Læsetid: 4 min.

Intet håb om velstand

Parlamentsvalget i morgen i Ukraine er ufrit, medierne er kontrollerede og statens repræsentanter er gennemført korrupte
30. marts 2002

KIEV – »Ukraine ist gross, Ukraine ist grosse disaster«.
Vassilie smiler med sine to, ægte fortænder, blottende resten af den guldbelagte overmund. Ansigtet furet og solbrændt af udendørsarbejde. Hænderne mægtige, ørerne udstående.
»Tjernobyl, 50 kilometer,« siger han så, tegner et fem-tal og et nul på bordet og peger ud af kupéens vindue. Vi sidder i toget fra Kiev mod War-szawa, og mens alle andre synes at have sat sig på en forkert plads, har Vassilie, min medkupéist, allerede præsenteret sig som tekniker på atomkraftværket Povno i det vestlige Ukraine og aflagt en længere teknisk udredning om uheldet på Tjernobyl og den katastrofale økonomiske situation i Ukraine. Alt sammen på russisk og med enkelte tyske og engelske ord, når jeg ser alt for uforstående ud.
»Katastrofe. De sidste ti år, katastrofe. Efter USSR, økonomi ned,« siger han og viser vejen med tommelfingeren.
– Og præsident Kutjma?, spørger jeg lidt efter.
»Kutjma!« råber han og rejser sig med et voldsomt ryk. »Kutjma!« gentager han spyttende og slår ud i luften med sin store næve. Alle i kupéen griner. Gangen griner med.
Ikke, at der egentlig er noget at grine af. Ukraines udvikling fra etpartisystem til pluralt demokrati efter vestlig model er ikke bare forsinket, fod-slæbende, i forhold til lande som Polen, Slovakiet,
Rumænien eller de baltiske lande. Ukraine er ganske enkelt stået af, og det bliver værre og værre. Hvor man for bare en tre-fire år siden endnu gav Ukraine gode chancer for en tilnærmelse til EU og Vesteuropa – i 1993-1994 anså mange analytikere Ukraines chancer for større end Polens. I dag er Vesten på vej ud – Danmark er i færd med at lukke sin ambassade i Kiev, mens russerne er på vej ind. Med mindre det da bare er mafiaen.
»Det er evident nu, som det var ved præsidentvalget i 1999, at dette ikke bliver et frit og fair valg. Der er ingen frie medier, ingen eller i hvert fald kun få, informerede borgere, og antallet af skandaler hober sig op: først og fremmest mord på og chikane af journalister,« siger Peter Byrne, journalist på den engelsksprogede Kyiv Post.

Mord på journalister
18 journalister er blevet myrdet siden Ukraine fik sin selvstændighed i 1991, men chikanen af pressen består også af en mindre synlig, men lige så effektiv pression, fortæller Larissa Klimenko, journalist på en mindre boulevardavis i Kiev.
»’Frøken, De vil vel ikke have, at deres kønne hoved skal findes ved siden af deres krop…’. Det var den kommentar, jeg fik af en embedsmand i energiministeriet på et tidspunkt, hvor jeg undersøgte korruptionen i el-sektoren,« fortæller Klimenko.
Dem, der tjente penge var øjensynligt præsident Kutj-mas folk, og embedsmanden rådede derfor ’i al venlighed’ Klimenko til at undgå at grave for dybt i sagen.
Også chikanen mod Kutj-mas modstandere er dagligdag. Oppositionslederen Julia Timosjenko kom ud for et ’trafikuheld’. Der sker pludselige strømudfald i hele lokalområder, når Kutjma-kritiske kandidater skal holde valgmøde. Politiet foretager arrestationer af oppositionsfolk, når kandidater fra den Kutjma-tro koalition For et Forenet Ukraine holder valgmøder. Det er også ganske pudsigt, så mange navnebrødre, kendte oppositionspolitikere pludselig har fået på de enkelte valgkredses stemmesedler – kan man forvirre fjenden, så gør man det.

Ikke Zimbabwe
Der er alvorlige problemer, »men noget Zimbabwe er det ikke«, som analytikeren James Mace udtrykker det. Den politiske vold er trods alt minimal, hvorfor Europarådets og OSCE’s valgobservatører formentlig også vil godkende valget – omend nok med visse reservationer.
Ukrainerne har 35 partier og 7000 kandidater at vælge imellem, omend kun otte-ni partier og valgblokke forventes at klare spærregrænsen på fire procent. Her spår meningsmålingerne i gennemsnit 20-25 procent af stemmerne til den tidligere ministerpræsident Viktor Jusjenkos valgblok Vores Ukraine. Næststørste parti bliver formentlig Kutjma-blokken For et Forenet Ukraine med 15 procent af stemmerne, skarpt forfulgt af de Moskva-venlige kommunister med godt 12-15 procent. Julia Timosjenkos valgblok ventes at kunne tiltrække godt fem procent af stemmerne. 3450 kandidater kæmper om de resterende 225 ud af 450 pladser i det ukrainske parlament, Werchowna Rada, ved direkte valg i enkeltmandskredse. Her ventes Kutjma-allierede kandidater at få flertal, hvorfor han vil være i stand til at bevare kontrollen – og formentlig influere præsidentvalget i 2003.

Smugler-business
Ukraine ér stort. Og fladt. Europas kornkammer, som Hitler var ude efter, men som Stalin fik, strækker sig time efter time i den begyndende forårssol. Små, krumryggede bondekoner stavrer langs jordvejene. Hestevogne. Fritgående høns på banegårds-terrænet. Ved små, hvide
huse sørger uniformerede mænd og kvinder med gule flag for at holde den fraværende trafik tilbage for toget. Af og til en landsby, en kirke i russisk-ortodoks snit. På stationerne ses gamle damer med guldtænder faldbydende saltede fisk, øl, vand og kiks. Efter en times kørsel er man en tidsalder fra Kievs centraleuropæiske caféers kosmopolitisme.
På grænsen til Polen tjekkes toget efter, som var vi tilbage i Sovjetunionens velmagtsdage. Efter den ukrainske paskontrol undersøges rummet under sæderne, der bankes på væggene, loftspanelerne afmonteres, påsættes igen, og der lyses ned i varmluftskanalen. Men ingen albanere, afghanere eller krim-tartarer i dag. Nogle smuglercigaretter bliver dog konfiskeret i nabokupéen.
Så er det polakkernes tur. De er iklædt grønne camouflage-uniformer, men opskriften er den samme.
Bedst som vi kører ind i Polen kommer togpersonalet bærende på kasse efter kasse af smuglersprut og smuglercigaretter og på vej ind i tog-restauranten falder min medkupéist, Natalia, bogstaveligt talt over en af togkontrollørerne, der er ifærd med at lange flaske efter flaske ud af døren til de tilstrømmende polakker på stationen i Lublin.
»Respekt for uniformen,« siger jeg.
»Ukraine grobe disaster,« svarer hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her