Læsetid: 5 min.

I kø for fremtiden

På trods af, at Zimbabwes præsident Mugabe forsøgte at hindre oppositionen i at vinde gårsdagens valg stod folk tålmodigt i kø foran valgstederne – mange i håb om at sende Mugabe på pension
11. marts 2002

HARARE – Fortumlede efter års økonomiske trængsler og politiske rivegilder udviste Zimbabwes borgere beundringsværdig tålmodighed, da de i går dannede enorme køer ud for valglokalerne, mens de ventede på, at det skulle blive deres tur til afgive deres stemme ved landets præsidentvalg.
Valghandlingen i det sydafrikanske land gik sin gang midt i påstande om valgsvindel, trusselsforsøg, vold, falske vælgerfortegnelser og udbredt frygt for, at de fleste vælgere ville blive afvist på valgets sidstedag på grund af den stærke forsinkelse.
Vælgerne i Harares tæt befolkede Kuwadzana-forstad fortalte, at de var mødt op til valgstedet så tidligt som kl. fire lørdag morgen (på valgets førstedag), men stadig havde en lang kø foran sig i går formiddag og nu var tæt på at opgive håbet om at få lov til at stemme.
»Vi er overbeviste om, at ZANU-PF ønsker at forhindre os i at stemme, fordi de ved at størstedelen af bybefolkningen aldrig vil stemme på dem. Vi er trætte af deres uoprigtige løfter om mad, job og bedre sundhedsforsorg. Vi ønsker forandring, og regeringen ved, at vi mener det alvorligt,« sagde Nesbert Murindagomo, en 30-årig arbejdsløs zimbabwer. Ved et andet valgsted, i Harare-forstaden Mabvuku tog det de valgtilforordnede næsten 20 minutter at kontrollere vælgernes identitet, og temperamenterne nærmede sig kogepunktet.

Vold på valgstederne
Som på mange andre valgsteder havde myndighederne også her udstationeret politi i kampuniformer, men i stedet for at dæmpe gemytterne skabte det opstandelse, når politiet med jævne mellemrum tævede de fremmødte vælgere.
»Antallet af valgsteder er skåret drastisk ned i sidste øjeblik, og politiet forsøger at skræmme os fra at afgive vores stemme. Men vi er fast besluttede på, at vi vil stemme. Om vi så skal bruge en uge på at stå i den her kø,« sagde Vimbai Mwonzora, en ældre kvindelig vælger.
Hun påpegede, at de tilforordnede arbejdede umanerlig langsomt med deres papirarbejde.
»Vi er alle her sikre på, at regeringen er meget mere villig til at lade landbefolkningen komme til, for på landet har folk ladet sig tæve til underkastelse. Også her i byerne har vi fået bank af ZANU-PF-tilhængere, men vi nægter at lade os kujonere. Det her er vores store chance for, at blive fri for Mugabe, så vi alle kan begynde på en frisk,« sagde Mwonzora.
Præsidentvalget er den største udfordring nogensinde for præsident Robert Mugabe under hans 22 år lange regime og han brugt alle tænkelige kneb i den voldshærgede valgkamp for at sikre sig et nyt genvalg.
ZANU-PF, som lige siden uafhængigheden har nydt størst popularitet i landdistrikterne, har mistet støtte i hurtigt tempo, siden de tabte folkeafstemningen om en forfatningsændring i februar 2000 og derefter beslaglagde hvide farmeres landbrugsejendomme og bortførte, torturerede og dræbte medlemmer af oppositionsbevægelsen, Movement for Democratic Change.

Tornen i øjet
MDC, der ledes af Mugabes modkandidat Morgan Tsvangirai, har siden grundlæggelsen i 1999 været en torn i øjet på den aldrende præsident.
Udover at indføre lovtekniske ændringer, der gør det næsten umuligt at føre valgkamp eller afgive sin stemme, har Mugabes regering reduceret antallet at stemmesteder i hovedstaden fra 249 til 157, til trods for at antallet af vælgere er vokset siden forrige valg i 2000. Flere end fem millioner ventedes at ville afgive deres stemme, heraf er 882.176 registreret i Harare. Som en vælger i den velstående Borrowdale-forstad, Terrence Samuriwo bemærkede: »Vi står over for alvorlig tørke og mangel på fødevarer. Vi har ingen fremmed valuta og er næppe i stand til at betale for importen af de 117.000 ton majs, der er nødvendige hver måned,« sagde Samuriwo.
Harares tusindvis vælgere, der sad på jorden i den brændende hede eller stoisk stod opret i timevis, sagde med fasthed i stemmen, at regeringen bliver nødt til at forlænge valget. Sent i går optog aktivister fra MDC de lange køer med videokameraer som bevis over for Zimbabwes højesteret for, at regeringen bør rykke tidsfristen for valgperioden.

Snegletempo
Samtidig afviste Zimbabwes justitsminister, Patrick Chinamasa, at en forlængelse skulle være nødvendig. Han tilføjede dog, at de vælgere der endnu stod i kø ved valgstedernes lukning kl. 19.00, ikke ville blive sendt væk. På valgets førstedag tilbragte tusinder af vælgere natten i det fri i køerne, da nogle af valgstederne også holdt åben om natten, selv om alting fortsat foregik i snegletempo.
Politiske analytikere vurderer, at MDC har behov for en høj stemmeprocent i hovedstaden og andre byområder, hvis det skal lykkes partiet at slå den 78-årige Mugabe.
Tsvangirai, der fyldte 50 i går, er blevet forhindret i at holde taler under valgkampen, fordi politi og aktivister fra ZANU-PF har stoppet ham hver gang. Alligevel har han formået at opnå stor popularitet i byernes arbejderbefolkning – blandt andet ved at dukke op til uanmeldte politiske møder i frokostpausen i industrikvarterne.
En talsmand for MDC sagde, at de fleste af deres tilforordnede var blevet nægtet akkreditering, og de som havde fået den, var fredag blevet bortført eller låst inde af ZANU-PF-militser, som ville hindre dem i at bevidne valghandlingen og sikre at de kunne foretage eventuel valgsvindel uforstyrret.
Vælgere udtrykte i går deres skuffelse med de afrikanske observatører, som de følte holdt dem for nar og åbenlyst var købt af ZANU-PF, eftersom de valgte at se bort fra de mange voldsepisoder, der skæmmede valget.
En vælger fra forstaden Marlborough, der insisterede på at være anonym, sagde, at Mugabe spildte sin tid med sine beskyldninger mod Tony Blair for at være skyld i alt, der var gået galt med Zimbabwe, fordi ingen zimbabwere længere troede på den påstand.
»Der er sult, politisk ustabilitet, arbejdsløshed og vi er lede og kede af alt den korruption, der er i hans regering – hvorfor kan han ikke forstå, at vi ikke nærer noget højere ønske end at se ham gå af?«
Mens flere vælgere i går langsomt bevægede sig mod stemmeurnerne i håbet om, at forandring er nært forestående, står et flertal af den sorte befolkning og den hvide minoritet for første gang samlet i Zimbabwe, forenet i kampen om et fælles mål: at sende Mugabe på permanent pension.

*Grace Mutandwa er journalist på den zimbabwiske avis Financial Gazette

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu