale, det har indgået med regeringen. Men det er ikke lige det, der ligger på bordet, efter at udenrigsminister Per Stig Møller har luftet sit lovforslag om, hvordan det nye Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder, skal se ud.
Formanden for Rådet for Det Danske Menneskerettighedscenter, advokat Bjørn Elmquist, klapper i hænderne over Per Stigs ’nye’ konstruktion. Elmquist giver Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahls ret i, at det nuværende center reelt bliver bevaret. Bestyrelsen og rådet fortsætter og vedtægterne er de samme. Det betyder, ifølge Elmquist, at uafhængigheden er bevaret. Centres fastholdes som høringsinstans på lovforslag og skal fortsat overvåge menneskerettighederne – også i Danmark.
Det er selvfølgelig en stor kamel for Dansk Folkeparti at sluge. Partiet har i den grad hæftet sig ved statsministerens ord om, at smagsdommere skal afskaffes til fordel for den folkelige debat. Men endnu sværere er det for DF, at se den konservative Per Stig Møller lancere sit forslag i pressen, før han har forhandlet det igennem med Dansk Folkeparti. Sådan er den normale forligsprocedure ikke, mener DF.

Prestige på spil
Præcis der er Dansk Folkeparti sårbare; I DF-toppens bestræbelser på at forvandle sig til et ansvarligt parti, er partiet konstant på vagt over for at blive snydt. Det er der ikke råd til i en situation, hvor partiet har sat prestige ind på at binde sig til deres første finanslovsaftale, som de skal forsvare over for deres vælgere. Dernæst giver det DF en kærkommen mulighed for at vise tænder over for regeringen – som dets vælgere ikke kan undgå at se glimte.
Ifølge gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, er DF ikke afvisende over for at finde en konstruktion for Menneskerettighedscentret, der betyder, at det som organ kan kritisere Danmarks omgang med menneskerettigheder. Men partiet vil forhandle om det, og ikke finde sig i konservative, der går enegang.
Derfor laver de så meget ballade nu, og truer med at løbe fra finanslovsaftalen, og lave udgiftskrævende forlig med Socialdemokratiet i stedet.

Bevidst tumult
Ifølge Informations oplysninger drøftede Thulesen Dahl sagen med finansminister Thor Pedersen (V). Og de to er tilsyneladende enige om, hvad de har aftalt under finanslovsforhandlingerne.
Per Stig Møllers lancering af forslaget – bevidst uden om DF – har skabt tumult. Det har til gengæld givet Per Stig Møller en mulighed for at profilere sig og sit parti.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen har den 23. januar tydeligt tilkendegivet, at regeringen vil sikre, at det nye menneskeretscenter bliver »en uafhængig høringsinstitution – en vagthundeordning«. Indtil videre har han kommenteret sagen med at sige, at DF har misforstået regeringens forslag, samt at detaljerne om centres fremtidige placering ikke er lagt fast. Et signal til DF om, at man stadig åbner for, at der skal forhandles.
Thor Pedersen har ikke udtalt sig i sagen, hvilket demonstrativt signalerer, at sagen ligger på udenrigsministerens bord. Per Stig skal redde trådene ud, hvilket han har meddelt, at han gør på et møde med DF, når han vender hjem fra sin rundrejse i Israel.
Ingen af parterne har råd til at tabe finansloven på gulvet. I det spil handler det om meget mere end påståede aversioner mod centerdirektør Morten Kjærum og andre smagsdommere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her