Læsetid: 3 min.

Indvandrere bliver tema i tysk valgkamp

I går vedtog Forbundsdagen en ny indvandringslov – om den træder i kraft er tvivlsomt. Den konservative opposition ønsker at bruge temaet i valgkampen og blokerer loven
2. marts 2002

Tyskland har fået en ny indvandringslov. Den åbner blandt andet grænsebommen for udenlandske specialister, mens børns ret til familiesammenføring indskrænkes, hvis de er over 12 år. Desuden får mennesker, der forfølges på grund af deres seksuelle orientering, mulighed for asyl i Tyskland.
Regeringspartierne – Socialdemokratiet (SPD) og De Grønne – stemte for, mens de konservative (CDU og CSU) samt de liberale (FDP) og reformkommunisterne (PDS) stemte imod.
Om loven nogensinde bliver ført ud i livet er tvivlsomt. Før den kan træde i kraft, skal den godkendes af parlamentets andet kammer, Forbundsrådet. Her sidder repræsentanter for de 16 delstatsregeringer, og her er de SPD- og grønt regerede delstater i mindretal.
»Jeg appellerer til (...), at man taler om indholdet, og at diskussionen ikke misbruges i det andet kammer,« sagde kansler Gerhard Schröder (SPD) i går i Forbundsdagen.

‘Panisk angst‘
»De (CDU-CSU, red.) forskanser Dem bag Deres fordomme. De har en panisk angst for konsensus. De er på flugt fra ansvaret,« tordnede indenrigsminister Otto Schily (SPD).
»En sådan lov åbner for en endnu større indvandring på arbejdsmarkedet, hvor der er 4,3 millioner arbejdsløse. Det er det forkerte signal,« svarede gruppeformanden for CDU-CSU, Friedrich Merz.
På forhånd havde de konservative meddelt, at de ville stemme imod i Forbunds-
rådet, når loven kommer på dagsordenen 22. marts. Schröder-regeringens eneste mulighed er at omvende en delstat – for eksempel Brandenburg, der regeres af en SPD-CDU-koalition.
Traditionelt skal en del-statskoalition enes om et fælles standpunkt i Forbundsrådet, og hvis dette ikke er muligt, afholder delstaten sig fra at stemme. I Brandenburg er ministerpræsident Manfred Stolpe (SPD) for indvandringsloven, mens hans partner Jörg Schön-
bohm (CDU) forholder sig afvisende – men: Schön-
bohm ved, at hans eventuelle nej kan udløse en regeringskrise i Brandenburg, og at krisen kan føre til, at SPD veksler CDU ud med reformkommunisterne fra PDS. På den anden side vil hans ja til loven betyde, at CDU-CSU-sammenholdet bliver brudt, og at kanslerkandidat Edmund Stoiber (CSU) taber ansigt, fordi han ikke evner at holde sammen på sine folk.
I et valgår er det en alvorlig sag.

Stoiber-torden
Kansler Gerhard Schröder ser helst, at indvandrer-spørgsmålet bliver løst hurtigt, så det ikke spiller nogen rolle i valgkampen; indvandring har vist sig at være et yderst anvendeligt tema for de konservative, mens socialdemokrater og grønne har lært at frygte den labile fremmedskepsis i befolkningen.
Derfor er det vigtig, hvordan vælgerne opfatter loven: SPD og De Grønne mener at have fremlagt en nødvendig reform med indbygget indvandringsbremse, CDU-CSU betragter den som en åben ladeport. Indtil videre er lovens konkrete indhold dog en gåde for de fleste vælgere, der i de forgangne måneder er blevet druknet i detaljer, politisk taktik og hurtige korrektioner. Senest da SPD og De Grønne få dage inden afstemningen i Forbundsdagen præsenterede en lang række ændringer, der kom de konservative i møde. Nu var det meget svært at se forskel på de to parters standpunkter, men CDU-CSU afviste kompromisforsøget.
»Denne rød-grønne lov er en dårlig lov, og det er bedst, hvis den ikke træder i kraft,« mener kanslerkandidat Stoiber. At arbejdsgiverne støtter loven imponerer ham ikke:
»Allerede én gang før, i 60’erne, har erhvervslivet presset på, for at vi fik flere arbejdere fra Tyrkiet – i stedet for de noget dyrere portugisere og spaniere. Mange integrationsproblemer har deres udspring her. Virksomhederne bekymrede sig kun lidt om integrationen af disse mennesker og deres familier – det overlod de til samfundet.«

Patriotisk valgkamp
Edmund Stoiber har sørget for, at indvandring kan blive »et af flere« valgtemaer, mens hans partifæller har langt større tiltro til temaets potentiale. De er overbeviste om, at 70 procent af befolkningen er imod loven, og »disse 70 procent lader sig mobilisere«, siger Reinhold Bocklet (CSU), minister i Bayern.
Fra Hessen annoncerer ministerpræsident Roland Koch (CDU) ligefrem den patriotiske valgkamp:
»Vi har brug for en fornuftig tysk selvbevidsthed – netop i beskyttelsen af tyske interesser. Dér er Schröder og hans regering svag. Men kærligheden til fædrelandet behøver man ikke undskylde. Heller ikke i Tyskland.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her